Reklama

Reklama

Armstrongova lež

  • USA The Armstrong Lie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Dôvodov na to majú tí aj tí viac než dosť. Niekdajšia cyklistická superstar Lance Armstrong, ktorá v dôsledku dopingového škandálu, aký v histórii (nielen) tohto športu nemá obdoby, prišla o všetky svoje najcennejšie tituly i priazeň drvivej väčšiny fanúšikov, dodnes polarizuje verejnosť. Muž, ktorý miloval víťazenie a viac než čokoľvek na svete neznášal prehry, pretože v jeho očiach prehra znamenala smrť, paradoxne smrť (v podobe agresívnej rakoviny semenníkov s metastázami v brušnej dutine, pľúcach a mozgu) porazil, no krátko nato vlastnou vinou i tak temer úplne všetko, na čom mu kedy záležalo, stratil. No verte tomu alebo nie, slovo rezignácia by ste napriek všetkému v jeho slovníku hľadali márne... (TV Markíza)

(více)

Recenze (107)

chytri 

všechny recenze uživatele

Tyto závody jsou o podvodu a on dokázal podvádět lépe než všichni ostatní. Proto těm podvodníkům amatérům tak vadil. Dokument je velmi dobrý a ukáže, že čistě se ve špíně vyhrát nedá. Pokud však je někdo špinavější než ostatní, tak je jediný, kdo podvádí ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Faktograficky na definitivu, emocionálně jsem přece jen trochu na vážkách. Zatímco The Program je skicou, která v rychlém sledu shrnuje hodně postatného - ale ne všechno - z Armstrongova případu, Armstrongova lež dovysvětlí, co je potřeba, i postarším majitelům elektrokol. Sám Lance mi z toho vychází jako bytostný pragmatik. I jeho doznání nevyznívá jako ukončení vnitřní sebetrýzně, ale prostě jako nejlepší řešení, které bylo za daných okolností k dispozici. Člověk si s překvapením uvědomí, jakou moc měl Armstrong v rukách a že UCI je organizace, řekněme, hodně flexibilní .. ()

Pacas 

všechny recenze uživatele

Armstrong je sebestředný, egoistický a ulhaný zmrd. Co se mu ale nedá upřít je to, že na podporu léčby rakoviny vybral přes 500 mil. dolarů. Jak o něm řekl Bill Burr: "Hele, byl to prostě sociopat na kole . . . Kdyby makal pro nějakou korporaci, lil by jim tam něco do vodovodu nebo dělal kdovíco. Jen ho nechte sedět na kole. Ať si jezdí do kopce a z kopce. Vždyť tím nikomu neubližuje. A testy na steroidy mělo pozitivní všech dvacet nejlepších cyklistů, takže to náš nadopovanej borec natřel vašemu nadopovanýmu borci. A ti co tomuhle odpornýmu sportu šéfujou, seděj v kanclu a říkaj: "To je vrchol! Vždyť vrhá na cyklistiku špatný stín." Vrátěj snad všechny prachy, který na tom chudákovi vydělali? . . . " ()

eMovieMan 

všechny recenze uživatele

Velmi silný dokument o všech podobách cyklistiky a její tvrdosti a to nejen v horských stoupáních ale i v zákulisí. Dokumentu paradoxně přidává to, že v již v úvodu Gibney jednoznačně ukazuje, že se nejedná o objektivní dokument, natočený odněkud z nezaujatých výšin, ale osobní zpověd člověka, který měl to štěstí být Lancovi na blízku. Mnohokrát slyšel jeho lež a pak se oprávněně cítil podvedený a přesto nezjednodušuje na "ošklivý lhář a jeho oběti" Když na začátku dvojhodinového dokumentu zazní slavné interview s Oprah Winfreyovou, ani jsem nečekal, že celý příběh bude dále gradovat a ukáže vztahy v týmech, vzájemnou nevraživost mezi jezdci, která vyvrcholí vztahem dvou kohoutů v jednom Astana týmu (Contador a Lance.) ()

meteleskublesku 

všechny recenze uživatele

ten člověk ničeho nelituje. k přiznání ho donutil vnější tlak a je na něm vidět, že vnitřně se vůbec nekaje za to, co udělal a kolika lidem kolem sebe poničil život. moje babička si kdysi kvůli tomuhle zmrdovi pořídila satelit a hltala každou etapu tdf. ještě že se toho nedožila... ()

ragnar1 

všechny recenze uživatele

Název dokumentu vzniklý podle stejnojmenného článku v časopise v roce 1999. Příběh dosud největší sportovní lži, která nemá zatím žádnou konkurenci. Dokument se začíná natáčet v roce 2009 (měl být základem pro grandiozní doklad Armstrongovi výjimečnosti a dokonalosti), retrospektivně se kamera vrací do začátků a do nejslavnějších cyklistických let, kdy Lance vyhrál 7x Tour de France. Nakonec se z tohoto snímku stalo svědectví o celé Armstrongově lži. Takhle by se měly dělat dokumenty - mnohovrstevnatá kamera, psychologický profil hlavního hrdiny, poutavý příběh, v neposlední řadě mnoho "hostů", kteří postupně bortí Lancův obraz. Tedy pro mě vrchol dokumentárního filmu. Již dříve jsem si přečetl knihu od Juliet Macurové (Kolo lží. Pád Lance Armstronga), která na mě dosti zapůsobila a nyní jsem byl jen rád, že si všechny důležité postavy člověk mohl prohlédnout "naživo" v rámci tohoto dokumentu, což mi umožnilo plné dokreslení tohoto sportovního příběhu. A například sám musím uznat, že Betsy Andreuová na mě působí velmi dětinsky a histericky (není se však čemu divit, co jí k tomu vede), jak to tvrdí sám Lance. Zajímavé pro mě bylo nakousnutí vztahu mezi Lancem a El Pistolerem - přičemž příběh těchto dvou sportovců se značně prolíná: jejich vítězné Tour a rovněž odebrané tituly z vrcholných závodů. Armstrong je symbolem dopingu a lži, ale na druhou stranu jeho přínos v boji proti rakovině je nesmírně velký. I přestože dopoval, vše si "poctivě" vyjel sám. Nesmíme také zapomenout, že existují stovky a tisíce dopujících sportovců, kteří ani v nejmenším nijak kladně nepřispívají v boji proti různým nemocem a ani proti jiným nešvárům moderní civilizace. V tom byl zkrátka Lance jiný, avšak on byl jiný snad ve všech ohledech. ()

molotow 

všechny recenze uživatele

Miluji Lence Armstronga / nenávidím Lence Armstronga. To jsou dvě možnosti z kterých si budete po shlédnutí tohoto filmu muset vybrat. Dokument odhaluje pravdu o Armstrongově dopingu, respektive mění tvář hlavní postavy z kladného hrdiny, který bojuje proti rakovině, pomáhá lidem atd., na zápornou postavu krvelačně toužící po vítěství a to za každou cenu! ()

Reklama

Reklama