Reklama

Reklama

Zítra

(studentský film)

Obsahy(1)

Ve chvíli kdy se Viktor Kostka (Jarek Hylebrant) vyrovnal se zákeřnou psychickou nemocí a počal potomka se svojí osudovou láskou (Andrea Kerestešová), vypadalo to, že už mu nic neschází k tomu, být doopravdy šťastný. Když pak obdrží tajemný vzkaz od neznámého slepce (Marian Roden), netuší, že začíná nejtragičtější den jeho života. Krátký snímek na motivy povídky Vítězslava Jareše natočil Ladislav Plecitý, posluchač režie a scenáristiky na Filmové Akademii Miroslava Ondříčka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Faila 

všechny recenze uživatele

Hodnotit děj není vzhledem k tomu, že jde o adaptaci, zcela na místě. Jak je syžet vystavěný v předloze nevím, tudíž těžko říct, jestli zásluha o jeho zajímavé filmové zpracování přísluší autorům filmu, ale dejme tomu, že ano. Nezačínat začátkem, ale někde uprostřed příběhu, to není nijak novátorský postup, přesto se mu jeho atraktivita nedá upřít, i v tomto filmu plní funkci budovatele napětí. Napjatou atmosférou je film prosycen, což je pro mě nejvýznamnější režisérův přínos v tomto filmu. Napětí je budováno zejména vynikající hudbou a svižným střihem, film má celkově tmavší ladění a výsledné napětí nic výrazně nenarušuje. A že udržitelnost napětí rozhodně nepatří k nejjednodušším filmařským úkonům uzná snad každý. Herecké výkony lehce kolísají, ale od soudobých českých (ať už profi, nebo amatérských či půl tak, půl tak) herců to zas až tak nepřekvapí. Snaha je ale vidět a tenhle film si určitě zaslouží nejen pozornost, ale také vyšší hodnocení. Ladislav Plecitý už za sebou několik "pokusů" má, není jich ale tolik, aby se dal považovat za ostříleného filmaře, a už tím tento film nabývá určité hodnoty. Na v podstatě ještě skoro začínajícího filmaře je to velice zdařilý pokus, na který by se nezmohlo ani mnoho z režisérů "(kéž by) končících". ()

Fanosh 

všechny recenze uživatele

U studentských filmů jsem zvyklý na určitou stránku inovace nebo snad i originality. U tohohle snímku jsem si nebyl jistý už přes počáteční huhlání hlavního představitele. A pak vůbec celkové ozvučení postav, kde jsem si některé části musel pouštět znovu abych vůbec rozumněl. Naštěstí to šlo, protože být na tom v kině asi bych půlce v takového filmu odešel. To si toho nikdo ze zůčastněných nevšimnul? Když už jsem u těch zůčastněných, tak v hereckých výkonech stojí za zmínku snad jen role psychiatra. A všechny do kapsy strčí "tajemný" slepec Roden mladší, který do sebe láme tequilu jako kdyby to byl sirup proti kašli. O vedlejších rolích zakoktaného fízla nebo nejvíc přihřátého barmana v dějinách filmu ( a k tomu točí gambrinus ) se snad nedá ani bavit. I Dejdar jakoby zapomněl hrát a tak polovinu replik prodýmí jak nezbedný kotel nebo předstíraně frajersky prosmrká nebo proodplivá, nebo co že to tam dělá. Scénář si pohrává z myšlenkou dobra a zla v každém z nás a čeho všeho by jsme mohli být schopní udělat a pro co. I když jsem celou dobu měl zdání, že už jsem příběh někde četl a rozhodně to nebyla povídka Vítěszlava Jareše podle které je scénář. Některé scény mi přišly jako vata a bohužel to, co mě zajímalo zůstalo nerozvynuto. Po režisérské stránce, jde spíš o kopírování západního stylu, který momentálně frčí na každé správné televizi v podobě seriálových záběrů a flashbacků. Celkově nic s čeho padnete na zadek, spíš taková půlnoční oddychovka. Nakonec se vrátím k začátku ono to počáteční logo "vytváříme kulturu z ničeho" je poněkud zavádějící a tak trochu to zavání narcismem. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Nemám problém napálit plné hodnocení, protože tohle je v rámci studentských filmů snad maximum možného. Silný příběh (je vidět, že je podle předlohy), výborné herce hrající výborně (jestli se to teda po těch "pár" minutách dá posoudit). A co je snad nejzajímavější, ono to opravdu vypadá jako regulerní kinofilm (jestliže existuje něco něco jako ten mýtama opředenej filmovej look, tak je to právě tuto), který vypadá, že byl dažší než tři Troškovo filmy dohomady. Ani nějak moc nezamrzí jednoduchost děje (dvacet minut je bohatě příběhem zaplněno). Hluboce se tvůrcům klaním a doufám, že seženou pořádný scénář a natočí (minimálně) pro čt nějakou pořádnou psychologickou detektivku s náznakem trilleru. PS: kolik znáte filmů, které mají film o filmu dlouhý stejně jako film samotný? (o=´ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi, než si povzdechnout nad tím, co produkuje ČT za spousty peněz. Jak je možné, že někomu stačí talent, byť nepochybně obrovský, a televize ani za nehorázné daně, kterým přezdívá koncesionářský poplatek (jako kdyby někdo mohl říci, že nechce být koncesionář), nenatočí ani z desetiny tak kvalitní film? Pokrývky hlav dolů, pane Ladislave Plecitý! Tenhle snímek měl všechno, co má mít výborný "velký" film. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Páni, smekám pane Plecitý, smekám.Bezpochyb jeden z nejlepších studentských filmů porevoluční dekády.Plecitý sice pracuje s docela kýčovitým příběhem a nevyhne se pár nezbytným klišé, ale podstatné je, jak s tím daným tématem pracuje.Výborné stupňování napětí ( sakra ani nevim, jestli sem někdy viděl napínavý studenstský film ) , výtečná kamera, hutná atmosféra umocňovaná grandiózní hudbou, slušné herecké výkony.Celkově vůbec vizionářský přístup a po dlouhé době ve mě vzplanul plamínek naděje, že mladý český filmový student má co říct a může být přínosem pro český film do budoucna.Doufám, že si Plecitý vybere k další tvorbě originálnější látku, protože jako režisér má teda jako kurva co nabídnout!Překvapení, bavilo to, super práce, tleskám.80%. K vidění zde: http://www.youtube.com/watch?v=58Mo6gCvuOA&feature=player_embedded Fehu...doufám, že z toho rejža nevyroste :) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první spolupráci režiséra Ladislava Plecitého s hercem Jarkem Hylebrantem. Nikoliv ale poslední. V roce 2013 spolupracoval Plecitý s Hylebrantem na snímku Poslední odměna (2013). I v tomto filmu se jedná o adaptaci literární povídky, tentokrát ale Pratchetta s jeho plným souhlasem. (mazadlo)

Reklama

Reklama