Reklama

Reklama

VOD (1)

FREE TO PLAY je celovečerní dokumentární film, který sleduje příběhy tří profesionálních hráčů, kteří se utkali na prvním ročníku turnaje The International ve hře Dota 2 o jeden milion dolarů. V posledních letech se stal e-sport jednou z nejrozšířenějších forem kompetitivního sportu a turnaj o jeden milion dolarů tak nejenže změnil celý herní svět, ale i životy elitních hráčů, kteří se jej zúčastnili. Tento film od společnosti Valve zachycuje problémy a oběti, které musejí hráči na profesionální úrovni podstoupit, aby se stali těmi nejlepšími.
(oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

erased 

všechny recenze uživatele

Doslova milionová reklama na Valve. Takže pokud to ještě někomu nedošlo, pokud jste v mládí vysedávali nepřiměřeně dlouho před obrazovkou, díky jedné firmě bořící veškeré hranice a posouvající e-sport kupředu se z právě z VÁS může snadno a rychle stát celebrita a milionář! True story. Obsahově to je vcelku prázdné, a přestože je to jasné jak facka, jak v bonusech tvrdí samotní aktéři, tvůrci přikrášlovali co se jen dalo, ale v té prvotřídní produkci se na to dá až překvapivě dobře dívat i očima, které Dotu doteď spokojeně ignorovaly. Pokoukání je to o to příjemnější díky poslední třetině, kde už se od té velkohubé agitky konečně přejde k soutěži, a předevšm díky pěknému prolínání záběrů na reky před obrazovkami s událostmi ve hře samotné a s povedenými animacemi založenými na tom, co se zrovna v závěrečných kláních dělo. Nemůžu se však ubránit dojmu, že nechat podstatnou část dokumentu mluvit ukrajince, jehož anglická slovní zásoba i celkové myšlenkové pochody začínají a končí u "gg" je blbost. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Kdo nehrál nikdy nepochopí. Kdo hrál tak empaticky přikyvuje a tleská individuálním a kolektivním super-schopnostem zúčastněných. I když jsem přirovnání o fotbale a šachu nikdy z jiných úst předtím neslyšel, tak mě nezávisle na této replice napadla úplně stejná metafora pro hry MMORPG. I když je film povedený, tak zobrazuje hráčskou realitu asi tak přesvědčivě a důmyslně jako kosmolog pro laika historii Země promítnutou do jednoho nástěnného kalendáře. Vše působí jako z rychlíku. ___ Pod co bych se podepsal, tak jsou ty niterné komentáře pro-hráčů. Ve vnitřním monologu jsem si vedl nejeden z nich. 15 hodinové hraní (i více) moc dobře znám, kdo chce být dobrý, musí tvrdě trénovat. Mít postřeh, umět improvizovat, vědět co si dovolit, vést tým, vymýšlet strategie, koordinovat jednotlivé členy....v podstatě to naplňuje náplň manažerských funkcí a dokonce ji podstatně rozšiřuje, poněvadž na bitevním poli jste současně generálem, ale i pěšákem. V podstatě je to velice náročná kombinatorická úloha, ve které musíte kalkulovat nejen s kvazistatičnosti jako v šachách, ale jednotlivé prvky se vyvíjejí v reálném čase, jejich parametry se mění a krátkodobé synergie clusterů to celé ještě více komplikují, nehledě na různé vedlejší činnosti ve hře. A tak by se dalo pokračovat dále a dále...zkrátka, kdo nezná nepochopí, resp. nemůže pochopit....podobně jako pocity u maratonského běhu (odběhnutého, nikoliv odpajdaného) či jiné činnosti (sex, drogy, hudba, literatura,...záleží na individuální sensitivitě), která Vás přenese do jiné dimenze reality (subjektivně, ale i objektivně virtuální). ()

Reklama

CiPR 

všechny recenze uživatele

Jako hráč Doty 2 jsem byl naprosto omámem, jak vypadá pro gaming například v Číně. Fascinujcí a ohromujcí. Osudy hráčů, kteří na sobě tvrdě makali, aby to dotáhli na vrcholovou úroveň a mohli si hraním vydělávat velké peníze. Dendi, Ukrajina, opět na konferenci nezklamal svým obvyklím humorem. // 80%. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Podnětná psychologická sonda do nitra lidí hrajících počítačovou "hru". Ono se řekne počítačová hra, to však neznamená nic podřadného. Zřejmě je to opravdu SPORTOVNÍ výkon. Na pozadí velkého turnaje se odehrávají ryzí lidská dramata (osobní, sportovní, rodinná). Všichni tři hlavní hrdinové odhalují JÁDRO něčeho, co má do budoucnosti obrovský potenciál...81%. /dokument Free to Play je použitelný pro různé společenské vědy/ ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Přestože fenomén progamingu jde zcela mimo mě, hru DOTA2 neznám (a tady jsem se toho o jejích pravidlech a mechanismech moc podrobného nedozvěděl) a srdceryvné vyrůstání či plány mladých hráčů mi byly šumák (chvilkovému statusu novodobých "celebrit" se nestačím divit), samotný dokument o jednom (průlomově) bohatě dotovaném turnaji zvládl zaujmout – jak ten cirkus někteří prožívají, co mu obětují, jestli snáší porážku. A samozřejmě, který ze tří sledovaných týmů nakonec zvítězí. ()

Zajímavosti (1)

  • Free to Play bylo vytvořeno přímo společností Valve software, která vytvořila hru "Dota 2" a organizuje The International, o kterém film pojednává. Toto je první film této společnosti. (Jantar2)

Reklama

Reklama