Reklama

Reklama

Irena Kačírková a Josef Bek: Dáme si do bytu

(hudební videoklip)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Hudební
Československo, 1958, 2 min

Obsahy(1)

První československý televizní hudební klip. (Snorlax)

Recenze (9)

Radko 

všechny recenze uživatele

Bez ohľadu na otázku videoklipového prvenstva ide o skvelé podobenstvo o úsmevmi rozžiarených partneroch postupne si napĺňajúcimi byt rôznymi predmetmi. Až sa napokon dobrovoľne, presýtení vecami zacvaknú do oblôčika vytvoreného obrovskou visiacou zámkou. Alias Visacím Zámkem. Tak sa hneď z konca 50. rokov obrazovo predpovedá vznik punkovej hudobnej legendy. Výtvarne a inscenačne originálna a hravá filmová pieseň. Ladislav Rychman bol koncom 50. a v prvej polovici 60. rokoch skvelý režisér. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Původními interprety této filmové písně od textařky Jiřiny Fikejzové a skladatele Alfonse Jindry (1908-1978) byli Josef Zíma a Jiří Suchý objevila se jako součást filmu Snadný život. Asi týden po premiéře napsalo Rudé právo kritický ohlas právě na tuhle filmovou sekvenci a tak musela být z filmu narychlo vystřižena. Jenže právě tuto scénu používala Československá televize jako upoutávku na film, takže nejen že ji znali tisíce diváků ale ještě se cítili podvedeni ti, kteří přišli do kina a film tuto pasáž neobsahoval. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

První videoklip u nás a možná i na světě. A má vše, na co jsme zvyklí. Prostředí, rekvizity a záběry na zpěváky a posléze i na kapelu. Čili vše, co do videoklipu patří, navíc s nezaměnitelnou šedesátkovou (přestože je to z roku 1958) atmosférou tehdy ještě naší televize. Muzika ani zpěv mě zrovna dvakrát neoslovily, ale jde o průkopnický čin, který rozhodně atmosféru má. A píseň rozhodně utkví v paměti, neboť si po mnoha letech pamatuji na užití jejího motivu v jakési reklamě v 90. letech, kdy se jiná dvojice rozplývala nad půjčkou s výhodnými splátkami od Telervisu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Klasika, na svou dobu pecka a skvělek šlágr, ani jsem netušil že je to už tak staré a že šlo o první čs hudební klip, měl jsem za to, že je to mladší než jiná pecka "Jezdím bez nehod" (61) s Chladilem a Šterclem. Lidovej Bek a mondénní Kačírková k sobě skvělě ladili.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

To bylo radosti z nového bytu o podlahové ploše nejméně čtyř metrů čtverečních a samozřejmě bez zbytečností zvaných kuchyně, koupelna a WC. Do takového bytu bych já nastěhoval pouze sebe, ale tvořivé duo Kačírková - Bek tam dostalo i postel, stůl, židli, vázu, lampu, barometr a celou kapelu. Velká gratulace, protože tohle se povedlo a nadšený optimismus z toho jen sršel. ()

Zajímavosti (2)

  • Původními interprety této filmové písně od textaře Vratislava Blažka a skladatele Jaromíra Knittla byli Josef Zíma a Jiří Suchý. Objevila se jako součást filmu Snadný život (1957). Asi týden po premiéře napsalo Rudé právo kritický ohlas právě na tuhle filmovou sekvenci, a tak musela být z filmu narychlo vystřižena. Jenže právě tuto scénu používala Československá televize jako upoutávku na film, takže nejenže ji znali tisíce diváků, ale ještě se cítili podvedeni ti, kteří přišli do kina a film tuto pasáž neobsahoval. (sator)

Reklama

Reklama