Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 2

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (68)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělej kousek, kterej těží z absolutní atmosféry, kterou ne každej stráví. Například filmy Američan nebo Nejhledanější muž by zde mohly vyprávět. I v tomto případě se totiž občas stane, že se kameraman zapomene v krajině a tak tu divák minuty bloudí v tichu a světle, které nesvítí skrz halogeny, ale které se snaží prozářit skrz nekonečný písek. Osobně mám ale takové příběhy rád. Stejně tak, jako mám rád Viggo Mortensena. V příběhu se dá najít hodně poctivých lidských momentů, kdy si uvědomíte, že jste rádi za Vigga, protože nikdo jinej by ty emoce nepředvedl lépe. Možná popřemýšlím a vrazím i pěti hvězdu, protože ten závěr si o to vysloveně koleduje. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Hlavnymi pozityvami tohto filmu su silna atmosfera a herecke vykony.Myšlienky tohto komorneho filmu su aktualne aj dnes .Užasne su aj exteriery v ktorych sa postavy pohybuju.Vigo Mortensen vyborne zahral muža ktory je pacifistom a nechce sa pridat ani na jednu stranu počas vojny v Alžirsku,no okolnosti ho prinutia odviest väzna Mohameda pred sud kde ho isto čaka smrt za vraždu bratranca.Za pozornost stoji aj hudba ktoru do filmu zložil Nick Cave. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Klasický klubový film, u něhož označení "western" poněkud pokulhává. Spíš jde opravdu o komorní příběh z vleklé osvobozenecké války alžírského lidu proti francouzským kolonizátorům. Učitel Daru se po skončení světové války rozhodně uchýlit nedaleko od svého rodiště na alžírském venkově uprostřed pouště, aby vzdělával děti. Úkol, který dostává, je pro něj těžký, má dovést domorodého vraha do města před soud. Postupně se zahryzáváme do psychiky obou hrdinů a Mohamed si získává stále větší naše sympatie; neskončí to jinak - Daru a Mohamed se stanou přáteli, což je utvrzeno v několika kritických okamžicích, kdy jde oběma v tlaku dvou znepřátelených stran o krk. Filmje trochu rozvleklý a možná mnohé začne nudit neustále se dívat na ten vyprahlý kout Sahary, ale jinak to je film velmi dobrý. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Popis k filmu vcelku lákavý, no na môj vkus až príliš lyrické :( Žiadalo si to viac epickosti, alebo aspoň zmenšiť dĺžku filmu (stačilo by kľudne aj na polovicu). Dlhočizné scény naprieč púštno-horskou krajinou ma teda vôbec nenadchli. Zachrániť to mohli ešte ako tak dialógy medzi sympatickou dvojicou, ale aj tých dialógov tu bolo strašne máličko. Ale aspoň ústredná dejová línia zameraná na formovanie priateľstva medzi Darom a Mohamedom bola celkom fajn. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Ne příliš zajímavý příběh, kde se do Alžírské války podíváme opravdu jen na chviličku. Film si spíš hraje se surovou atmosférou kamenité pouště a se svízelnou životní situací alžírského vesničana, kterému pomáhá osamělý učitel. Viggo Mortensen opravdu předvedl své jazykové znalosti. Ještě jsem neviděl, že by herec v jednom filmu plynně mluvil 3 různými jazyky. Zarážející je, že prý ovládá ještě minimálně další 2. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Navzdory tomu, že se snímek odehrává v Alžírsku, byl natočen v Maroku. (eMeMko)
  • Alžírsku vojnu dnes poznáme pod pojmom Alžírska vojna za nezávislosť, no Francúzi v čase odohrávania sa filmu a dlho potom ju nazývali len „Alžírske udalosti“, aby bagatelizovali krvavé represie zo strany armády. (Arsenal83)

Reklama

Reklama