Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

KOOHA 

všechny recenze uživatele

Zase taková bomba to nebyla. Vysoké hodnocení dávám pro své informační hodnoty a aby to vidělo co nejvíc lidí. Tohle je potřeba, aby se na všicni lidé podívali, porozuměli tomu, co se tam v tom idiotským parku děje a řekli si: "Hele to je fakt na palici, co se tam děje, musíme ten park zavřít." Chce to, aby se lidé probudili a buď tam přestali chodit jak trubky (a ještě za to platili), aby celej ten park zavřeli. Anebo protestovali a nechali ho zavřít tak jako tak. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Názov filmu je divný, ale až tak celkom neklame. Je to o zabijákovi medzi kosatkami, ale nie že by zabijákom chcel byť, ale vyrobili ho ľudia. Inteligentné tvory žijúce celý život v malom bazéne musia byť deprimované, v stiesnenom priestore s ďalšími jedincami prebiehajú procesy, ktoré nemôžeme ľudských rozumom chápať, a tak sa raz za dlhý čas stane tragédia. Predstavenia cvičiteľov plávajúcich s kosatkami sú úchvatné, ale pri nasledujúcich záberoch, čo robí kosatka, ak sa stane režisérom predstavenia, sa zastavuje dych. Aj divákovi, nielen cvičiteľovi, ktorý musí nechtiac vydržať viac ako minútu na dne a čakať, ako sa kosatka rozhodne. Film predstaví celú genézu pripadov, brutálneho lovu, dlhého procesu výcviku až po kritické chvíle. Hovoriaci ľudia sú striedaní originálnymi zábermi, často až neprijemnými, aj to prináša cvičenie so šelmami. –––– Vedoucí cvičitelka: "TIlikum nikdy neprojevoval útočné chování." –––– Ryby došly. Ona ale po něm chtěla další cviky, za které nedostal žádnou odměnu, i když je provedl správně. Ke konci tak byl nejspíš naštvaný. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Smutné, že film, který je už skoro 2 roky starý, zde má nějakých 723 hodnocení, zatímco Avengers, kteří sotva teď vešli do kin, mají 5399 hodnocení. Jinak dokument velmi důležitý, na zamyšlení, není to sice tak drsný jak Zátoka, ale i tohle ukazuje, že lidem tam nahoře jde jen o prachy a ti dole, kteří se snaží všechny chyby shora alespoň zmírňovat, jde nakonec o samotný život. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se zakázal SeaWorld napříč celým světem, jenže to by musel být mnohem větší mediální tlak. Bohužel média stojí většinou na té špatné straně a potom nezbývá než poodkrýt pokličku právě dokumenty jako je tento...90% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kosatka zabila člověka. Proč to udělala? Ne, nedělám si srandu, tohle je vážně dokument o tom, co kosatku vede k tomu, že vraždí trenéry, kteří s nimi cvičí. No dobře, možná to trochu zlehčuji, tohle je dokument a ne slasher. Více méně. Rozhodně se vyplatí na snímek kouknout, protože i když je rozjezd celkem obyčejný, následují pasáže, z nichž vás bude doslova mrazit. Nebudu odsuzovat lidi za to, že chtějí pracovat s kosatkami, budu odsuzovat podnikatele, kteří nejsou ochotni přijmout odpovědnost za svoje činy. Ani se k tomu nevyjádří, ač možnost měli. Lidé si pořád neuvědomují, že zvířata jsou prostě nevyzpytatelná. Oni i lidi jsou celkem magoři. Že kosatka někoho v zajetí zabije, to je bohužel celkem očekávaný důsledek. Že vodní svět viní své zaměstnance, to je bohužel také klasická praxe. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Jsem nesmírně ráda, že jsem tento dokument mohla vidět. Je to kus filmařské a lidské práce. Zcela mě ohromila perfketní časová sekvence, která mi servírovala informace přesně tak, jak jsem je zrovna potřebovala. Neuvěřitelně mě to vtáhlo do dějě a bylo mi stále větší a větší smutno nad naší neuvěřitelnou sobeckostí a chamtivostí. Kosatka přitom jenom stojí uprostřed tohoto cirkusu, kde na jedné straně stojí korporace, které rozhodují o jejím životě a na straně druhé jsou jen zranitelní cvičitelé, kteří se jí snaží život zpříjemnit. Je to boj s větrnými mlýny, který může ovlivnit každý z vás, kdo se rozhodne tento "zábavní průmysl" nepodporovat. Hodně mě ale zklamal český název "Černý zabiják". Některé lidi to okamžitě stáhne pouze na jednu stranu. Budou věřit tomu, že je to krvelačné monstrum. No možná i je, ale kvůli komu, hm? Prosím, podívejte se na to a udělejte si vlastní představu... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • V posledních letech svého života byl Tilikum viditelně frustrovaný i při vystoupení před publikem. Jsou známy videa, kdy místo plnění pokynů trenéra stál nehybně na kraji nádrže a na pokyny cvičitele nereagoval. Nebo vystoupení, kdy po odvolání z nádrže určené pro představení se opět otočil, prorazil zavírající se bránu a vplaval do ní znovu. (freelex)
  • Režisér Colin Trevorrow, který stojí za oběma snímky Jurského světa uvedl, že dokumentární film tento dokumentární film měl velký vliv na jeho filmy. Chování zajatého Indominus Rex bylo založeno na chování Tilikuma v zajetí. (freelex)
  • V současné době (2018) přežívá v zajetí v nádržích na celém světě 58 kosatek. Je zaznamnáno, že nejméně 166 kosatek zemřelo v zajetí, z toho je známu 30 mrtvě narozených mláďat a 14 pokusů o odchycení v oceánu, kdy kostaky zemřely při převozu nebo těsně po něm. Společnost SeaWorld má ve svých třech parcích ve Spojených státech 21 kosatek. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama