foto

Serge Reggiani

  • nar. 2.5.1922
    Reggio nell'Emilia, Emilia-Romagna, Itálie
  • zem. 22.7.2004 (82 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzi jej považují za svého, ale on se narodil jako Ital – 2. 5. 1922 v Reggio nell'Emilia v severní Itálii. Jeho otec – zapálený antifašista a odpůrce Mussoliniho režimu – uprchl v roce 1930 i se svou rodinou do Francie a usadil se v Normandii. Mladý a sportovně založený Serge se naučil dokonale francouzsky a začal se učit po jeho vzoru na kadeřníka, ale táhlo ho to k jiné profesi – k herectví a zpěvu. Podařilo se mu vystudovat prestižní herecké školy v Paříži a netrvalo dlouho, a začal se objevovat na stříbrném plátně i na prknech, co znamenají svět.

V roce 1946 hraje Reggiani v prvním celovečerním filmu BRÁNY NOCI. V roce 1950 se objevil po boku Simone Signoret ve snímku REJ, následovali BÍDNÍCI s Jeanem Gabinem a Bourvilem, a PRÁSKAČ s Jean-Paulem Belmondem. Ve Viscontiho historické fresce GEPARD vytvořil roli dona Ciccia Tumea, další výraznou - tentokrát zápornou - postavu ztvárnil po boku Lina Ventury a Alaina Delona v DOBRODRUZÍCH. V dalších letech se objevil ve filmech DEN SOVY (s Claudií Cardinale), ARMÁDA STÍNŮ (s Linem Venturou), NEDOTÝKEJ SE BÍLÉ ŽENY (s Marcellem Mastroiannim a Catherine Deneuve), ZLÁ KREV (s Michelem Piccolim) nebo JSOU DNY...A ÚPLŇKY (s Annie Girardot). Celkově účinkoval ve více než osmi desítkách snímků.

Rejstřík jeho divadelních rolí tak široký není. Objevil se v divadelním zpracování Dumasových "Tří mušketýrů", ve "Spravedlivých" Alberta Camuse nebo ve hře Jean-Paula Sartera "Vězňové z Altonu".

Ve svých 45 letech zahájil Serge Reggiani - díky podpoře herečky Simone Signoret, jejího partnera, herce a zpěváka Yvese Montanda a skladatele Borise Viana – zpěváckou kariéru. Jeho hluboký hlas i jasně formulované levicové a antimilitaristické názory oslovily především mladou generaci a rychle jej vynesly na přední pozici ve světě francouzského šansonu. Jedinečným spojením hudby a podmanivého hlasového projevu dokázal přiblížit posluchačům i velké osobnosti francouzské poezie – Jacquese Préverta, Guillauma Apollinaira nebo Arthura Rimbauda.

Jeho diskografie čítá přes 25 alb. Mezi nejznámější písně patří "Les loups sont entrés dans Paris", "Sarah", "Le Déserteur", "Le petit garçon", "Il suffirait de presque rien", "L'enfant et l'Avion", "Le barbier de Belleville", "Venise nest pas en Italie" a "La java des bombes atomiques".

Serge Reggiani byl třikrát ženatý a stal se otcem pěti dětí. Všichni jeho potomci – syn Stéphane a dcera Carine (z manželství s Janine Darcey), syn Simon a dcery Celia a Maria (z manželství s Annie Noël) – po něm zdědili umělecké vlohy. Životním zlomem však pro Serge Reggianiho byla sebevražda jeho syna Stéphana v roce 1980. Všestranně nadaný umělec, bojující s alkoholem a depresemi, se na dlouhá léta po tragédii stáhl do ústraní. Až ve věku 70 let a za podpory své třetí manželky Noëlle Adam se a za aplausu celé Francie vrátil na hudební i herecké podium. V téže době ocenila Francie i jeho malířské nadání, k němuž se v nejtemnějších chvílích svého života upínal. Ještě za života se stal nositelem mnoha ocenění pro osobnosti francouzské kultury.

