Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje jedenáctý odvysílaný díl Hipsteři. Bohémové současného digitálního světa, kteří se snaží stát nad konzumní společností. Pravdu často hledají na jednom ze svých oblíbených blogů a svou identitu korigují podle trendů. Zároveň se u toho tváří, že je trendy nezajímají. Z Prahy by nejraději měli volnomyšlenkářský Berlín, ale přesto jde o kmen, který se obejde bez ideologie a přesně vymezených hranic. V módě kombinují trendy posledních šedesáti let a poslouchají kapely, které nikdo nezná. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Hipsteři odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

M.Niccals 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hipsterství samo o sobě je tak neurčité, že tvorba dokumentu o tomto tématu musí zákonitě stát a padat na této neurčitosti. Ale místo toho se tvůrci zaměřili na tu nejpovrchnější stránku věci. V dokumentu vidíme několik lidí, kteří by se spíš dali zařadit mezi pozéry, než mezi hipstery. Co dělá hipstera? Jsou to hadry ze sekáče a k tomu co nejšílenější jejich kombinace? Nebo snad brýle ray ban, raw-vegan-fair strava a pseudointelektualismus? Scéna, kde dívčina uvažuje zda je shluk květináčů umělecká instalace nebo jen prostě náhodný shluk květináčů, je opravdu vypointovaná až na doraz (a dost možná jde jen o kouzlo nechtěného). Sám sebe nepovažuju za nic, ale pokud bych měl k nějakému směru mít blízko, byli by to právě hipsteři. Ale asi ne tihle hipsteři. Podstata hipsterství přece neleží v těch hadrech ani v nekonečném čtení Sartra či Hesseho aniž by člověk vůbec rozuměl, o čem to vlastně je. Podstata hipsterství je v tom myslet jinak, nově a svěže, a především VĚDĚT proč si to myslím a proč to dělám. A ne ze sebe dělat pitomce nebo někoho, kým nejsem. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aha - kdo je tedy Hipster? Mimózní snílek a překupník prastarých svetrů, jehož marže se dá počítat na stovky procent? Rozmařilý modýlek hledající v Praze tu nej nej vietnamskou polévku, následně jí zdobící dochucovadlem a počítající lajky na facebooku? Poblázněná holka nosící šusťáky a o pět čísel větší (pochopitelně strašně starou) bundu? Nebo snad zádumčivá holčina opěvující náhodné, ale v jejích očích geniální seskupení květin ve vestibulu? Dokument neodpovídá - na co také? Jediné, co jsem se o Hipsterech dozvěděl, je, že nikdo vlastně Hipster není. Zmatená povrchní subkultura bojující proti mainstreamu, ovšem využívající všech jeho výhod. Kde je kritika americké degenerace mládeže, nadnárodních korporací, světové politiky, kde je onen boj? Hlavně vybočovat oblečením ( "co to s tebou udělá, když si na sebe vezmeš pletenej svetr, zlatej řetěz a legíny?" "no budeš prostě jinej..."). Strašně odlišní, ale přesto jeden, jako druhý. Za holčinu s květinami dávám dvě, s tou jedinou bych si asi měl co říci. ()

Reklama

johny89 

všechny recenze uživatele

Nic extra dokument, spíš jen zvláštní zpověď zvláštních lidí. Při některých scénách jsem měl chuť vstát ze židle a raději vyhodit monitor z okna než se dívat na ty pozérská gesta lidí, jejichž nějvětší starost je sehnat dostatečně obnošený svetr a kostěné brýle po pradědečkovi. Nejvíc mě ale ranila scéna s ženou, kde hodnotí náhodnou kompozici květináčů a přijde jí fascinující. ()

