Reklama

Reklama

Cirkus řvoucích motorů a vůně benzínu dodnes přitahuje milióny příznivců. Nebylo tomu jinak ani ve zlatém věku Formule 1, kdy největší a nejslavnější závodníci byli zahrnuti takovou přízní a poctami, že se prakticky vyrovnali nejoblíbenějším rockovým hvězdám. Náš film s pomocí málokdy promítaných archívních záběrů přenese diváky do této průkopnické minulosti, o které nám povypráví nejen Bernie Ecclestone a Max Mosley, ale také dvanáct, ano, čtete dobře, dvanáct někdejších světových šampionů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (84)

Stružák 

všechny recenze uživatele

Paráda! Dokument má na první pohled přemrštěnou délku, ale skvělá hudba a střih mě držely celou dobu v pozornosti. A rozhodně to stálo za to – poslechl jsem si několik zajímavejch rozhovorů a objevil spoustu záběrů, které jsem dosud neviděl. "1" se zapíše zlatým písmem do seznamu dokumentů o F1, klidně po boku neméně dobrého filmu o Sennovi. ()

Tomyš 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film pro fandy ne motorsportu, ale F1. Zaměřen na poselství ve vztahu k zajištění toho, aby během víkendů Grand Prix neumírali lidé. A jelikož jich v minulosti umřelo dost, je na čem stavět. Mraky pasáží s umě sestříhanými záběry se někdy mohou srovnávat s hollywoodskými trháky. Tenhle film uvidí malinkatý počet lidí, ale právě pro ně je určen. Motto: "Aerodynamická křídla jsou pro ty, kdo nedokáží postavit dobrý motor." Mít tři filmy o F1 (Senna, Rivalové, 1) za poslední dva roky, z toho jeden mainstreamový, tak to tu nikdy nebylo. Fanda F1 nadšen. ()

Reklama

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Formule mě jako sport nikdy nezajímala.Jenom nehody při ní a zvlástě ty smrtelný na mě vždycky působily jako magnet.V tomhle dokumentu jich je celá řada (kromě těch ultrakrvavých o kterých padne jenom pár slov) a člověk si řiká jak vůbec mohlo vedení FIA tolik let vojebávat bezpečnost svých zaměstnanců jak na trati tak i mimo ní bez jakýchkoliv postihů.Mantinely bez matek,betonový zdi místo pneumatik a tak by se dalo pokračovat hodně dlouho.Opravdu silnej dokument. ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí rivalů jsem měl hned chuť na nějaký další podobný film z prostředí formule 1, proto jsem se podíval na tento vysoce kvalitní dokument, mapující zlatou éru tohoto sportu. Skvělé zpracování několika vážných, většinou bohužel i smrtelných nehod. Dokument nabídl i mnoho zajímavostí ze zákulisí, především kolem bezpečnosti které se snažili jezdci za každou cenu dosáhnout. Bylo až neskutečné co se na závodech dělo, to lékařské zabezpečení na takovou dobu bylo opravdu minimální, například smrt talentované Britského jezdce Rogera Williamsona je teda věc, nad kterou se musí pozastavovat všichni i dnes. "Pamatuji si na Barcelonu. V pátek ráno, po tréningu, jsem viděl bariéry, co držely jen na šroubech, bez matic, nebo drátů. Do jedné jsem kopl. Upadla" ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jedinou výtku bych měl k rozletu dokumentu, kdy hlavně ke konci se další dekády vzaly hodně hopem a oproti zbytku dost povrchně a heslovitě. Jinak ale po všech filmech, dokumentech, článcích a všem možném s tématem formule 1 nabízí dokument spoustu nových informací, záběrů a pohledů na závodění. Hlavně tedy za informační hodnotu maximální hodnocení. Dalšími zajímavostmi bylo získání vlivu Bernieho nebo smrt Rinda a mladého francouze. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Na konci dokumentu hraje „Open Your Eyes“ od Snow Patrol. (Duoscop)
  • V dokumentu autoři uvádějí, že od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 se už nestala žádná fatální nehoda. To už bohužel není pravda. 5. října 2014 zahynul na okruhu v Suzuce závodník týmu Marrusia Jules Bianchi. (p3tris)
  • Na začátku dokumentu jsou použity záběry bojujících letadel z krátkometrážního filmu The German (2008). (p3tris)

Reklama

Reklama