Reklama

Reklama

Takový nádherný den

(festivalový název)
  • USA It's Such a Beautiful Day
USA, 2012, 62 min

Režie:

Don Hertzfeldt

Hrají:

Don Hertzfeldt

Obsahy(1)

Donu Hertzfeldtovi se podařilo sjednotit své tři krátké filmy o utrápeném muži jménem Bill, Všechno bude OK (Everything will be OK, 2006), Jsem na vás tak hrdý (I Am So Proud of You, 2008), a Takový nádherný den (It’s Such a Beautiful Day, 2011), a vytvořit z nich nový, celovečerní film v žánru černé komedie.

„Autor svůj krátký animovaný film vytvářel především technikou jednoduchých linií v žánru černé komedie. Takový nádherný den je úžasný příběh o lidském životě, o smrtelnosti a křehkosti člověka z masa a kostí, podaný originálním stylem animace s typickými primitivními, schematickými postavičkami s krátkými prostřihy z reálného světa, dovedený k dokonalostí strhujícím zvukovým doprovodem."

Scott Renshaw, SLC Weekly (Anifilm)

(více)

Recenze (17)

evil_ryu 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, ktorý prehovoril k mojej duši, donútil ma premýšľať, rozosmial ma a možno mi trochu aj zvlhčil oči. Toto všetko Don Hertzfeld dokázal len za pomoci hudby, jedného hlasu, animovaných stick figúrok a experimentálnych filmových postupov. Človeka to donúti zamyslieť sa nad mentalitou súčasného filmového priemyslu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ukecané, ale plné vtipných postrehov a etudiek, podtrhnutých výbornou transcedentnou myšlienkou, presahujúcou daný žáner. Úplne iný animák. Možno trocha nadhodnotené, ale po všetkých stránkach výborné. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pardon, ale nezaujalo mě to. Zvolená forma sice je nápaditá a zajímavá, ale mě osobně po pár dílech začala strašně nudit. A bohužel to tak zůstalo až do konce filmu. Sice jsem se u toho párkrát zasmál a v něčem ten film má pravdu, ale ani tak mě to prostě neoslovilo. Nevím, čím vším přesně, jestli to bylo z nudy nebo kvůli tomu, že Bill je takový ten typ člověka, co neví co se životem a místo aby si ujasnil, co chce, jen se útrpně pohybuje z místa na místo (navíc jsem k němu ani nenašel sympatie). Asi kvůli obojímu. A bůhvíjaké hluboké myšlenky jsem tam taky nenašel. Kdyby ten film skončil u toho, že si člověk má vážit příjemných drobností a detailů, asi bych byl spokojenější, ale s tou finální totálně depresivní myšlenkou mě ten film spíš o to víc zklamal. Kdyby to šlo víc do hloubky... Ale to bych po tom filmu chtěl asi moc. Ještě bych se tu o něčem rozepsal, ale perfektně to ve svém komentáři k It's Such a Beautiful Day (k tomu kraťasu, co má 23 minut) v jedné větě vystihl uživatel xxmartinxx: Takhle to dopadá, když má člověk málo problémů a napadne ho, že ve svém volném čase odhalí a umělecky ztvární veškerou bolest lidské existence. Já s tím souhlasím, protože kdybych někdy dostal depresi a rozhodl se to natočit jako film, vypadalo by to přibližně stejně. Omlouvám se všem fanouškům Hertzfeldta i tohoto filmu, ale tohle šlo prostě mimo mě a připadá mi to dost nadhodnocené. 2* ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Neni to tak, ze by kazda veta nebo myslenka tohoto animaku byla dokonala, ale temer vsechny ano...Minimalne prostredni cast o smrti je naprosto genialni. Stoprocentne stoji tenhle animovany film za videni! P.S.: Straussova "Im Abendrot" vzdycky potesi.. ()

ejmyto 

všechny recenze uživatele

Trilógia plná čierneho humoru, páthosu, smrti/života. Vznešené, sofistikované dielo. Ostane ešte dlho v pamäti. ()

lucgrc 

všechny recenze uživatele

chaotickosť krásy života, atypická óda na každodennosť, dokonalosť v nedokonalosti. to všetko len v 60 minútach triviálnych kresieb sprevádzaných jedným hlasom. depresívny, a pritom tak zvláštne optimistický film. nádherné ()

rbr 

všechny recenze uživatele

Genealogie jako antagonista. Jedna z nejvíc troufalejch, inovativních, myslodkuřujících a dechberoucích uměleckej prací všech dob. Samozřejmě, nejlepšejší film dekády. ()

Argocz 

všechny recenze uživatele

Velice jedinečný a řekl bych neobvyklý filmek se stopáží pouhé hodiny. Velice jednoduchá animace a celkově zajímavé myšlenky o životě a existenci. Určitě ne pro každého. ()

Nag0 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, že by to niekto nazval obsahovo sentimentálnym klišé s ohavnou formou. Na prvý pohľad sled nesúrodých myšlienok a nedokonalých obrazov, minútu po minúte však odkrývajúci svoj čoraz hlbšie ladený filozofický rozmer s nekonvenčným vizuálom. Pre uchopenie problematiky ľudskej existencie sa tu vykresľuje široké spektrum ťažkostí s ňou spojených, a to od života rodinného či partnerského, cez tie duševné a fyziologické, až po ťažkosti určenia miesta človeka v čase a kozme ako takom. Záber je teda monumentálny a pri danom časovom rozhraní to znie ako niečo neuskutočniteľné, no myslím, že na konci sa to nedá charakterizovať ako neúspech. S ohľadom na kompaktnosť to dokáže byť úderné, niektoré témy sa opakujú a je na ne uprený pohľad z rôznych perspektív. Myšlienky a obrazy podnecujúce kontempláciu sú teda často stručné a časovo limitované, avšak aj v tom spočíva táto údernosť a schopnosť tak širokého záberu. Celkovo sa dá povedať, že aj keď scénky často vykresľujú negatívne situácie a pocity, skoro vždy je tu priestor pre druhú stranu mince, a týmto pádom má film predpoklad oplývať pozitívnym posolstvom v tomto pohľade cez malé a jednoduché okienko, do veľkého a zložitého sveta naokolo. ()

Reklama

Reklama