Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Dělníci bulváru (S02E01)

(epizoda)
  • angličtina Tabloid Workers (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film Víta Klusáka Dělníci bulváru proniká do světa českých celebrit a novinářů. Při práci sleduje především žurnalisty, kteří tyto celebrity vyrábějí i nesnášejí současně. Výsledkem je filmová reflexe, která záměrně není plakátovým odsudkem mediálního světa pomluv, intrik, nevěr a nemocí slavných, ale pozorovatelskou sondou tragikomického fenoménu, který jako jeden z posledních veřejně sdílených zájmů propojuje českou společnost napříč. „Píšu jen to, co moje čtenáře zajímá. A lidi chtěj jen to, co je zabalený mezi kozy a fotbal. Jsem dělník bulváru a jsem jeden z nejlepších," říká Pavel Novotný, šéfredaktor druhého nejčtenějšího bulvárního serveru v Čechách a jeden z protagonistů Klusákova dokumentu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (301)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já přijdu na večírek, šáhnu jí na prdel, pošlu pár lidí do hajzlu, nažeru se na rautu, napiju se dobrýho šampusu, přijde mi na účet 90 tisíc a má mi z toho bejt blivno? Pane bože, někdo to dělat musí! Že musím přežívat tady s tím póvlem? Já mezi ně moc nechodím. Já jsem dělník bulváru jenom…“ Velmi zábavný dokument, a to i ve chvílích, kdy si divák plně uvědomuje, že se tohle skutečně děje, i když pak mu ten smích poněkud zhořkne. Nicméně trefnější název už být zvolen ani nemohl, i když hlavní roli má především jeden „dělník bulváru“ Pavel Novotný, neuvěřitelná postavička, kterou můžete stejně dobře nenávidět a pohrdat jí, jako s ní sympatizovat či v některých ohledech snad i souhlasit (někdy vám vlastně ani nic jiného nezbude). Způsob natáčení mě také bavil, zvláště dobrým tahem na branku byla volba hudby (Nymanova Time Lapse) evokující postupný rozklad, nebo také série mořské plody-kolotoče-vibrátory, všechny o tom, že se „to“ děje všechno pořád dokola. Osobně jsem měl problém možná jenom s některými ne úplně zvládnutými vstupy samotného režiséra či poněkud vypočítavým závěrečným pohledem na dceru. Za nejzajímavější pasáž filmu však považuju konkurz, ten byl opravdu parádní a tolik říkající. Z výroku o Bartošové zas trochu zamrazí...Přes mírné nedostatky to vidím na solidní 4*. ()

Thomick odpad!

všechny recenze uživatele

Všecko špatně, ale VŠECKO. Pavel Novotný neni nic než koncentrovaná špína. Vít Klusák většinu času akorát nešikovně ověřuje rovnici, v rámci níž zkrátka blbec píše pro blbce; respektive - abych odmaskoval Novotnýho roztomilej eufemismus - čecháček pro čecháčky. Novotnýho manželka se snaží zachovat si tvář, ale pochopitelně se jí to moc nedaří, protože po večerech sleduje ty samý sračky, co prej nesnáší, a furt tam cosi klape do ipadu pořízenýho za špinavý peníze z kapsy toho samýho vola, kterýmu pro jistotu vrchem toleruje ty údajný tuny kuřeb, co on jako největší oportunista pod sluncem s radostí přijímá. Ta jakási Olga je pěkná kráva, vám povim, stejně jako slečna vypravěčka s komentáři typu "Pavel Novotný píše text" (ale pokud to byl záměr, pak aspoň zde lze hledat nějaký minimum autorova důvtipu). A do toho majitel Extra.cz tasí vpravdě neprůstřelnej argument: "Bulvár nesnáší povrchnost" (ahahaha!). No krása fakt - jsem vážně neskonale vděčnej všem zúčastněnym, že tu takhle "hodnotnej" dokument o "hodnotách" máme. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nyman ma tam teda hodne prekvapil, zároveň dodával svojim scénam, presne to čo chcel (manipulovanie s divákom, aké nečakané..). O sile momentu to nebolo, práve naopak. Novotný kritizuje "stádo" na ktorom zarába, divákov bulvárnych médií; pritom nech Klusáka nahliadať do svojho súkromia, čím sa stáva rovnako námetom konverzácie a bulvárnou postavičkou. Ten film za moc nestojí, teda technicky, navyše Novotnému nie je často nič rozumieť, jeho kvality sú hlavne (pre mňa subjektívne) v nehanebnej kritike verejnosti, priznaniu opovrhovania masou (ako sa asi tvárili Novotného čitatelia?) a nasadením (doslova) predať aj vlastného fotra. Toto máme s Pavlom spoločné, náš názor na obyčajných ľudí :) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1) Klusák je manipulativní přemoudřelý lumík, který už dávno ztratil soudnost a jeho snaha ptát se ožralého majitele bulvárního plátku, jestli by pro lid nebylo místo čtení bulváru lepší uspořádat nějakou tu vzpouru, není to už ani vtipné, stejně jako záběr na devět zapnutých robertků. 2) Považuju za značně důležité pro správné uchopení filmu vidět díl Hydeparku s Pavlem Novotným, který dost jasně ukazuje, že Klusák už dávno ztratil ambice natáčet dokumenty, místo kterých natáčí dlouhometrážní ekvivalenty reportáží tv nova, jen s rádobyhlubokým výrazem, jaká to škoda, po českém snu sklouznout do takových odpadů, ale alespoň to není tak brutální, jako u Dobrého řidiče smetany. 3) pokud si odmyslím zcela zbytečné scény a mou stupňující se averzi vůči klusákovi, byl by to dobrej dokument se zajímavou osobností, takhle je to prostě jenom smutnej průměr, který je sám MNOHEM větším bulvárem, než většina článků na Extra.cz. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To, že je mi z toho blbě, tady přece znamená úspěch. Jedna z těch hlubších sond, která vyvrací častou výtku, že Žurnál vybírá zajímavá témata, aby o nich pak nic neřekl. Klusák je hlava otevřená, umí se ptát a umí reagovat. A jeho síla je právě v tom záběru a ponoru do jednotlivce. Nevadí mi, že Vít nemíří na víc "dělníků". Ti, kteří jsou tady prozatím stačí. Vzal mě do jiný dimenze a ukázal mi jednak zevrubně, jednak se sarkasmem a jednak hodně chytlavě něco, co mi doposud bylo dost cizí. Dík za to, ty blitky si po sobě uklidím. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Díky reakci svého okolí se rozhodla Kateřina Kristelová na sociální síti Facebook komentovat scénu s Pavlem Novotným. Zkráceně se vyjádřila v tom smyslu, že o kameře samozřejmě dobře věděla, k odvysílání svých záběrů dala svolení a že šlo jenom o hru, která jí živí, ale není ji možné brát vážně. (Olík)

Reklama

Reklama