Reklama

Reklama

Dobrodruzi

  • Francie Les Aventuriers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pilot bez licence Manu (Alain Delon), závodník bez závodního vozu Roland (Lino Ventura) a sochařka se špatnými kritikami ve všech novinách Laetitia (Joanna Shimkus) jsou nejlepší přátelé potlučení nepřátelskými ranami osudu. Shodou okolností se dozvědí, že v Kongu havarovalo do moře osobní letadlo s belgickým obchodníkem, který převážel celý svůj majetek v hodnotě 500 mio franků. A tak se vypraví poklad získat. Nejsou ale sami... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (179)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrá balada o chlapském přátelství. 1) Celou dobu jsem si říkal, kdy ta přátelská pohoda mezi dvěma chlapy a jednou ženskou skončí. Po polovině došlo ke zvratu. Nadále byl děj sice čitelný, ale i tak krásný._____ 2) 32letý Alain Delon předváděl krásný hrudník a pěkné odžínsované boky (na lodi), 48letý Lino Ventura zastupoval chlapský background a 24letá Joanna Shimkusová představovala ženský element._____ 3) Joanně ostatně její náchylnost ke starším mužům zůstala i v civilu. Čtyři roky po natočení snímku se seznámila se Sidney Poitierem, dvakrát s ním otěhotněla, později si ho i vzala (všimněte si pořadí) a herectví pověsila na hřebík. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

10/10. Dobrodruhy považuji za jeden z nejkrásnějších příběhů o přátelství a za jeden z nejlepších filmů vůbec. Příběh sám o sobě nepůsobí nijak převratným dojmem, ani neřeší žádný palčivý společenský problém. Hlavní postavy jsou obyčejní lidé, kterým se v životě moc nedaří. Všichni ale mají své sny a snaží se v životě udělat něco velkého a zároveň se tím vymanit ze všednosti svých existencí. Navzájem se při tom podporují, pomáhají si a drží jeden druhého až do konce. „Kdybyste byl pilot, neměl byste někdy chuť proletět letadlem Vítězný oblouk?“ (…) „A kdybyste byl automechanik, pokoušel byste se o převrat v automobilovém průmyslu?“ „To asi ne. Proč bych to dělal?“ „No jistě – právě!“ (více zde) ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zaslouženě za 4*, a sice v první řadě za perfektní hudbu (ale jaký starý francouzský film ji neměl), dobrý scénář, výtečné herce (trochu netypicky vousatý Delon alias Robinson Crusoe) a samozřejmě senzační exteriéry. Ten konec a ještě prostřední část s tragickým koncem krásné mladé výtvarnice Joanny Shimkus byl smutný ale zároveň i nezapomenutelný. Televizí neprávem opomíjený malý-velký film. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

K tomuto francouzskému filmu se opravdu hodí značení KRÁSNÝ (jak už název napovídá) dobrodružný film! Ústřední trio snílků Manu (Alain), Roland (Lino) a Leatitia (Joanna) si jde i přes nedůvěru a úšklebky okolí velice sympaticky za svým cílem a neodradí je ani menší či větší neúspěchy! Když se to ovšem zvrtne zcela, tak nehážou flintu do žita a vydávají se společně na daleké dobrodružství a my si s nimi můžeme vychutnat tyto krásné chvíle! (Pro mě nejkrásnější scéna z filmu, kdy v dílně překonají smutek a za bubnování tančí, zpívají a těší se na nové dobrodružství.) Zajímalo by mě, z jakého důvodu tato filmová perla nepronikla častěji na naše televizní obrazovky, je to opravdu velká škoda! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dva chlapi, jedna žena, člověk by čekal že z toho logicky budou muset vznikat třenice, ovšem to by nesměl člověk koukat na Dobrodruhy. Lino Ventura s Alanem Delonem dávají totiž celoživotně přednost honbě za dobrodružstvím. Když jim do životů vstoupí osudová žena, prostě ji přiberou a jedou si dál to svoje. Významnou roli zde hraje jistá populární francouzská ostrovní pevnost. 80% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Ačkoliv ve filmu název pevnosti, na které se stěžejní část filmu odehrává, není uveden, jedná se o pevnosti Boyard u západního pobřeží Francie. (vesper001)
  • Jména Manu a Roland si autor vypůjčil z jiné své knihy – „Díra“, podle které také vznikl slavný film. [Zdroj: Cinema 8/2018] (ČSFD)
  • Autorem stejnojmenné knižní předlohy, která vyšla i v češtině, je režisér José Giovanni. Děj filmu se ale od knihy v některých bodech odlišuje. (vesper001)

Reklama

Reklama