VOD (1)
FREE TO PLAY je celovečerní dokumentární film, který sleduje příběhy tří profesionálních hráčů, kteří se utkali na prvním ročníku turnaje The International ve hře Dota 2 o jeden milion dolarů. V posledních letech se stal e-sport jednou z nejrozšířenějších forem kompetitivního sportu a turnaj o jeden milion dolarů tak nejenže změnil celý herní svět, ale i životy elitních hráčů, kteří se jej zúčastnili. Tento film od společnosti Valve zachycuje problémy a oběti, které musejí hráči na profesionální úrovni podstoupit, aby se stali těmi nejlepšími.
(oficiální text distributora)
Herní turnaj s prizepoolem 1.6M $? To už dokáže upoutat mou pozornost, i když absolutně nejsem fanouškem RPG nebo MMORPG her a Dota mi (kromě názvu) absolutně nic neříká. Ale je to úlet, jak třeba berou e-sport v Číně a asijských zemích. Dokument zajímavý, pěkně natočený. Líbí se mi, že dokument vše představí i pro neznalce a online hraní ukáže z mnoha úhlů. Zatvrzení fanoušci jistě nějakou tu hvězdu ještě přidají, u mě za čtyři. ()
Dokument o profesionálních hráčích PC her. Konkrétně se jedná o mezinárodní turnaj ve hře DOTA2 o 1 milion dolarů. Mimochodem o této hře jsem doposud nevěděl vůbec nic a zůstával mi doslova rozum stát nad tím, jakým až intenzivním způsobem mě dokázal celý průběh turnaje, ve hře o které nevím absolutně nic zaujmout. Doposud jsem netušil a nevěřil tomu, že u finále "nějaké" počítačové hry bych mohl prožívat skoro takové nervy jako při dramatickém, hokejovém zápase naší české reprezentace. Dokument krom průběhu celého turnaje nahlíží i do soukromého života předních hráčů, což se postaralo o tu emocionální stránku, která se s tou stránkou hráčskou krásným způsobem propojovala. "Dendi (reprezentant Ukrajiny) má na Twitteru více odběratelů než ukrajinská fotbalová reprezentace." ()
Manuál pro všechny nastávající zakladatele rodin: Pokud vaše dítě bude trávit dny a noci zavřené v pokoj, bude pohlaví samčího a známky v žákajdě budou solidní prognózou pro následné studium oboru s výučním listem (nic proti tomu, proboha!), tak by jste měli zbystřit a polechtat internetové připojení či aplikovat klasiku "řemen, vařečka, bez desertu". A jestli vám bude tvrdit, že se tím v budoucnu chce živit, tak mu nasaďte koňskou dávku Xanaxu! Škoda prohnilé pathetické asijské statě! 80% ()
Tak pro fanouška DOTY je to určitě must have záležitost. Nevím, jak pro ostatní, protože i když Valve během dokumentu hodně základních věci vysvětluje, tak stále to vypadá, ze je to záležitost šitá jen npro fandy. Docela me mrzí, že bylo blíže představeno jen par týmu, protože třeba Alliance nebo třeba IG patří do špičky a nebyla o nich ani zmínka. Asi to je tím, ze Valve se rozhodlo zaměřit jenom na TI1 a ne na další soutěže. Každopádně jinak super záležitost a Dendi je pan rybář. :D ()
Nechápu tu šílenou odměnu! 1 milion dolarů dát týmu, který vyhraje nějaký turnaj v jedné hře? Šílenost! :-) Když chce někdo utrácet své peníze, může... :D Dokument je natočen velmi dobře, jen ukazuje čínské týmy, jako by to byly stroje bez duše a né lidi. Dotu jsem nikdy nehrál a ani nebudu, nikdy jsem na tento žánr nebyl. Výhru jsem nejvíc přál tomu korejci, ale byl bych spokojen s kterýmkoli vítězem z trojlístku. ()
- Free to Play bylo vytvořeno přímo společností Valve software, která vytvořila hru "Dota 2" a organizuje The International, o kterém film pojednává. Toto je první film této společnosti. (Jantar2)