Serge Reggiani zemřel na infarkt 22. 7. 2004 ve věku 82 let ve svém domě v Paříži. Pohřben je na hřbitově v Montparnasse.

Vesper "vesper001" Lynd

Herecká filmografie

Filmy

2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
2000 Herci
1999 Plus fort que tout
1998 El pianista
1997 Les enfants de l'Olympia (TV film)
Playback
1995 Petit garçon, Le
1993 De force avec d'autres
Rosenemil
1991 Zani
1990 Grand beau (TV film)
Jsou dny... a úplňky
Najal jsem si vraha
Plein fer
1989 Coupe-franche
1988 Écho, L' (TV film)
Eterna giovinezza, L' (TV film)
Nebuďte policajta
1986 Včelař
Zlá krev
1980 Fantastica
N'y a plus de héros au numéro que vous demandez, Il (TV film)
Stopa gigantů
Terasa
1977 Communion solennelle, La
Une fille cousue de fil blanc
Violette & François
1976 Dobrák a zlí lidé
1975 Le chat et la souris
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Nedotýkej se bílé ženy
Vincent, François, Paul a ti druzí...
1972 Caïds, Les
Tři miliardy bez výtahu
1971 Comptes à rebours
1969 Armáda stínů
1968 Den sovy
1967 Dobrodruzi
Sedm bratrů
25. hodina
1965 Modrý Panter
1964 Aurelia
Peklo
1963 Gepard
1962 Giornalaccio, Il (TV film)
Guerra continua, La
Práskač
1961 Pařížské blues
Pueblo en armas
1960 Všichni domů
1959 Marie-Octobre
1958 Bídníci
Échec au porteur
Stowaway, The
Žena, o které se mluví
1957 Élisa
Mangeront-ils? (TV film)
1956 Salauds vont en enfer, Les
1955 Napoléon
1953 Čin lásky
1952 Bergère et le ramoneur, La
Bufere
Les Chemises rouges
Mondo le condanna, Il
Secret People
Zlatá hříva
1951 Une fille à croquer
1950 Anciens de Saint-Loup, Les
Rej
1949 Au royaume des cieux
Manon
Milenci z Verony
Mystère de la chambre jaune, Le
Parfum de la dame en noir, Le
Retour à la vie
1948 Dessous des cartes, Le
Manù il contrabbandiere
1947 Coïncidences
Fleur de l'âge, La
1946 Brány noci
Étoile sans lumière
1945 François Villon
1944 Mládí na rozcestí
1943 Voyageur de la Toussaint, Le
1941 Nuit de décembre
1938 Conflit
Ztracenci ze Saint-Agil

TV seriály

1998 Clef des champs, La (TV seriál)
1990 Querido cabaret (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1962 Giacobini, I (TV seriál)
1957 Overseas Press Club - Exclusive! (TV seriál)

Dokumentární

2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
1997 Lino Ventura
Rive droite - rive gauche (TV seriál)
1986 Enas melissokomos pethainei i o allos mythos
1977 À perte de vie... Jacques Prévert (TV film)
1976 Sartre par lui-même
1970 36, le grand tournant
1965 Pour trois milliards d'hommes (TV film)
1960 Les années folles
1959 Quand les fleuves changent de chemin
1957 La Seine a rencontré Paris
1952 Hommes de la nuit, Les
1951 Vedettes sans maquillage

TV pořady

2003 Les grands du rire (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1995 Enfoirés à l'Opéra Comique, Les (TV pořad)
1987 Le monde est à vous (TV pořad)
1986 Enfoirés, Les (TV pořad)
1985 Victoires de la musique (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1972 Grand échiquier, Le (TV pořad)
1968 À bout portant (TV pořad)
1967 D'hier et d'aujourd'hui (TV pořad)
Monsieur Cinéma (TV pořad)
1957 Discorama (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace