Reklama

Reklama

Dobrodruzi

  • Francie Les Aventuriers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pilot bez licence Manu (Alain Delon), závodník bez závodního vozu Roland (Lino Ventura) a sochařka se špatnými kritikami ve všech novinách Laetitia (Joanna Shimkus) jsou nejlepší přátelé potlučení nepřátelskými ranami osudu. Shodou okolností se dozvědí, že v Kongu havarovalo do moře osobní letadlo s belgickým obchodníkem, který převážel celý svůj majetek v hodnotě 500 mio franků. A tak se vypraví poklad získat. Nejsou ale sami... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (179)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Ve své době to byl možná velkofilm, ale v současnosti mu chybí takřka v každé části příběhu hloubka. Všechno se hned vyřeší a honem hned nová lokace, kdy se takřka úplně odstřihne dosud odvyprávěné. Nebýt pevnosti Boyard, tak by mě u konce filmu už skoro nic nedrželo. Ale třeba scény natáčené pod vodou jsou úžasné, když si člověk uvědomí, že se psal rok 1967. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

K tomuto francouzskému filmu se opravdu hodí značení KRÁSNÝ (jak už název napovídá) dobrodružný film! Ústřední trio snílků Manu (Alain), Roland (Lino) a Leatitia (Joanna) si jde i přes nedůvěru a úšklebky okolí velice sympaticky za svým cílem a neodradí je ani menší či větší neúspěchy! Když se to ovšem zvrtne zcela, tak nehážou flintu do žita a vydávají se společně na daleké dobrodružství a my si s nimi můžeme vychutnat tyto krásné chvíle! (Pro mě nejkrásnější scéna z filmu, kdy v dílně překonají smutek a za bubnování tančí, zpívají a těší se na nové dobrodružství.) Zajímalo by mě, z jakého důvodu tato filmová perla nepronikla častěji na naše televizní obrazovky, je to opravdu velká škoda! ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Příběh začíná na výkupišti surovin někde na okraji Paříže, kterou vlastní Lino Ventura s jeho nejlepším kamarádem Alainem Delonem, který je akrobatický pilot. Jednoho dne za Linem přijde svůdná intelektuálka Joanna Shimkus, která od něj chce koupit nějaký šrot. V té době nikdo netuší, že tento šrot chce kvůli svému umění a že se později všichni tři spřátelí. Bohužel Alain přijde zásluhou nešťastné náhody a nepochopení o licenci a tak zoufale shání peníze. Lino se pro změnu snaží zkonstruovat motor do závodních automobilů. Joanne se snaží prorazit se svým rádoby uměním do světa. Linovi zhoří celé auto, Joanně nepřijme její umění kritika a tak těmto nešťastným a chudým lidem včetně zkrachovalého letce nezbude nic jiného, než uvěřit báchorce o ztroskotaném letadle se zlatem na dně oceánu, kterou Alain vytřískal s jenoho chlápka, který měl za příčinu jeho odebrání licence. Nikdo z nich nemá co ztratit a tak se všichni tři vydají na spanilou cestu oceánem hledat poklad. Celou dobu je pronásleduje letec, který se zachránil ze ztroskotaného letadla. Není však zlý a dá se na jejich stranu a přivede je k pokladu. Během celé cesty se všichni zamilují do půvabné Joanne, která je nešťastnou náhodou zastřelena pronásledovateli a hledači pokladů. Alain a Lino pohřbí její tělo do moře a zbaví se letce, který je přivedl na místo kde kdysi letadlo ztroskotalo a který mimo jiné z části mohl za smrt Joanne. Po návratu na souš se snaží co nejlépe vyplnit tajná přání Joanne a předat její díl pozůstalým. Jediný schopný pozůstalý se zdá být její bratranec, který je dovede až ke bývalé pevnosti, ze které chtěla Joanne udělat ateliér a kde se nyní ukrývá munice z II. světové války (dal bych ruku do ohně za to, že to byla pevnost Boyard:-)) Zde je najdou pronásledovatelé, kteří neúnavně prahnou po nalezeném bohatství a Alain Deloin zde umírá v Linově náruči. V posledních slovech ujistí Lino Alaina, že jediný, koho Joanne milovala, byl právě on. Dle mého byl film hodně zdlouhavý jako tento můj komentář, tedy hlavně začátek, který byl přímo nudný, ale nutný pro pochopení děje. Potom to byl hodně nadprůměrný film. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Exceletní film o velkém přátelství Manyho a Rolanda, snílcích o velkém bohatství, kteří reálně jdou od jedné prohry ke druhé. Když už se na ně usměje štěstí v podobě vylovení pokladu z havarovaného letadla v Kongu, začnou jim jiné starosti a již nikdy život nebude tak bezstarostný jako dřív. Zvlášť, když na zlato má zájem ještě někdo další, který neváhá použít jakýchkoli prostředků pro jeho získání. Konec je smutný, snad i trochu poučný - totiž, že prachy nejsou všechno... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dejovo sú dobrodruhovia klasický dobrodružný štandard. Ten sa síce od istého momentu zlomí a film dostane temnejšie tóny, príbeh je ale stále iba pozadím oslavy skutočného priateľstva. Film tak viac poteší v jednotlivostiach, ako v celku. Paradoxne ma dostala najviac scéna, kde Ventura s Deloinom neúčinkujú a ktorá výborne vystihuje pojmy ako loajalita alebo svedomie. Klasický francúzsky mainstream s myšlienkou, ktorému v mojich očiach vzhľadom na všetky tie príťažlivé lokality chýba väčší drive. 70% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Ačkoliv ve filmu název pevnosti, na které se stěžejní část filmu odehrává, není uveden, jedná se o pevnosti Boyard u západního pobřeží Francie. (vesper001)
  • Jména Manu a Roland si autor vypůjčil z jiné své knihy – „Díra“, podle které také vznikl slavný film. [Zdroj: Cinema 8/2018] (ČSFD)
  • Autorem stejnojmenné knižní předlohy, která vyšla i v češtině, je režisér José Giovanni. Děj filmu se ale od knihy v některých bodech odlišuje. (vesper001)

Reklama

Reklama