Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Koprodukční česko-polský dokument seznamuje diváky se vztahem našich sousedů k Václavu Havlovi, který byl i v této zemi vnímán jako významná a symbolická osobnost. Poodhaluje doposud méně známé vztahy mezi polskou a českou opozicí v dobách železné opony a přináší unikátní svědectví o setkáních a činech, které napomáhaly k likvidaci totalitních režimů v Evropě... Václav Havel byl osobností mezinárodního významu, symbolem boje s komunismem a přeměn ve střední Evropě po roce 1989. Vždy zdůrazňoval, jak důležité byly pro něho styky s polskou opozicí a přátelství, která se přitom navázala. Po jeho smrti mělo mnoho Poláků dojem jakoby odešel někdo blízký – politik „s lidskou tváří", morální svědomí vládnoucích. O setkáních a mnohaletém přátelství ve filmu vypráví představitelé polské protikomunistické opozice Adam Michnik, Bogdan Borusewicz, Tadeusz Mazowiecki, Jan Lityński, Zbigniew Janas, Zbigniew Bujak, Zbigniew Romaszewski, Henryk Wujec a Mirosław Jasiński, který organizoval legendární setkání Polsko-české Solidarity na horských turistických trasách v Krkonoších a v Jeseníkách. Ve filmu jsou použity dosud neuveřejněné záběry z hladovky na podporu uvězněných signatářů Charty 77, které v roce 1978 natočila polská Státní bezpečnost. Hladovka se pořádala rovněž na obranu tehdy vězněného Václava Havla. Obrazovou složku k výpovědím aktérů filmu tvoří snímky ze setkání na hranici a filmový materiál, který natočili čeští disidenti (Originální videožurnál), v němž zaznamenali návštěvu delegace polských poslanců parlamentu (Lityński, Michnik, Bujak, Janas) v červenci roku 1989 na Hrádečku u Václava Havla, v té době ještě disidenta, který byl potrestán domácím vězením... Václav Havel je nositelem řady polských vyznamenání – Řád sv. Jiřího, který uděluje Tygodnik Powszechny, Řád Bílého orla, Řád Ecce Homo, je čestným občanem Wrocławi... (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled na život a smrt Václava Havla z vnějšího pohledu polského disentu. Některé věci si člověk neuvědomí, dokud mu je někdo vnější neřekne, také proto se mi tento dokument hodně líbil. A nemůžu nezmínit, jak roztomilá mi připadá shoda Čechů a Poláků v trochu nadřazeném a trochu litujícím pohledu na ten druhý národ :-) ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Tohle není jen "jeden z mnoha" dokumentů o Havlovi. Zaprvé je totiž nečekaně dobře natočen (žádné opakované fráze nebo přehnaný sentiment) a zadruhé je jeho autorem někdo s jinou národní mentalitou, s odlišným (nečeským) pohledem na svět. A to, že jde zrovna o Poláky, je další plus. Narozdíl od Američanů nebo Francouzů totiž Poláci chápou historická a sociokulturní specifika středovýchodní Evropy. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že z těch autentických záběrů na mě ta setkání Čechů a Poláků působila především jako klasická ožíračka, při které se zrovna naplánoval stejný postup nebo se probrala politická témata. Každopádně o setkávání českých a polských disidentů toho Čechům zase tak moc asi známo není. A je zvláštní, že právě naši východní sousedé si tak moc Havla přivlastnili. Měly totiž vlastní osobnosti. Také mě zaujalo, že se Lech Wałęsa s Havlem setkání v horách neúčastnil. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama