Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 1

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (68)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné filmy mají rádi všichni, především muži, a především mladí a staří. Mladí proto, že se na skutečném dobrodružství nemohou dosud podílet; staří proto, že už nemohou. A proto i "parametry dobrodružství" pro mladé a staré jsou jiné; i když spíše v intenzitě než jejich výběru. Jen málo autorů uspokojí současně staré i mladé; Jules Verne asi ano, Karel May asi sotva... Tohle je film spíš pro ty staré: sentiment (ale ne příliš), smysl pro pravdu a spravedlnost (ale jen do určité míry), násilí (ale ne z touhy po bohatství ani bezúčelného chvastounství), hrdinové neumírají (ale nejspíš už to stejně mají spočítaný), krásná krajina (ze které ovšem lidi utíkají, protože tam není voda ani půda). A hlavě (pro ty staré) film nechává dostatek prostoru k vlastním úvahám, zápisům do zkušenostní paměti, zření analogií a formulování prognóz. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Na první pohled jen film plný prachu, ale i pod ním se dá zahrát velké divadlo. Tichý film, plný malých gest, ale když je všechny nasčítáte, dostane se vám něco pěkného, i když na to budete muset vzít prachovku. Viggo Mortensen v roli staršího, snad lze říci zlomeného, muže, který má za sebou hodně hodně věcí, ale divák se nikdy nedozví jakých, jen je mu to něžně servírováno v náznacích. Malý film, ale dá se v něm schovat. Nedoporučuji, pokud chcete nějakou oddychovku, ačkoliv věřím, že se u toho dá dobře usínat. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělej kousek, kterej těží z absolutní atmosféry, kterou ne každej stráví. Například filmy Američan nebo Nejhledanější muž by zde mohly vyprávět. I v tomto případě se totiž občas stane, že se kameraman zapomene v krajině a tak tu divák minuty bloudí v tichu a světle, které nesvítí skrz halogeny, ale které se snaží prozářit skrz nekonečný písek. Osobně mám ale takové příběhy rád. Stejně tak, jako mám rád Viggo Mortensena. V příběhu se dá najít hodně poctivých lidských momentů, kdy si uvědomíte, že jste rádi za Vigga, protože nikdo jinej by ty emoce nepředvedl lépe. Možná popřemýšlím a vrazím i pěti hvězdu, protože ten závěr si o to vysloveně koleduje. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Ne příliš zajímavý příběh, kde se do Alžírské války podíváme opravdu jen na chviličku. Film si spíš hraje se surovou atmosférou kamenité pouště a se svízelnou životní situací alžírského vesničana, kterému pomáhá osamělý učitel. Viggo Mortensen opravdu předvedl své jazykové znalosti. Ještě jsem neviděl, že by herec v jednom filmu plynně mluvil 3 různými jazyky. Zarážející je, že prý ovládá ještě minimálně další 2. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Daru, mám tě moc rád, ale když budu muset - zabiju tě! '' ---- Tohle je film o lidství a v tom je jeho obrovská síla. O obyčejném lidství a chuti žít. Bohužel válka je kurva a právě tomuhle ona nepřeje. A když vám úvodní větu do očí řekne parťák se kterým jste 5 dlouhých let válčili za svobodný svět, je něco špatně. Jen pro to, že on je Arab a vy Francouz. A co na tom, že jste se v Alžíru narodili a učíte tam ve škole malé arabské děti. Film je vlastně taková road movie kdy během cesty k soudu člověk poznává blíže oba putující hrdiny a ti se poznávají navzájem podobně jako v australském Trackerovi. Někdy holt stačí jen dva herci, nekonečná vyprahlá pláň a přesto máte nádherý zážitek z viděného. --- Viděl jsem i film o filmu a dost mně překvapilo, že Amíkům tam prý vadila ta scéna z nevěstince. Přitom pro příběh a velikost gesta Darůa byla právě jednou z těch nejhlavnějších. Mortensen si prý nabídnutý scénář rád přečetl a hned byl pro, líbilo se mu to a já myslím, že dobře udělal. Tohle mu bylo šité na míru ! Dávám za 5 sáčků obilí film je tu těžce podhodnocen. * * * * * ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Inspirací a předlohou filmu se stala krátká povídka od Alberta Camuse. (ČSFD)
  • Mortensen povedal, že pri nakrúcaní filmu premýšľal o „európskych verzus pôvodných populáciách v Amerike, ale aj o Gaze“ a „umelej krajine zvanej Irak, ktorú vytvorili Európania a ktorá sa teraz rozpadá“. (Arsenal83)
  • Navzdory tomu, že se snímek odehrává v Alžírsku, byl natočen v Maroku. (eMeMko)

Reklama

Reklama