Reklama

Reklama

Kybernetická babička

  • USA The Cybernetic Grandma
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Sci-Fi / Horor
Československo, 1962, 29 min

Obsahy(1)

Krátkometrážní loutkový snímek KYBERNETICKÁ BABIČKA patří mezi poslední filmy Jiřího Trnky. Cílem tohoto díla je ukázat, že může jednou nastat doba, kdy bude člověk nahrazen strojem. Vzhledem ke stáří filmu je podivuhodné, jak si Jiří Trnka představoval vize o budoucnosti a pokroku lidstva. Spousta prvků, které byly použity, dnes doopravdy existují. (zdeny99)

(více)

Recenze (57)

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Kybernetická babička - tento snímek je laděný do sci-fi, kterého je u nás v animaci jako šafránu. Má půl hodiny a kromě poměrně roztahaného začátku se mi líbil. Je to místy tajemné a děsivé, animace jsou pěkné a propracované. Konec se mi zdál trošku zvláštní, ale to nevadí. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Zpočátku dost rozvleklý film, který ale pak nabere slušné obrátky. Kybernetická babička se moc povedla hlavně jako námět, ale i svým Trnkovským loutkovým zpracováním. Pravda - mělo to o něco větší potenciál a babička mohla být děsivější, ale pak by se na to zase nemohly dívat děti. I když primárně jim film určen není, spíš pro dospělejší publikum a k zamyšlení. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut nuda, ale po příchodu kyberbabičky na scénu solidní psycho. Na konci mohl být nějaký pěkný souboj kybernetické a pravé babičky, ale není. ()

Amras 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem vůbec nevěděl, oč jde. Co bylo záměrem autorů. Teprve až ke konci jsem pochopil, že je to varování. Varování, co se může stát. Dá se říct, že celý filmeček zachraňuje robotické a "psychopatické" křeslo Babička. Můj obdiv si zaslouží výtvarné zpracování. ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Chceš si hrát? Dej babičce míč. Chytej miláčku... Zajímavá vize skrze Trnkovu poetiku. Chvílemi děsivé, hlavně díky podmanivé hudbě. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Děj nic moc,ale to křeslo mě tak skutečně vyděsilo, že jsem pak celou noc nemohla usnout a měla ho v hlavě. Proto dávám pět hvězdiček, neboť horory kde se trhají hlavy a stříká krev jsou pro mě neustále se opakující nudnou záležitostí. Ale tady bylo jasně vidět, že někdy méně znamená více. Stačí ztvárnit kybernetické křeslo a už se choulím v posteli hrůzou i přesto že mi není pět. Perfektní práce. :-) ()

Elnarrya 

všechny recenze uživatele

Trnkovo varovné zamyšlení svými charekteristickými prvky nesedne všem. Autor se vyřádil jak řemeslně, tak v ponuré atmosféře vize neosobní budoucnosti. Náznaky i symbolika vyžadují větší pozornost. Příběh porovnává kvality lidských vztahů v přetechnizovaném světě, a nejen to. Pozvolný náběh skládá situace a divák s holčičkou jen frustrovaně pozorují, co z kolotoče bizarností vzejde. Zvukový doprovod a němé loutky neklid také navozují. Pro mě tedy není problém, že tato část nemá klasický dramatický děj (ať záměrně, či nikoli). Drama v pravém slova smyslu, i s prvky hororu, vnese do příběhu až naprogramované hlídací křeslo s babičkovským hlasem a krajkou. Finální pointa je taková, jaká je, protože byl příběh zamýšlen jako varování a ne jako hororová etuda. Autor něco divákovi předkládá, ale hodně může dotvářet i vlastní imaginace a lze číst další poselství. Jsou tam místa, která by kde kdo z dnešního pohledu udělal třeba jinak, ale tehdy to byl počin pozoruhodný. Jeho tvorba mi přijde fascinující, i když na mě působí trochu děsivým dojmem (i ta určená pro děti). Patřím k výtvarným obdivovatelům, a ne proto, že by to měla být národní povinnost. ;-) Skvělá "Kyber babička" i dokonalá "Ruka" prvně shlédnuty na velkém plátně na jednom ze starších ročníků AniFestu. ()

filiperros 

všechny recenze uživatele

Trnka potvrzuje, že animované filmu nejsou vždycky jen pro děti. Zamyšlení nad směřováním rodinných hodnot v přetechnizovaném světě, který prezentuje hororová kybernetická babička a jiné psychedelické stroje, pro děti opravdu není. A proto je skvělý. Ovšem není jednoduché udržet pozornost, což by u takového tvůrce být nemělo. ()

tuberatanka 

všechny recenze uživatele

Psychedelické antiutopické sci-fi v bábkovej podobe. Kybernetická babička, napriek svojmu milému hlasu, je strašidelná krásne čiernohumorným spôsobom, pričom v závere svojmu mladému vnúčikovi začne premietať rozprávku v štýle trochu uhladenejších Happy Tree Friends... Krásny archaicky cyberpunkový vizuál a adekvátne psychiatrická hudba. ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Sci-fi s posláním, které má dlouhý rozjezd. Ale vyzdvihla bych tu -hudbu-, od začátku velmi přispívá ke strašidelnému nátisku. ()

Veronika_.._ 

všechny recenze uživatele

Nooo...na tohle jsem narazila znovu asi po dvaceti letech. Nechápu, proč se ukázka z tohoto hororového filmu dávala za mého dětství jako střih ukázek na kazetách s pohádkami (byl to tehdy buď Krtek, Mach a Šebestová, nebo to možná bylo na obou). Teď můžu říct, že je to opravdu kvalitní. Jako malou mě i jen krátká ukázka tohoto filmu tak děsila, že mě i dnes po zaslechnutí věty: "Jsem tvoje babička a budu tě opatrovat." jímá ta dávná hrůza z dětství kdy jsem to viděla (a to podotýkám, že jen ukázku). S lítostí si uvědomuju, že mladší generace, které už vyrostly na internetu, filmech a pohádkách online, ukázkové střihy z kazet nepamatují, tudíž absolutně nemohou tušit, o čem tu mluvím (pro srovnání - je to jako ukázky v kině před hlavním filmem). ()

Reklama

Reklama