Reklama

Reklama

Dersu Uzala

  • Sovětský svaz Дерсу Узала

Obsahy(1)

Dersu Uzala je filmovou podobou romantického dobrodružství podle autobiografické předlohy Vladimira Arseneva (Adolf Šestakov). Zájmem obdivu příběhu je nanijský lovec a průvodce výpravy Děrsu Uzala (Kasym Žakibajev), jeho znalosti a život v souladu s přírodou. (tomtomtoma)

Recenze (8)

fragre 

všechny recenze uživatele

Neznal jsem tuto verzi, ale je to nádhera. Klade důraz trochu na jiné věci než Kurosavovo zpracování z r. 1975, a konec je vlastně optimističtější. Je tato verze také méně psychologická, možná více popisná, ale příroda zde má snad ještě větší roli. Vše to, o čem jeden četl v Setonových přírodních románech, je zde ukazováno. Toto je úplný mýtus o drsném ale čistém životě v divoké přírodě. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dvanásť rokov po Kurosawovej verzii som sa dostal k pôvodnej a napriek takmer všeobecnej mienke, že je autentickejšia, poetickejšia a ruskejšia, ako Kurosawova, hodnotím ju ako priemernejšiu. Je prírodnejšia, ekologickejšia, naivnejšia a poznačená rokov svojho vzniku. Nepopieram, že je rovnako hodnotná a rozdiel v hodnotení spôsobil rozdiel vo vnímaní. Mal som však dobrý pocit z toho, že som si bezproblémovo pozrel film v ruštine. Celkom závidím mladým, že rovnako dobre si pozrú filmy v angličtine. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tato adaptace je daleko lepší než Kurosawova - nic proti Mistrovi. Ale Sověti přece jen mají s tajgou své osobní zkušenosti (které Japonec zkrátka těžko může mít zažité v sobě) a na filmu je ta znalost znát. Film je přírodnější a poetičtější, než Kurosawova verze - vidíme více přírody, dozvíme se více praktik pro přežití, objeví se více zvířat (jen za prvních dvacet minut stádo kanců nebo medvěd) a i to přátelství je zde uvěřitelnější. Navíc tento Děrsu Uzala není tak... sveřepý, občas je i vtipný, některá moudra (moje slova umřou, ale vaše neumřou) dokonalá. Navíc má film jistý daný dramaturgický oblouk, vysvětluje přesně, odkud a kam a proč topografové jdou a jaký je jejich cíl, a o to větší osobní prožitek se posléze dostaví. Musím přiznat, že u Kurosawova konce jsem takové dojetí necítil. Tady díky propracovanému scénáři vše funguje a dostaneme se postavám takříkajíc víc pod kůži. Vlastně tohle jsem od přepisu knihy čekal - více přírody, více drsnosti i poetiky, prostě jako v přírodě, i těch chlapských vztahů v nejčistší možné formě. A docela se mi tu líbí i onen vztah křesťanství a přírodní duše a jak je nenásilně podán. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tento Dersu Uzala je moc krásný, možná věrnější knize V. Arsenjeva. Putování drsnou a krásnou tajgou, spousta životních moudrostí a lásky k přírodě i k lidem. Takový byl Dersu Uzala. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Včera dopoledne mi vnučka Zuzanka (8 let) vyprávěla příběh, jak se její spolužačce zapletl do vlasů pavouk, jak ho setřásla na zem a zašlápla. Pak ještě dodala, že kdyby se to stalo jí, že by ho také setřásla na zem, ale nezašlápla ho. V tom případě, navrh jsem, se večer podíváme na film o stopaři Děrsu Uzalovi. Vzhledem k její příhodě už není k filmu co dodávat. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Děrsu Uzala od sovětského režiséra arménského původu Agase Babajana je dobrodružným příběhem. Kurosawa si ve svém zpracování dopřál většího prostoru k poetičtěji vzletnějšímu výrazu, Babajan byl spíše věcnější, prostorově skromnější a především románově dobrodružnější. Předlohou se staly autobiografické knihy od důstojníka carské armády, etnografa, geografa a spisovatele Vladimira Klavdijeviče Arseňjeva Podél oblasti Ussuri z roku 1921 a Děrsu Uzala z roku 1923. Babajanovo filmové vyprávění se vyznačuje úctou a obdivem k neprobádané ussurijské tajze a nanajskému lovci a průvodci výpravy, jehož život byl v souladu s životem panenské přírody. Nepostrádá nenásilné mravní ideály, nadšení z objevovaného a nebezpečí, ohrožující život a zdar výpravy. Inu dobrodružství v celé jeho romantizované kráse. Hlavní postavou romantiky dobrodružství je Vladimir Klavdijevič Arseňjev (příjemný Adolf Šestakov), kapitán carské armády, vedoucí výzkumné expedice skrz neznámé území dálněvýchodní tajgy u čínských hranic. Titulární postavou dobrodružnění je Děrsu Uzala (velmi příjemný Kasym Žakibajev), dobrosrdečný nanajský lovec. Toulky tajgou jsou jeho životní cestou. Agasi Babajan a jeho Děrsu Uzala: to je přirozeněji vznešenější dobrodružná filmová četba. A obejde se i bez zbytečných násilností. ()

Reklama

Reklama