Reklama

Reklama

Mafie vraždí jenom v létě

  • Itálie La mafia uccide solo d'estate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film zobrazující zhoubný vliv Cosa Nostry na obyvatele Sicílie sleduje obyčejného chlapce Artura, který se od dětství až do dospělosti potýká se životem, láskou a zločineckou mafií v Palermu. Palermo sedmdesátých až devadesátých let je ve snímku zachyceno jako město, v němž šlo zapírání ruku v ruce s potlačovanou tolerancí. Zuřila tady totiž krvavá válka o nadvládu mafie a atentáty na mafiánské rivaly i protimafiánské křižáky byly na denním pořádku. Vyprávění z Arturovy perspektivy, která příběhu dodává hravější tón a rozpustilý humor, chytře nastiňuje, jak úslužnost a předstíraná slepota umožnily Cosa Nostře vzkvétat až do doby, kdy vraždy vysoce postavených osobností konečně otevřely lidem oči. Kolem toho všeho se točí Arturův vztah s krásnou spolužačkou Florou, která zůstává objektem jeho milostného zájmu až do dospělosti. (Cinemax)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (52)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Než kluk vyroste, je to docela milé. Potom mi to přišlo jako takový Adrian Mole po italsku, asi to bude představitelem hlavní role, jenž je jeho americké seriálové předloze (Adrian Mole: The Cappuccino Years) po čertech podobný. Závěr ale nabral zběsilé tempo, asi došel rozpočet, nápady nebo chuť. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Filmový postoj k sicilské mafii s nadhledem, humorem a jemnou romantikou? Inu, proč ne? Leč, přestože je občas vygenerován zajímavý vtípek, je to takové jakési nevýrazné, ale jedná se o typ filmu, který sedne každému divákovi jinak. Podobné je to i s rovinou romantickou. Zajímavější je dětská část. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Pierfrancesca Dilibertoa, který radši používá umělecké jméno Pif zkusil velmi zajímavou věc. Zkusil vzít klasickou romantickou komedii a zasadit jí do pozadí války mafií. Mafie vraždí jenom v létě se časem dočkala i pověsti nejlepšího filmu, který se točí okolo sicilské mafie a dokonce vyhrála cenu za nejlepší komedii na 27. ročníku Europian Film Awards. I přes netradiční pojetí a několik slušných momentů má ovšem Mafie vraždí jenom v létě vady na kráse.   První polovina, která mladého Artura představuje jako malého kluka je velmi fajn. Alex Bisconti je jako mladý Arturo velmi fajn a především roztomilý a Pifovo zpracování toho, jak malý chlapec reaguje na probíhající mafiánské války je zpracováno velmi sympatickým způsobem. Jakmile se ovšem skočí do Arturova dospělého věku a Arturo najednou dostane tvář samotného Pifa, všechno to kouzlo, které pracovalo s lehkou dětskou naivitou je rázem pryč. A i když může konec celkové dojmy trochu narovnat, přesunutí do dospělosti možná nebylo nejšťastnější rozhodnutí.   Mafie vraždí jenom v létě sází především na absurdní humor. Někdy možná až příliš absurdní. Bohužel jsem se v průběhu nedokázal zbavit svého dávného pocitu, že je italský humor podobně specifický jako například humor český a i když člověk může v historii kinematografie jmenovat pár výjimek, humor nejvíce bude sedět samotným Italům.   Pif má několik zajímavých nápadů a především první polovina s dětskou optikou má skutečně kouzlo, v průběhu to ovšem začíná působit, že Pif neví, co za film vlastně chce natočit. V průběhu vlastně těch nápadů začne vytahovat až příliš, kdy na vše není úplně čas a celé to v součtu působí jako bordel. Moc tomu nepomáhá ani fakt, že má film pouze hodinu a půl a času tedy rozhodně není dost.   Řemeslně neurážející, ale ničím dvakrát atraktivní Pifův debut po první sympatické polovině vyprávěné skrze dětskou optiku přeskočí do dospělé a vleknoucí se roviny. Jen v jistém ohledu emocionálně funkční závěr film přeci jen na konci táhne nahoru a ukáže, že minimálně Pifův záměr měl určitě sílu. Jinak je to ovšem celý takový nedoprcaný, jak by řekl Jirka Langmajer..... ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

S grácií a vřelostí pravého Itala nám Pif vypráví odlehčený příběh o mladém Arturovi, který svým uličnictvím trumfne i Mikulášovy patálie. Pifův filmový jazyk je elegantní a souvislý, přesto nepostrádá vtip a na správných místech se brilantně vyostřuje. Od poloviny dále však Artur dospívá a s ním se bohužel umírňuje i doposud hravá dětská optika, kterou jsme na mafiánské Palermo nahlíželi. Film končí poctou všem mrtvým strážcům zákona, které jsme během filmu měli tu čest periferně zahlédnout. I když v této komedii Cosa Nostra slouží spíše jako historická kulisa a do příběhu zasahuje jako nespoutaný přírodní živel, rád bych ocenil, jak dobrosrdečně a vesele Pif příběh vyložil. Typickou ukázkou této cynické nátury je třeba scéna, kde mafiánský boss s upřímnou bezprostředností radí jinému mafiánskému kamarádovi, že aby si mohl vzít svojí vyvolenou dívku v souladu s pravidly Rodiny, musí nejprve odkráglovat jejího tatínka. Právě díky tomuto ironickému a bezstarostnému stylu jsem si po delší době v kinosále odpočinul a zároveň se dobře pobavil. 9/10 [KVIFF 2014] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE MAFIE NEBEZPEČNÁ?“ … „NE, TO MÁŠ JAKO SE PSY. NESMÍŠ JE PROVOKOVAT.“ /// Vyprávění Artura, kterak v Palermu, městě proslaveným mafií, přišel na svět, prožil první lásku a tak nějak vo všem, co mohlo ovlivnit jeho soužití se všudypřítomnou mafií. Dobový záběry, jména jako Carlo Alberto dalla Chiesa či Giovanni Falcone a Paolo Borsellino, fajn fórky na Giulia Andreottiho…, přirovnal bych to ke zkrácený variantě „Vyprávěj“. Vtip čekejte spíš ten politickej, a celej film je spíš taková reklama na mafiánský Palermo, která mě přes svoji pravdivou výpověď neoslovila. Možná kdybych tam žil. Nebo kdyby mě Cosa Nostra sejmula… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedeme na dovču do Palerma. 2.) Jdu po stopách bojovníků proti mafii. 3.) Thx za titule ,,Yusek“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Galerie (26)

Zajímavosti (10)

  • Pietro Grasso, bývalý národný prokurátor proti mafii, ktorý bol v tom čase predsedom Senátu, označil tento film za najlepšie kinematografické dielo na tému mafie, aké kedy videl. (Arsenal83)
  • Príbeh je inšpirovaný Pifovou osobnou a občianskou skúsenosťou. (Arsenal83)

Související novinky

Pět dní italského filmu v kině Lucerna

Pět dní italského filmu v kině Lucerna

08.12.2014

Středoevropský festival italského filmu MittelCinemaFest vstupuje do 12. ročníku a stejně jako již v loňském roce je i letos jeho poslední zastávkou Praha. Po Budapešti, Krakově a Bratislavě zde… (více)

Reklama

Reklama