Reklama

Reklama

Hrdina

Trailer 3

Obsahy(1)

Rozpočet historického válečného velkofilmu HERO několikrát překročil prostředky vložené do oscarového filmu TYGR A DRAK. Režisérem filmu je dvojnásobný laureát Zlatého Medvěda a ceny BAFTA, třikrát nominovaného na Zlatou Palmu Zhang Yimou. Hereckými hvězdami jsou Ziyi Zhang (která zazářila v již zmiňovaném filmu Tygr a drak) a Jet Li (Romeo musí zemřít). Děj se odehrává před 2000 lety za vlády dynastie Qin a vypráví příběh hrdinného válečníka a ochránce krále, před kterým stojí obrovský úkol - sjednotit Čínu a krále tak učinit Imperátorem. Producenti při natáčení spolupracovali s čínskou armádou a tak mohly vzniknout jedny z nejefektnějších scén dějin historického válečného filmu. Tvůrci zvedli laťku pořádně vysoko. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Historické pozadí filmu odkazuje na období (475–221 BC) 7 válčících států (Yan, Zhao, Han, Wei, Qi, Chu, Qin) v tehdy ještě rozdělené Číně. Příběh filmu volně vychází z historického pokusu o atentát na krále expanzivního státu Qin, Zhenga, který byl později znám jako Qin Shi Hang, zakladatel dynastie Qin a první císař sjednocené Číny. Atentát měl spáchat potulný starověký čínský bojovník (youxia) jménem Jing Ke. (Klajnik)
  • Děj má celkem pět částí, které jsou barevně rozlišeny. Černá – hlavní dějová linka Bezejmenného (Jet Li) a krále Čchin (Daoming Chen). Červená – vymyšlený příběh Bezejmenného o Zlomeném meči a Sněhové vločce. Modrá – příběh Zlomeného meče a Sněhové vločky jak ho vidí král Čchin. Bílá – příběh Zlomeného meče a Sněhové vločky jak se skutečně stal. Zelená – vložený příběh o tom jak Zlomený meč změnil rozhodnutí zabít krále. (libi666)
  • Stejně jako ve snímku Tygr a drak (2000) se i zde věnuje postava Ziyi Zhang kaligrafickému umění a i zde je zmíněna úzká podobnost mezi kaligrafii a dovedností šermu. (dickens)
  • Po neustálem přeobsazování postavy bojovníka Sky prosadil Jet Li Donnieho Yena, se kterým si zahrál ve snímku Tenkrát v Číne 2 (1992). (DailyDreamer)
  • Poté, co se císař (Daoming Chen) od Bezejmeného (Jet Li) dozví, že existuje 19 způsobů, jak napsat slovo “meč”, řeknu mu, že daný problém vyřeší. Ve skutečnosti tak opravdu učinil a prosadil jeden psací systém pro celou Čínu. Ať již lidé mluvili jakýmkoli nářečím, používali stejnou sadu znaků, což velmi usnadnilo komunikaci. (DailyDreamer)
  • Zhang Yimou dokonce pro americký trh natočil alternativní konec, který však nakonec nebyl použit. (contrastic)
  • Film se natáčel sto padesát dní od sedmi hodin ráno do půlnoci. (contrastic)
  • Hrdina překonal veškeré rekordy asijských snímků v americké distribuci - za pouhých deset dní vydělal tolik, co sám stál. (contrastic)
  • Rozpočet činil na asijské poměry neuvěřitelných 30 milionů amerických dolarů, které se autorům vrátili 10 dní od uvedení. (contrastic)
  • Pro nedostatek černých koní na place nechal Yimou přebarvit 300 bílých koní na černo. (Reiniš)
  • Ve filmu si zahrálo 18 tisíc vojáků z řad Čínské lidové osvobozenecké armády. (Reiniš)
  • Všechny čchinské vojáky si zahráli skuteční vojáci armády Čínské lidové republiky. (Morien)
  • Natáčení souboje u jezera trvalo více než tři týdny, protože režisér trval na tom, že hladina jezera musí být hladká jako sklo, a záběry neustále opakoval. (Morien)
  • Protože je Quentin Tarantino fanouškem východní kinematografie, byl jedním z lidí, kteří se zasadili o to, aby byl film v Americe vůbec uveden. (Morien)
  • Scéna zápasu Měsíce a Sněhové vločky se natáčela v Mongolsku, kde si režisér najal místní, aby mu nasbírali co nejvíce žlutých listů stromů, aby pokryly kompletně celou zem. (Morien)
  • Ve starověké Číně musel protivník doložit vítězství nad soupeřem tím, že se prokázal jejich hlavami, nikoliv zbraněmi. Režisér tuto historickou přesnost vypustil s ohledem na žaludky diváků. (Morien)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Jet Li láme rekordy

Jet Li láme rekordy

28.11.2007

Kromě končetin svých protivníků, samozřejmě ;-). Možná vám po jeho průměrných filmech natočených v Americe a několika lehce nadprůměrných v produkci Luca Bessona přijde, že Jet už má dny své největší… (více)

Reklama

Reklama