Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po několikadenní strastiplné cestě na koni dorazí muži s Claire na hrad Leoch, kde mladou ženu přivítá hospodyně Fitzgibbonsová, a později i sám hradní pán Colum MacKenzie, bratr Dougala a hlava stejnojmenného klanu. Claire opět ošetřuje Jamiemu ránu a všimne si hlubokých jizev na jeho zádech. Dozvídá se, že je utržil při každodenním bičování, kterému ho podrobili červenokabátníci, jmenovitě krutý kapitán Randall, když se pokusil zabránit mu ve znásilnění dívky jménem Jenny. Claire dále hraje svou roli vdovy a snaží se o sobě prozradit co nejméně, jak jí to vždy učil Frank. Paní Fitzgibbonsová ji obleče do dobových šatů, v nichž se účastní večeře. Hovoří s chlapcem Hamishem, kterého předtím pozorovala při hře na dvoře, a mylně ho nazve synem Dougala. Jak se ale zdá, jeho otcem je Colum. Její omyl vyvolá stísněnou atmosféru, a tak Claire se raději vymluví na únavu a jde spát. Při příštím shledání prosí Columa, aby se mohla vrátit do vesnice Inverness, a doufá, že se konečně ocitne ve své době a u manžela. Je jí to přislíbeno za pět dní... Mezitím vejdou ve známost její léčitelské schopnosti, protože se i nadále stará o Jamieho ránu. Dozvídá se, že mladík je psanec, je hledaný, protože utekl z vězení, kam ho zavřeli pro vraždu. Tvrdí ale, že jen při šarvátce došlo k zabití jednoho vojáka. Jeho skutečnou totožnost prý zná jen Colum a Dougal, jeho strýcové z matčiny strany. Claire si všimne, že ji sleduje Dougalův surový pochop: zdá se, že ji považují za anglického špeha. Dougal ostatně otevřeně tvrdí, že nevěří, že jim o sobě řekla pravdu. Při shánění bylin a hub do kuchyně se Claire seznámí s Geillis Duncanovou, která se rovněž podivuje jejímu léčitelskému umění a ptá se, jestli je čarodějnice. Večer se ve velkém sále účastní souzení pří, které jsou předkládány Columovi. Otec přivádí svou mladou dceru a stěžuje si na její hanebné chování. Žádá pro ni trest, který ale na sebe vezme Jamie. Místo biče si vybere pěsti a Dougalův pochop ho surově zbije, přestože jeho rána a rameno ještě nejsou zdaleka zhojené. Claire ho opět ošetřuje. Blíží se den jejího odjezdu. Má ji s sebou vzít dráteník, který míří do Inverness. Těsně před odjezdem ji ale k sobě povolá Colum MacKenzie: osada přišla o svého ranhojiče, Claire má zaujmout jeho místo. Nikam tedy nepojede, dokud se nepodaří odhalit tajemství její pravé identity... (TV Prima)

(více)

Recenze (1)

PenelopaW 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děj se zde trochu rozbíhá, divák se seznamuje s hlavními figurami a prostředím, v němž se Claire ocitla a kde nějakou dobu bude nucena proti své vůli setrvat. Říkám si, jak prozíravé bylo od autorky vybavit hrdinku znalostmi bylin, nechat ji projít válkou, aby uměla při ošetřování improvizovat, a navrch jí dopřát dobrodružné dětství, které ji naučilo kočovat. Přes tohle všechno si nemohu pomoct, ale literární Claire je mi sympatičtější než ta seriálová - v podání Caitriony Balfe mi přijde nehorázně oráchlá. Líbilo se mi první setkání s Geillis Duncanovou - až díky zpětné znalosti děje mi došlo, odkud má informaci, že by Claire mohla být anglickým špehem. A moc hezky to zapadá do scény, kdy Dougal plačící Claire nabízí, že ji odveze do města - Geillis tak pro něj může začít nenápadně vyzvídat... V této epizodě mnohem víc vystupuje Graham McTavish, a to se cení! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Na konci epizody, když se Claire (Caitriona Balfe) dozvídá, že na hradě zůstane proti své vůli, Colum (Gary Lewis) ji nechává na místě a odchází po schodech pryč. Dougal (Graham McTavish) čeká na vrcholu schodů, oba stojí ve dveřích, a pak Dougal za Columem velmi důsledně zavře dveře. Tato posloupnost byla zvolena jako pocta konci Kmotra (1972), kde Michael Corleone (Al Pacino) zavře dveře před Kay Adams (Diane Keaton). [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Gary Lewis, Graham McTavis, Sam Heughan a další skotští herci z klanu MacKenziů se před natáčením zúčastnili horalského výcvikového tábora, který muže sblížil a vytvořil jednotný tón prvních epizod. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Scéna oblékání Claire (Caitriona Balfe) paní Fitzovou (Annette Badland) byla sestříhána na co nejkratší klip a v reálu trvala mnohem déle, takže si tvůrčí tým mohl dobře představit, jak dlouho trvalo v 18. století se obléct. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama