Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (135)

Lima 

všechny recenze uživatele

Je to takové hřejivé, romantické a zamilované :o)) Mladý párek podivínů sbírá části těl, které si skladuje v lihu a koupou se v krvi. Citové zpestření do svého života přinesou až v osobě nového společníka. Tím ja shnilá, rozpadající se mrtvola, se kterou prožijí spousta romantických, láskyplných chvil, jak vystřižených z románů Daniele Steele. Poté, co hlavnímu představiteli jeho družka uteče s jiným (rozumějte - s tou mrtvolou :o)), spěje děj až k závěrečnému dramatickému vyvrcholení. Co na tomhle snímku je zajímavé, jsou ty poetické scény doprovázené romantickou hudbou, jak z nějaké červené knihovny, střídané s hodně nechutnými momenty. Daniele Steele by trefil šlak :o), já to přežil, ale dalo to práci. ()

Raven0

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem film nedokoukal. Protože samotný film je mučením! Sled více či méně nechutných scén, násilně naroubovaných na jakousi parodii na příběh. Smysl mi uniká. Jako studie lidských úchylek to selhává na plné čáře, jako horor to selhává též, postrádá totiž jakoukoli strašidelnost, jako umění... Umění mě nemusí šokovat, aby mě zaujalo. Spíše naopak. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Někdo má rád vdolky, jiný zas mrtvolky. Velmi dobrá parodie na romantické komedie ve formě amatérského pseudonekrofilního porna s jakýmsi příběhem o tom, že, jak to výstižně pojmenoval Dadel, nekrofilové to chtěj taky. Milující mladý pár, čirou náhodou nekrofilní, sbírá části těl - koupou se v krvi, společně souloží s mrtvolami a tak dále. Ona ale po krátkém váhání dá před svým partnerem přednost jedné obzvlášť krásné mrtvole, což vede k nádherně dojemnému a velmi stylovému konci. Tuším v tom nějakou hlubokou filosofickou myšlenku, ale je tak skvěle skryta, že ji nenacházím :)) Ale má to úžasnou atmosféru, hudbu (ta je vážně nádherná) a scénář. Na amatérský film docela slušné, ovšem není to zdaleka tak úchylné, jak se říká - nedělní rodinný oběd to klidně přežilo, i kvůli některým méně věrohodným gore efektům. Navíc má film výbornou symboliku, která ... ale pseudointelektuální rozbor za mne napsal Pomo. Proč takhle nevypadají všechny romantické komedie? ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Kdyby v tom nebylo těch plno prodloužených scén, kde jenom hraje hudba, tak by to bylo dobrý, ale takhle je to celkem nuda. Záběr na králíka docela fajn, mělo to koule. I když nějaký ten farmář nebo vesničan tohle vidí vlastně denně. Jak na řadu přišel kostík v posteli, tak to bylo aspoň už malé vzrůšo. Občas i ta hudba nebyla špatná. Škoda, že je to udělaný romanticky, jinak by to bylo určitě o dost zábavnější. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hard-core underground experiment. Hlavná téma: Hľadanie seba samého a spôsobu vykúpenia z tríznivej osamelosti. V hlavnej úlohe asociácia sexu so smrťou a fetišistická posadnutosť "mŕtvou hmotou" v podobe ľudských a zvieracích vnútorností. Psychedelické blúdenie medzi realitou, snami a víziami podfarbuje lacne znejúca, ale prekvapivo efektná a pôsobivá hudba - v romantických pasážach (klavír) doslova krásna. Násilie nie je samoúčelné, ale plní úlohu symboliky - vyjadruje stav psychických pochodov hlavného hrdinu. Handicapom filmu sú krčovité herecké výkony v jeho reálnej (nesnovej) línii, ktoré devalvujú jeho vyznenie čoby umeleckého diela. V každom prípade však ide o silne pocitový, morálne zvrátený snímok, vyžadujúci značnú dávku nadhľadu a voľnomyšlienkárskej tolerancie. Ak naň budete hľadieť cez takéto okuliare, výborne sa pobavíte pri absurdných splatter groteskách a roznežníte pri krásných milostných scénach s polohnilým kostlivcom. Akože som čakal lacnú, samoúčelnú nechutnosť, bol som milo prekvapený. ()

Galerie (36)

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama