Reklama

Reklama

Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama

  • angličtina Fulmaya, the Girl with Skinny Legs (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Neobyčejný příběh o touze po svobodě a velkých životních rozhodnutích odehrávající se v podhůří Himalájí. Hlavní postavou nového českého celovečerního dokumentárního filmu je slovenská muzikantka a herečka Dorota Nvotová, která k celému snímku také zkomponovala hudbu, a její nepálské alter ego Fulmaya žijící v Nepálu. Sled autentických situací, doteky jinakostí vzdáleného světa, lidské opravdovosti a překvapivá katarze čeká na diváky v příběhu, jehož scénář napsal s nadsázkou řečeno osud hlavní hrdinky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (55)

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto dokumentu se bude odvíjet od divákových sympatií k Dorotě Nvotové. Její náhled na svět a život je totiž tak svérázný, že rozhodně nesedne každému a pro mnoho lidí bude problém se s ním ztotožnit. Vzhledem k mému hodnocení je asi jasné, na kterou stranu se přikláním. Nvotová mi totiž přijde opravdu až příiš naivní a nevyspělá. Když jí někdo okrade a ona řekne, že je nadále důvěřivá a když je někdo "kokot", tak je to jeho problém, zdá se mi to dost dětské. I proto mě dokument neoslovil, tak jak by měl, i když musím uznat, že do kina se hodí a natočen je poměrně slušně. Výpomoc zrychlenými záběry je fajn a trefná, hudba se taky povedla a ani opakování jednoho motivu mi nějak zvlášť nevadilo. Jenže ze samotného Nepálu tu je paradoxně strašně málo a je to spíš ukázka toho, jak žijí chudí lidé v Asii. Chybí mi tu nějaký konflikt, něco, co by film oživilo. Škoda, že se autorka nevěnuje taky tomu, proč se Nvotová rozhodla odejít do Nepálu a jestli jí to nějak pomohlo. Tohle se bohužel nedozvíme a film tak působí kuse a nehotově. Naštěstí není moc dlouhý, takže se dá vydržet bez problémů. Jsem rád, že jsem to viděl, ale znovu to vidět nemusím a nic moc to ve mě nezanechalo. 50% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl jít s hodnocením o stupínek níž, ale dokument se mi rozležel v hlavě, a proto nakonec takto.. Vendula Bradáčová pro mě byla neznámou režisérkou a myslím, že toto je její první autorský dokument, lze-li to tak nazvat. Šel jsem do kina s přesvědčením (a sypu si za to popel na hlavu), že se bude jednat o sled záběrů šílené Nvotové a krásného i špinavého Nepálu - ovšem bez myšlenky. Opak byl pravdou, Nepál v dokumentu samozřejmě je, ale není to prvoplánové. Nvotová v jistém slova smyslu určitě šílená je, ale zároveň je morálně na výši, což určuje tempo a směrování dokumentu. Od prvních momentů je rovněž patrné, že kameru má na starosti někdo, kdo tomu rozumí a má to v ruce (Tomáš Nováček). Dorota nám postupně předkládá své alter ego Fulmaya, které nakonec zosobňuje malá holčička z instituce Happy home. Nvotová se zde angažuje, shání peníze, podporuje děti. Její 'mecenášství' překračuje i zdi "šťastného domova", což ve snímku vidíme v několika příkladech. Ve filmu se však objevuje přirozený zvrat, který jistě Bradáčové velice pomohl k vystavění atmosféry (přestože se jedná o dokument), což jí nelze vyčítat - je to prostě filmařské štěstí (Třeštíková by mohla vyprávět). O tomto zvratu se však nebudu rozepisovat, nerad bych spoileroval. Raději si na dokument zajděte do kina; uvidíte, že nebudete zklamaní. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Dorota Nvotová je bohémka, Do vecí ide na plné gule. Bez cigy nevydrží. Pomedzi šluky vydáva svedectvo o sebe. Jej vlastná knižka Fulmaya bola fajn spoveďou o spôsobe života a tvorby. Život v exotike či rôzne vzťahy a aktivity naznačujú hľadanie miesta vo svete. Napriek prezentovanej extrovertnosti je zrejme jej najmilším miestom pivnica plná kníh, cd, vecí na cestu a vecí z ciest. V zelenom trabante sa presúva Bratislavou, s neskrotnou túžbou upozorniť na to, že možno na seba ani tak nechce upozorniť, ale ide si svojim farebným svetom. Často narazí, ale ide naplno. Nehnije, žije. To sa ráta. Na rozdiel od gudualina si nemyslím, že ide o lacnú seba prezentáciu, i keď aj v jeho komentári kus pravdy je (obľúbené cesty hľadania zmyslu mladých Američanov a Európanov vo východných kultúrach). K snahám spasiť svet u podobných bohémov ako je DN patrí zároveň akási ľahkosť, odpútanosť od súvisiacich záležitostí. Výsledok môže dopadnúť podobne ako prezentovaná zápalistá podpora sirotinca, ktorý mal od riadnej výchovy ďaleko. Poznámky s osobnou skúsenosťou: Dorotu som raz videl v električke, aj s jej prvým mužom Whiskym (spevák kapely Slobodná Európa). Neprehliadnuteľná. Vo farebných šatách, šatke okolo hlavy a slnečných okuliaroch zakrývajúcich trištvrťku tváre sa v krkolomných uhloch krčila pri tyči. Rovnaká ako vo filme, len bez kamery. Druhý raz som videl jej koncert s nepálskymi týpkami-rockermi na Pohode. Výborná záležitosť. Ukázala živelnosť aj melancholickosť v jednom koncerte počas horúceho letného dňa. Piesne prekladala vtipnými komentami o kapele a o reakciách Nepálcov na zvyklosti Slovenska. Navštívil som aj jej sólový recitál, kde zaspievala sadu svojich obľúbených pesničiek. Vynikajúci zážitok. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dorota Nvotová, na Slovensku brunetka a v Nepálu blondýnka, sedí na posteli, vypráví, jak byla v mládí pořád nemocná a kolik času strávila po nemocnicích, a přitom v celém filmu kouří jednu cigaretu za druhou. Takže blbá kráva na první pohled. Ale pořád je natolik zajímavě výstřední, že se divák u sledování jejího nepálského dobročinného počínání ani na moment nenudí. Trochu divná je scéna, kdy ve filmu komponuje hudbu pro tento dokument. Od té chvíle si divák prostě chtě nechtě hudby všímá. A zase je to dokument, u kterého mám dojem, že protagonistka je silnější osobností než režisérka, takže ta úplně nevěděla, jaký tomu dát tvar. ()

zoe.x 

všechny recenze uživatele

Fulmaya, děvčátko, co (se) hledá… patří bohužel k těm dokumentům, kde vyvolání pro ně tolik typických a žádoucích pocitů - obdivu a lítosti - úplně nefunguje. Obdivovat není koho, Dorota o to nestojí a svým svérázným vystupováním k tomu ani zdaleka nevybízí; k litování není příležitost, zmínky o dětech jsou moc povrchní a jejich spokojené úsměvy ve škole, nebo čichání lepidla na ulici nám srdce patřičně nezlomí. O to se pokouší až nečekaný závěr, který je ale také natolik nejasný a neurčitý, že stejně jako celý film vyznívá do prázdna. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • 15-minutový soundtrack k filmu, který složila jeho hlavní protagonistka Dorota Nvotová, najdete legálně ke stažení zde. (ČSFD)

Reklama

Reklama