Reklama

Reklama

Bazén

  • Francie La Piscine (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Alain Delon, Romy Schneiderová a bazén plný lásky, zášti a žárlivosti... Novinářka Marianne prožívá dovolenou v luxusní vile na pobřeží Středozemního moře s přítelem Jean-Paulem, neúspěšným spisovatelem, který nyní pracuje v reklamě. Vilu jim půjčili přátelé, kteří na léto odjeli do zahraničí. Marianne a Jean-Paul jsou spolu již přes dva roky a zdá se, a na první pohled je jejich vztah harmonický. Na neohlášenou návštěvu přijíždí Harry s osmnáctiletou dcerou Penelopou. Harry je úspěšný, modrooký krasavec, bývalý Mariannin milenec. Je přirozené, že se Jean-Paul neubrání žárlivosti. Napětí stoupá, zejména, když se Jean-Paul začne sbližovat s Penelopou. Ta mu otevřeně řekne, co si o něm její otec myslí: že je budižkničemu, který to nikdy nikam nedotáhne, že mu Marianne přenechal, když… Krásná letní atmosféra je pryč, je to návštěvou Harryho nebo si to Jean-Paul s Marianne nesou v sobě. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (109)

Vironey 

všechny recenze uživatele

Tohle je film přesně podle mého gusta! Mrazivá atmosféra v letních vedrech, erotické dusno, brilantní herecké výkony a syrový příběh, který odhalí to nejšpinavější dno lidské psychiky. Nic pro milovníky akčních filmů a odpůrce vztahových dramat. Film plyne velmi pomalým tempem, jen se tak líně převaluje jako božská Romy Schneider u bazénu, občas po vás ostře mrskne pohledem jako Delon po Ronetovi a ke konci vás naprosto odzbrojí cynismem a chladností hlavních hrdinů. Jedinou pihou na kráse tohoto filmu je pro mě místy nestravitelná herecká křeč Jane Birkin a občas trochu zmatený střih. Jinak naprosto skvostný zážitek. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na Derayův film je možné nazírat z několika hledisek. Je to tak trochu horor, o poznání víc detektivka, ještě více klasický thriller, ale současně také dost přesvědčivě zpracovaná psychologizující studie čtyř charakterů ve svým způsobem mezní "ponorkové" situaci. Přepychové prostředí, do jehož kulisy je vlastně statický příběh zasazen, lze považovat za zdařilé mimikry postupně vystupujícího dramatického oblouku. Hororovému nádechu odpovídá pečlivý výběr herců, jimž již tehdy dominovali Delon a Schneidrová; pomyslná partie je v tomto čtverci vášní rozehrávána s jejich pomocí s až chladnou důrazností. Neméně zajímavý je mravní, "postmodernistický" posun námětu i scénáře v závěru příběhu. Odražení policisty se mění v obnovu jižjiž uzavřeného vztahu. Není sporu o tom, že použité mikroměřítko je patrně hlavním důvodem toho, že film stál za rekonstrukci a v tehdejší dobové módní vlně vytvořil osobitou kreaci, která si svou zajímavost zachovává i dnes, více než čtyřicet let od svého premiérového uvedení, svěžest a podnětnost. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Horké léto v čase dovolené, krásný dům, velký bazén s azurovou vodou, .... a dva milenci užívající si poklidné dny o samotě. Jedna náhodná návštěva dávného společného přítele s dcerou na několik dní, a ona nádherná idylka mizí v nedohlednu. Vytváří se podivná mozaika osudů čtyř lidí, domněnek, kradmých zkoumavých pohledů a žárlivosti. Klidným tempem splétají se podivné hříčky čtyř lidí, kteří jsou si blízko, ale současně tak daleko. Čtyři lidé, čtyři charaktery, čtyři osudy, jeden dům a jeden bazén. Děj plyne, ... osud se naplňuje. Zůstává dům, bazén a dva milenci .... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rozhodne lepšie, než nová verzia Sparné leto, kde Romy Schneider bola nahradená skeletóznou smrtkou menom Tilda Swinton, čo je pokrm estetický i ručnorozkrokový len pre lahodárov s kulinárskym rozsahom od vychrtliny Twiggy po Fantozziho dcéru, ku ktorej prísudok už dávať netreba, ale jedna podobná Ukrajinka teraz vyhrala Miss Japonsko! V podstate je toto aj slušnejšia verzia, oproti tej pokrokovej z roku 2015, kde hercom furt niekto asi kradol šaty. Škoda len, že tá krimi a dramatická vložka trvá kratšie, než naháňanie sa za pudovými záležitosťami, ktoré však bigotne boli znázornené len v hetero rovine. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na Birkinové se mi líbí podle ní pojmenovaná Hermés kabelka, jinak se podivuji, jak ošklivé, nesympatické toto brutálně Freddie- Mercury-křivo-zubaté anorektické káče s šarpejíma očima v mládí bylo. Pochválím skvělý účes a minimalistický oděv, který na ni pověsili. Ale jelikož ve své době platila za skutečnou sexuální ikonou, zároveň připouštím chybu v příjímači. Nevadí. Mně pije krev i na kytaru kňourající, mňoukající, krákající Gainsbourgová, se kterou ztrácím trpělivost v každém filmu, čili jde o osobní averzi vůči mně nesympatickému genu této famílie. V kombinaci s okouzlující, temperamentní Romy, na kterou jsem se nemohla vynadívat jak herecky, tak esteticky to bylo nebe a dudy. Delon fajn, pomíjím zájem o pometlo, Ronet slabý, komisař peckovní. Film není pro každého, řadu diváků bude nudit, mně se líbil, tento styl filmů ze šedesátých let alias Hitch si dávám s oblibou. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (26)

  • Film bol natočený vo francúzskej aj anglickej verzii, pričom herci boli nakrútení v angličtine pre medzinárodné uvedenie, čo bolo nezvyčajné v čase, keď boli filmy vždy buď dabované alebo titulkované. (Arsenal83)
  • Ako uvádza Jacques Deray vo svojom životopise, štáb prijal počas natáčania ako hostí dvoch francúzskych plaveckých šampiónov Christine "Kiki" Caron a Alaina Mosconiho, ktorí absolvovali priateľský 100-metrový pretek v bazéne proti hercom. (Arsenal83)
  • Film vyšiel v Taliansku pre cenzúru s vystrihnutými dvadsiatimi minútami, ale stal sa tam úspechom. (Arsenal83)

Reklama

Reklama