Reklama

Reklama

U moře

  • USA By the Sea (více)
Trailer 1

Do malebného francouzského přímořského letoviska přijíždí americký manželský pár. Spisovatel Roland (Brad Pitt) tu chce nalézt sílu, klid a inspiraci k napsání své další knihy, naopak jeho žena Vanessa (Angelina Jolie) vlastně ani netuší, co tu dělá. Jejich manželství se během let proměnilo v poněkud toxický vztah, kdy jsou raději sami než s tím druhým, Vanessa na lehátku na terase jejich letního bytu, Roland v baru s místními štamgasty. Partnerské dusno rozčeří až příjezd mladých novomanželů (Mélanie Laurent a Melvil Poupaud), kteří se usadí v sousedním bytě a Rolandovi s Vanessou připomenou, jaké to mezi nimi bylo na začátku. Brzy se ukáže, že oba mladí lidé se mohou stát katalyzátorem, který vztah Rolanda a Vanessy buď definitivně zničí, nebo ho pomůže vyléčit. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (117)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Pan a paní Smithovi jedou na Riviéru. A teď vážně: je to dobrý film. Jen vyžaduje správné rozpoložení i atmosféru. Z krásné Jane se stala vyhublá „Nessie“ s propadlýma očima a plstnatými vlasy, ze sexy Johna neúspěšný spisovatel a úspěšný alkoholik, který obsesivně rovná odložené brýle. Pomalu plynoucí příběh, v němž se zdánlivě nic neděje, je ve skutečnosti citlivou studií osamělosti a izolovanosti dvou lidí, kteří by si měli být navzájem těmi nejbližšími. Roland do se sebe v baru lije všechno, co teče, druží se se štamgasty a dumá nad prázdným papírem, Vanessa se netečně dívá na moře, apaticky se toulá po okolí a sype do sebe všechno, co má tvar pilulky. Jediným jejich společným koníčkem je šmírování nechutně šťastných novomanželů ve vedlejším apartmá. Pointa se sice dá odhadnout předem, ale v tomto případě to nevadí. Při pohledu na stárnoucího Rolanda a Vanessu se také asi nikomu tep nezvýší, ale ani to nevadí. To zásadní je, že když se do příběhu ponoříte, najednou zjistíte, že jej prožíváte s nimi. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vleklou krizi 14letého manželství, kterou nezpůsobilo jen opotřebení časem, ale i jakási neblahá událost, (ne)řeší frustrovaný muž alkoholem a neúspěšnou snahou něco napsat, vyprahlá žena pak zádumčivým uzavřením se – do sebe i na pokoji, odkud dírou ve zdi šmírují kontrastní vášnivou zamilovanost mladých novomanželů. Pomalý, intimní průnik do nitra vztahu zadržuje emoce pod povrchem, nicméně jejich síla a tíživost proniká na povrch (a přes určité nudnější části se dostává pod kůži) i díky uvěřitelnému výkonu ústředního páru (Angelina vypadá ve tváři fakt zničeně a zranitelně). 3+ ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

když nevezmu v potaz fakt,že Brad s Angelinou chtěli mít hezky vypadající vzpomínku na líbánky,tak mi absolutně uniká smysl toho proč By The Sea vůbec vzniklo.Nevadí mi pomalé filmy,ale tohle byla extrémní nuda absloutně o ničem,která mě přestala zajímat po asi 20 minutách a zbytek sem sledoval tak na půl oka...20% ()

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce, partnerském soužití a o následcích, které zanechává, ukazuje tři generace a tři různá zamyšleni na danou fázi vztahu. Všechny tři propojuje symbolicky moře a stálá každodennost jeho přílivu a odlivu. Příběhy se postupně proplétají dějem v klidném tempu diktovaném režisérkou, stylizace dle artových francouzskych filmů je zřejmá i dobře provedena. Film má mnoho kvalit a nabízí možnosti k zamyšlení i reflexi. Všichni herci své role zvládají skvěle, problém je však u Mr and Mrs. Pitt, nebýt jich film vůbec nevznikne na druhou stranu, kdyby na ně každý nenahližel jako na Angelinu a Brada a nespojoval jejich osobní život s dějem filmu, soustředili by se na děj a film samotný, ale protože je to pro naprostou většinu diváků nemožné, film dostává velmi špatná hodnocení, protože očekávání jsou naprosto odlišná, než fiktivní příběh ustředního manželského páru. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Přesně tak jak se píše v popisku. Dvě legendy, které sice hrají kvalitně, ale film je tak nějak úplně o ničem, nudný, vyčpělý, bez momentu překvapení.. Koukáno jen tak večer v TV, a celou dobu koukáte na to samé úplně dokola - opalování, četba, šmírování, chlastání, žvatlání a nic víc. Velmi málo, šlo to udělat o x tříd lépe. 40% za respekt k ústřední dvojici a zachycení francouzského venkova. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Režisérka, scenáristka aj predstaviteľka Vanessy, Angelina Jolie povedala k obdobiu, v akom sa dej filmu odohráva: "Pre 70-te roky som sa rozhodla nielen preto, že ide o farebnú a príťažlivú éru, ale aj preto, že táto doba dokáže vytrhnúť zo súčasného života a umožní zamerať sa na emócie, ktoré charaktery zažívajú na svojej ceste." K tomuto obdobiu sa viaže aj logo štúdia Universal Pictures, ktoré sa predstaví v úvode filmu. (Real Tom Hardy)
  • Režisérka filmu a zároveň i představitelka hlavní role Angelina Jolie se nechala slyšet, že prací na tomto filmu se snažila zachránit její vztah mezi ní a Bradem Pittem. To se však nepodařilo a po dokončení snímku se rozvedli. [Zdroj: iDnes.cz] (Ganka)

Reklama

Reklama