Koryntos odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ó mein Gott, já se mám. Právě jsem zjistila, že v 9 letech jsem patřila k hipsterům, nevědíc o tom jak jsem in jsem si vždy v té asexuální šusťákovce připadala jako idiot a já vlastně byla kjůůůl. Děkuji tvůrcům pořadu, nevím jak jsem bez tohoto zjištění mohla celý život vůbec žít. Je to kryptofašistickej buržoázní škvár. Slečna s bakelitovými brýlemi by mohla z fleku dělat nástěnkářku, mužské osazenstvo, které je tak cool v Práglu, by zapadlo mezi vidlácké joudy, na každé druhé vesnici, no a slečna v šusťákovce, jakmile se o ní začne snažit týpek z nějaké jiné subkultury, tak přeřadí klidně k náckům, když její milej bude fakt boreček. Nejlépe to vystihl ten pán, který říkal, že za mlada byl mánička, ale že to už odfoukl čas. Tak nějak mi přijde, že někam radikálně patřit je výsadou mládí, časem z toho převážná většina vyroste. Tedy teď myslím hlavně tu vizuální stránku. Názory si buď udržíte, nebo holt zjistíte, že jste byli fakt idioti a že pravda je někde jinde. Také jsem byla za mlada radikálnější, teď už jsem radikální jen tím klapáním hubou. Příklad: Kdyby Hipster z videa dostal, vzhledem ke své inteligenci nabídku na místo vrcholového manažera v nadnárodní firmě, opravdu by tam přišel oblečený, jako vesnický burda? Př. 2. Použiji (mého milého Kulyka) Za předpokladu, že Kulykovi vlivem postupného stárnutí organismu vypadají vlasy ( nebude mít to své roztomilé čírko, se kterým samozřejmě vypadá vela šukatelně) a bude mít holou lebku, tak to také neznamená, že se hned od dalšího dne dá k náckům, bo bude pankáč srdcem navždy. Vždy si pojede ten svůj beat, no ni voe. Jak vždycky říkávala moje matka: ,, Kdybys radši koukala na to co máš v hlavě, než na hlavě." Nevím jestli to u hipsterů jde, bo jak se říká. ,, Kde nic není, ani smrt nebere." Kde zůstala kreativita ducha, hm? Nůdlofffku, by si ten apartní štramák jistě zvládl doma vyrobit i sám, slečně bych i 5 korun na vodovky přidala, aby se mohla začít kreativně rozvíjet a slečně modelíně pošlu epesní vaťák z naší půdy, to je teprv kousek pro fajnšmekry a co na to Jan Tleskač? Dodatek k dodatku pro RedAKa. S tím lepším vkusem i u bezdomovců, máš recht. Dneska jsem potkala mého oblíbeného lineckého bezdéčka a co nevidím nové na dálku zářící modré sportovní Nike botasky, které dokonale ladí s jeho sportovním dress codem, před 3 rokama, když jsem ho poprvé viděla jsem si myslela, že ten typos jen trénuje na nějaký výlet na severní točnu. Jestli chcete vidět super hipstery, dostavte se v pátek, či sobotu večír do vepříkovské knajpy. Tam uvidíte hipsterů, kteří ani netuší, že jsouc hipstery. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

"S hledáním pravověrných hipsterů jsem to neměl vůbec jednoduché. Dostal jsem nespočet tipů na stoprocentní hipstery, ale nenašel ani jednoho, který by to o sobě přiznal. To je charakterizuje.“ říká režisér Jan Látal. V těch slovech je podle mě vše - slovo hipster se u nás používá výhradně jako výsměšná nálepka pro těžko definovatelnou skupinu lidí, které ale každý hned pozná. Kdo by sám sebe dobrovolně označil slovem s tak negativní konotací? Nikdo, to dá rozum. Nevím no, osobně mi ten pojem přijde strašně vyprázdněný a nicneříkající, proto ho nikdo nedokáže pořádně definovat (osobně vyloženě prahnu po nějakém odborném názoru, kterého se mi zoufale nedostává, protože podle všeho ani neexistuje - všude narazíte jen na více či méně posměšné definice, které si někdo na internetu vycucal z prstu). Po zhlédnutí tohoto dokumentu jsem se toho moc nového o hipsterech nedozvěděl, ale líbilo se mi, jak je to natočeno, a místy je to docela vtipné (ty Chinaski na konec :). V komentářích pod videem na YouTube pár lidí kritizuje tu holku v "transparentních" brýlích - i mně byla nesympatická a na jejím místě bych teď asi chodil kanálama, ale co, shit happens. Po hipsterech se možná za chvíli slehne zem, a možná taky ne, a pro mě za mě ať si každý poslouchá a oblíká co chce, je to jeho věc, a minimálně dokud tady bude ta nesnášenlivá atmosféra vůči každému, kdo se nějak vymyká, budu v skrytu duše všem těm "subkulturám" fandit, protože každé dělání vln je dobrá věc. Jenom by se to možná nemuselo tak hrotit s tím kultem individuality a vzdorem vůči "mainstreamu" (začínám být na to slovo dost alergický) - jak mj. ukazuje právě tento dokument, obojí je dost možná iluzorní. Nic, vidím to dneska na jednoho cidera v Krymský :) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama