Reklama

Reklama

Bouřlivá svatba

  • Indie Monsoon Wedding (více)
Trailer

Obsahy(1)

Indická romantická komédia z dielne najznámejšej indickej režisérky súčasnosti Miry Nair sa odohráva počas štyroch dní a štyroch nocí, ktoré predchádzajú dohodnutej svadbe dvoch mladých ľudí zo zámožných strednostavovských indických rodín z Dillí. Ženíchom je Hemant, indický emigrant, ktorý v USA pracuje ako počítačový expert. Nevesta Aditi so svadbou súhlasila najmä preto, lebo ju už omrzeli sľuby jej ženatého milenca. Počas týchto štyroch dní a hektických príprav na svadbu, ktorá sa skončí v monzúnovom daždi, vychádzajú na povrch rôzne rodinné tajomstvá a prejavujú sa jednotlivé charaktery. Viac ako samotným príbehom je film zaujímavý originálnou a autentickou atmosférou indickej domácnosti, kde sa miešajú staré tradície s moderným životným štýlom, angličtina s pandžábštinou a hindu, dialógy s hudobnými pasážami, zloženými tak z tradičných indických ľúbostných piesní, ako aj z moderného popu, jazzu a pop-folku bhangra. Snímka evokuje pestrý a melodramatický svet indického Bollywoodu, je oslavou všetkých spôsobov lásky, rodinnej súdržnosti a indickej hudby. Mira Nair za Búrlivú svadbu získala Zlatého leva a cenu Laterna Magica na MFF Benátky, Cenu BAFTA, Európsku filmovú cenu Cenu piatich svetadielov a mnohé iné ocenenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 4/10 Hudba 6/10 Efekty 5/10/// +Indové tančící v rytmu moderní hudby, některé zajímavé vztahy, poslední půlhodina byla nejzajímavější -z počátku pomalé, Indická angličtina se nedala poslouchat, rodinné drama jako každé jiné/// Kde-že jsme tohle viděli? Aha všude. Další rodinné drama, tentokrát made in India. Jestli-že za jiných okolností by to bylo plus, zde je to spíše naškodu. Dlouho trvá, než se dostanete mezi herce, mezi jejich postavy a jejich rodinné vazby. Je to hold jiný kraj, jiný mrav, ale stejné problémy i touhy. Bollywoodských filmů jsem moc neviděl, tenhle mě neodradil, ale není to ono. Je to moc civilní až nudné a není to to co jsem očekával./// Celkem 47%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je to sice romantické a semtam se to blýskne humorem, ale žánrově má film přeci jenom nejblíž k dramatu. Pokud očekáváte rozjuchanou a rozezpívanou romantickou zábavu, hledejte radši jinde. Tenhle film je v mnoha ohledech smutný a většinou velmi vážný. Občas to až připomene třeba dánskou Rodinnou oslavu (obsahem nikoli formálně). Na všechny ty krásné mladé Indky se dobře koukalo, ale za srdce mě to tentokrát moc nechytlo. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď by sa zdalo, že indické zvyky, tradície sú v mnohom odlišné tým našim, láska má všade na svete rovnakú podstatu. Takýmto nenásilným príbehom nasiaknutý film som naozaj nečakal. V prvej polke sa náramne vydaril film aj po vtipnej stránke, čo v druhej polovici upadá a začnú viac dominovať ľudské vzťahy. To samozrejme nie je na škodu, ale ja som sa chcel zabaviť viac. Prekvapilo ma aj vkusné vybratie hercov, takmer všetkých, okrem (takmer najdôležitejšej) Vasundhari Das. Ale všetko ospravedlňuje rytmická a chytľavá indická hudba. 80%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Podle všeho jde o celkem věrné zachycení toho, jak by to i mohlo probíhat. Bollywood tentokrát poznáte spíš podle námětu než zpracování, které je mnohem civilnější, než jsme zvyklí (kamarád to označil za "celkem normální film"). Ale jsem docela rád, že v mém kulturním okruhu není svatba smyslem života. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Přistupoval jsem k filmu s určitými předsudky, nicméně režisérka je dovedla rozptýlit předvedením vztahů uvnitř jedné rozsáhlé indické rodiny, které se zpočátku jeví ploše, ale postupem času skrze vcelku přirozeně rozehrávané situace dostávají jasné tvary, nejednou překvapivé. Svatba tu slouží jako příležitost dostat celou společnost na jedno místo v jeden čas a tím katalyzovat spory a příkoří, ale i lásky a přátelství. To vše v neokázalém, civilním až komorním stylu netypickém pro indické filmy, jež jsem dosud viděl. Silné ***. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama