Reklama

Reklama

Dobrodruzi

  • Francie Les Aventuriers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pilot bez licence Manu (Alain Delon), závodník bez závodního vozu Roland (Lino Ventura) a sochařka se špatnými kritikami ve všech novinách Laetitia (Joanna Shimkus) jsou nejlepší přátelé potlučení nepřátelskými ranami osudu. Shodou okolností se dozvědí, že v Kongu havarovalo do moře osobní letadlo s belgickým obchodníkem, který převážel celý svůj majetek v hodnotě 500 mio franků. A tak se vypraví poklad získat. Nejsou ale sami... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (179)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tento snímoček ma zahrial pri srdci. Nádherná oslava úprimného priateľstva na pozadí dobrodružstva a honbe za pokladom. Navyše tu hrajú bok po boku Lino Ventura a Alain Delon, pričom o ich kvalitách hádam netreba nikoho presviedčať. Tomu sa povie príjemne strávený čas pri filme. 80/100 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Když knihy José Giovanniho převede na plátno někdo jiný než on sám, výsledek povětšinou stojí za to. Giovanni se totiž psaním vlastně ospravedlňoval za svou temnou minulost (vydírání židů za WWII a jejich vraždy, kolaborace s Francouzským Gestapem), a snažil se, povětšinou v tandemu s Delonem, romantizovat gangsterský svět. Ovšem Enrico dokázal vyvážit v prvním díle Dobrodruhů (druhý díl knihy Giovanni natočil jako svůj debut) tuto romantizující složku s hořkostí reality, a tak hlavně první půlka filmu, ve které se sny trojice hrdinů proměňují v prach, je velmi intenzivní. Jistě, v jádru nejde o nic víc než o moralitu "peníze dávají svobodu, ale bez lásky a kamarádů jsou k ničemu", ale v porovnání s dalšími Giovanniho pokusy zachytit ten prchavý pocit svobody dobrodruha stojí Dobrodruzi na špici. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem jako holka viděla několikrát a přesto jsem si ho pustila zase.Hodila jsem za hlavu všechny nové trháky a absolvovala filmový zážitek, neboť Delon, to je moje dívčí láska...Nikdy před tím bych neřekla, že i Lino Ventura byl takhle pěknej chlap. Nebo to dělá nostalgie? Nevím, každopádně film o dvou přátelích, pilotovi a automobilovém snílkovi,co se snaží postavit jedno z nejrychlejších aut, je skvělý.Do cesty se jim při hledání na jejich soukromém vrakovišti připlete pohledná blondýnka, do které se oba tajně zamilují. Pak přijde informace o potopeném letadle v Africe, s nímž na útěku v průběhu nepokojů v Kongu cestoval jeden mírně diamanty a penězi obtěžkaný Francouz, který nedoletěl...a pevnost Boyard skoro v původním stavu.....tahle oslava chlapského přátelství a nenaplněné lásky je skvělá a úplně klidně si ji někdy pustím zase:-) ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

K tomuto francouzskému filmu se opravdu hodí značení KRÁSNÝ (jak už název napovídá) dobrodružný film! Ústřední trio snílků Manu (Alain), Roland (Lino) a Leatitia (Joanna) si jde i přes nedůvěru a úšklebky okolí velice sympaticky za svým cílem a neodradí je ani menší či větší neúspěchy! Když se to ovšem zvrtne zcela, tak nehážou flintu do žita a vydávají se společně na daleké dobrodružství a my si s nimi můžeme vychutnat tyto krásné chvíle! (Pro mě nejkrásnější scéna z filmu, kdy v dílně překonají smutek a za bubnování tančí, zpívají a těší se na nové dobrodružství.) Zajímalo by mě, z jakého důvodu tato filmová perla nepronikla častěji na naše televizní obrazovky, je to opravdu velká škoda! ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Tento film je především jedna velká nuda. Nic na tom nezmění přítomnost Ventury a Delona (zcela jistě jeden z jejich nejslabších filmů). Nanicovatý odnikud nikam líně se sunoucí neděj s Roubaixovou hudbou, kterou původně zamýšlel jako podkres k dokumentu ze slavné cyklistické klasiky Paříž-Roubaix, ale nakonec to díky nostalgickému nádechu skončilo zde. Několik pěkných exteriérů , záběrů na moře a potápění dobrodružný film ještě nedělá, pokud vyloženě neteskníte po loňské dovolené v Chorvatsku nebo tu příští neplánujete v jižním Atlantiku poblíž delty Konga. A tak když se v závěru objevila pevnost Boyard, tak jsem se zájmem čekal aspoň soupeření Delona s Venturou ve šplhu na laně, chytání humrů, či sbírání červů. Ale ani ječícího Delona prchajícího z telefonní budky plné hmyzu jsem se nedočkal, bouchlo jen pár granátů. 45%. Produkce: CGIC ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Autorem stejnojmenné knižní předlohy, která vyšla i v češtině, je režisér José Giovanni. Děj filmu se ale od knihy v některých bodech odlišuje. (vesper001)
  • Ačkoliv ve filmu název pevnosti, na které se stěžejní část filmu odehrává, není uveden, jedná se o pevnosti Boyard u západního pobřeží Francie. (vesper001)
  • Jména Manu a Roland si autor vypůjčil z jiné své knihy – „Díra“, podle které také vznikl slavný film. [Zdroj: Cinema 8/2018] (ČSFD)

Reklama

Reklama