foto

Blanka Bohdanová

  • nar. 4.3.1930 (87 let)
    Plzeň, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Od dětství byla vedena k divadlu svou matkou, na jevišti se objevila již v pěti letech, prošla baletní průpravou, nicméně vystudovala obchodní akademii, až později v Brně vystudovala JAMU (1951). Její první štací bylo Východočeské divadlo v Pardubicích (1951-1957), poté byla členkou Městských divadel pražských (1957-1960) a Divadla E. F. Buriana (1960-1966), v roce 1966 pak nastoupila do stálého angažmá v Národním divadle. Hostovala také ve Viole, významná je i její činnost v rozhlase a dabingu, působila také jako pedagožka na pražské konzervatoři. Již v pardubickém divadle ztvárnila Nezvalovu Manon, kterou milovala od dětství, za své další zásadní životní role považuje Desdemonu, Kleopatru nebo kněžnu z Lucerny.

První příležitosti před filmovou kamerou dostala Bohdanová až po svém příchodu do Prahy koncem 50. let. Jejím prvním filmem byl OBČAN BRYCH (1958), poté hrála v dramatech ROMEO, JULIE A TMA (1959), OBŽALOVANÝ (1964), DITA SAXOVÁ (1967). Významnou roli dostala v televizním filmu ODCHÁZETI S PODZIMEM (1965), což byla adaptace povídky Fráni Šrámka, oceněná na televizním festivalu v Monte Carlu. Zajímavou úlohu dostala také v později trezorovém filmu ČEST A SLÁVA (1968). Hrála ale také ve společensky angažovaných filmech VELKÁ SAMOTA (1959) nebo POUTA (1961). Filmové role Blanky Bohdanové 50. a 60. let mají společný prvek v psychologické složitosti a emoční rozervanosti, patřila k výrazným typům charakterních hereček 60. let.

V roce 1969 absolvovala Bohdanová studijní pobyt ve Velké Británii, což byl jeden z důvodů výrazného omezení její filmařské činnosti v době normalizace, kdy se před kamerou objevila maximálně jednou za dva roky, navíc v nijak výrazných rolích, mimo jiné se mihla v seriálu TŘICET PŘÍPADŮMAJORA ZEMANA. V průběhu doby se Bohdanová přehrála do rolí zralých až stárnoucích žen a v 80. letech přišly nové příležitosti, již ovšem zdaleka ne tak zásadní jako v letech šedesátých. Hrála v komediích KŘTINY (1981), KDYŽ ROZVOD, TAK ROZVOD (1982) nebo v seriálech MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ (1984) a TŘETÍ PATRO (1985). Přestože tyto její role zatrpklých a psychicky mírně labilních žen na sebe nestrhávají sympatie diváka, ten věří jejímu civilnímu projevu a pro jednání jejích postav má pochopení. Výraznější roli hraběnky dostala ve filmu POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ (1984). Méně známá, neprávem však opomíjená je její role jedné ze čtyř sester v psychologické televizní hře RYBY VE ČTYŘECH (1987). V 90. letech se pak Blanka Bohdanová připomněla divákům v několika televizních seriálech průměrných kvalit (POMALÉ ŠÍPY, 1993; ŽIVOT NA ZÁMKU, 1995; HOTEL HERBICH, 1998).

Blanka Bohdanová kromě divadla od dětství tíhne také k malířství, kterému se s úspěchem věnuje – již v 80. letech vystavovala nejen v Československu, ale i v zahraničí, byla též členkou Unie výtvarných umělců. V roce 1996 dostala Cenu Františka Filipovského za dabing ve filmu Řidič slečny Daisy, o rok později pak obdržela tutéž cenu za celoživotní mistrovství v dabingu. V roce 2001 získala cenu Thálie za roli Fonsie v představení Džin (divadlo Viola).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Bastardi
2008 Aljona (TV film)
2004 Tři dámy s pistolí (TV film)
2001 Gin Game, The (divadelní záznam)
Ta třetí (TV film)
1997 Čas jeřabin (TV film)
Vánoční svátky (TV film)
1996 Nejsem líná, jsem chudokrevná (TV film)
O kováři Básimovi (TV film)
1994 Jak si zasloužit princeznu
Noční stráž (TV film)
Štace (studentský film)
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 In flagranti (TV film)
1989 Deník ničemy (divadelní záznam)
O podezíravém králi (TV film)
1988 Duše a dušičky (TV film)
Jen ty a já (TV film)
Naděje má hluboké dno (TV film)
Zlý věk (TV film)
1987 Jak se princ učil řemeslu (TV film)
Ryba ve čtyřech (TV film)
Viktor Veliký (TV film)
1986 Hlava plná slunce (TV film)
O rybáři a rybce (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Přezůvky Štěstěny (TV film)
Robotóza (TV film)
1984 Cihla zlata (TV film)
Chytrá princezna (TV film)
Poklad hraběte Chamaré
1983 Cesta na Borneo (TV film)
Nota bene, Jan (TV film)
Síť na bludičku (TV film)
Střelci (TV film)
Tažní ptáci (TV film)
1982 Červánková královna (TV film)
Když rozvod, tak rozvod
Neúplné zatmění
Pouť králů (TV film)
Viktorka (TV film)
Vinobraní
Výslech (TV film)
Zahrada dětí (TV film)
1981 Křtiny
Mezičas (TV film)
Výlety (TV film)
1980 Příliš mladí na lásku (TV film)
1979 Svatební skandály slečny Juliány (TV film)
1978 Paví král (TV film)
Svatební košile
1977 Toman a lesní panna
1976 Krása (TV film)
Moje sestra je cvok (TV film)
1974 Záhady v Alleghe (TV film)
1972 Akce Bororo
1970 Krize v pacifiku (studentský film)
Nahota
1969 Bellevue (TV film)
1968 Čest a sláva
Svět je báječné místo k narození (TV film)
Ta třetí
1967 Dita Saxová
Drahý lhář (TV film)
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Evženie Grandetová (TV film)
Úzkost
1965 Hrdina má strach
Odcházeti s podzimem (TV film)
1964 Nápadníci trůnu (TV film)
Obžalovaný
Záhadný pan Hyde (TV film)
1963 Historie manželství
Marianna Pinedová (TV film)
Maškaráda (TV film)
1962 Horoucí srdce
Pevnost na Rýně
1961 Fuente Ovejuna (TV film)
Jarní povětří
Němci (TV film)
Pouta
1960 Strýček Váňa (TV film)
Tři tuny prachu
1959 Kruh
Romeo, Julie a tma
Velká samota
1958 Občan Brych
Zimní pohádka (TV film)

TV seriály

2014 Bastardi (TV seriál)
2006 Náves (TV seriál)
Poslední láska (E10)
Komedianti (E08)
Třešňové květy (E07)
další epizody (9)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1997 Život na zámku (TV seriál)
Tchýně (S02E10)
Proti všem (S02E09)
1996 Lékárníkových holka (TV seriál)
Manželská tonutí (TV seriál)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Smrt na inzerát (E08)
Život na zámku (TV seriál)
Host do domu (S01E24)
Čtyřicet plus jedna (S01E13)
Závěť (S01E12)
další epizody (13)
1993 Pomalé šípy (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
1985 Třetí patro (TV seriál)
Doktor z vejminku (TV seriál)
Půjčka (E07)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Cesty (E02)
Rozhodnutí (E01)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Zvonění na časy (E13)
Návrat (E12)
Viníci (E11)
další epizody (8)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Křížová cesta (S02E01)

Dokumentární

2010 Film o filmu: Bastardi (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2005 Dva chrámy Josefa Kemra (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
Předčasná úmrtí: Herec v zahradě (TV film)
1998 Nevyjasněná úmrtí: Smrt dobrodruha (TV film)
1953 Technologická kázeň v chemickém průmyslu

TV pořady

2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
2011 Osobnost na Dvojce (TV pořad)
2010 TOP STAR (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace