Reklama

Reklama

The Class of 92 je dokumentem o nejdůležitějších zápasech a hlavně vzestupu šesti mladých fotbalistů - Davida Beckhama, Nicky Butta, Ryana Giggse, Gary Nevilla, Phila Nevilla a Paula Scholese z britského fotbalového klubu Manchester United od roku 1992 do roku 1999. Dokument také sleduje dění sociálních i kulturních změn probíhajících ve Velké Británii v té době. (Dragoni)

(více)

Recenze (52)

Gogen 

všechny recenze uživatele

"S nástupem peněz Romana Abramoviče do Chelsea FC v roce 2003 dominantní postavení Manchesteru United v anglickém fotbale skončilo" ... s nástupem peněz ubylo těchto nádherných příběhů ... skončily ikony a z mančaftů se stávají výkladní skříně omezených miliardářů ... a v tom spatřuji největší význam tohoto dokumentu ... o ztrátě ideálů o vyprázdněnosti současného sportu a o tom jak je sport obrazem dnešní doby … ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Pokud to mám posoudit objektivně, tak mi přišlo, že tenhle dokument se natáhl trochu moc do šířky. Přivařit k slavné fotbalové třídě všechny ty sociální, kulturní a politické změny mi přišlo trošku zbytečné, nicméně jako celek je ten dokument skvělý. A jelikož mým nejcennějším bohatstvím v dětství byl červený dres, na kterém byla zepředu reklama Sharp a zezadu jméno Beckham, tak je asi celkem jasné jaké bude moje hodnocení:-) ()

Reklama

Bukk 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se sejde parta chlapáků, kteří se rozhodnou zavzpomínat na nejlepší léta svýho života a vlastně takový málo stačí k tomu, aby se dojal jak divák, tak i sami aktéři. K tomu se přidají dobový záběry a i když tu atmosféru nikdy ani z poloviny film vystihnout nedokáže, tak ten kus historie bude stále žít a jak sami říkali, je ne moc zrovna pravděpodobný, že skupinka kluků, co se znaj od i od dvanácti spolu někdy něco takovýho zažijí. Z jedné recenze: "The Class of 92, a documentary about a group of Manchester United players, is probably the greatest film about male friendship since Stand by Me." Možná na tom něco bude... ()

Dawon 

všechny recenze uživatele

Párádní dokument o téhle jedinečné partě kluků, která prostě jen chtěla hrát fotbal za Manchester United. A tak nějak se to zkrátka semlelo, že se po cestě stali legendami klubu a spolu s Fergusonem symboly nejúspěšnější éry v jeho historii. Každý fanda United a asi celkově každý fanda fotbalu zná dění okolo treblu v roce 99. Všichni jsme viděli poslední 3 minuty v Barceloně nesčetněkrát, ale asi málokdo věděl, jak to tehdy fungovalo v kabině, jací vlastně tihle místní hoši byli, a jaké to bylo se zkrátka bavit fotbalem s několika kamarády a zároveň si u toho plnit sny. Minimálně pro každého fandu United by tohle mělo být povinným doplňkem filmového vzdělání, protože taková generace už se nejen v United, ale dost možná v celém světovém fotbale nikdy neobjeví. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

DAVID BECKHAM, NICKY BUTT, RYAN GIGGS, PAUL SCHOLES, PHIL a GARY NEVILLE.......je třeba něco dodávat?? :-) Snad malá vzpomínka na legendární finále LM v 99. Já i můj nej kamoš jsme si vsadili na výhru United každý za pětikilo (v té době to pro nás byly nějaké peníze), uvařili kotel špaget, nachystali víno a šlo se na věc.....v devadesáté minutě stále za stavu 0-1 kamarád zlostně bere lístek a trhá ho na tisíce kousíčků které háže před sebe na zem (abych byl upřímný, já to samé neudělal jen z lenosti, nechtěl se mě hledat v peněžence)....to co následovalo byl nejsilnější fotbalový emoční masakr mého života. Vidět ten jeho něvěřícný výraz a oči jak klouzají z obrazovky na ty lístečky před ním......K NEZAPLACENÍ :-)))) Stejně tak tento brilantní fantastický dokument při jehož sledování mě občas běhal mráz po zádech. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • V dokumente Ryan Giggs popisuje, ako zo začiatku svojej kariéry v Manchestri spolu s Lee Sharpom zvykli vymetať bary. V knihe jeho trénera ale sám Alex Fergusom popisuje Giggsa ako hráča, ktorý nikdy neponocoval a nenavštevoval bary. (vander19)
  • David Beckham, jedna z opôr ročníka '92, musel opustiť United po tom, čo si začal myslieť o sebe, že je viac ako klub. (vander19)
  • Dvaja hráči, Nicky Butt a Phil Neville, museli z Manchestru odísť, lebo manažérovi Fergusonovi bolo ľúto nechať ich sedieť len na lavičke náhradníkov. Obaja boli členovia ročníka '92. (vander19)

Reklama

Reklama