Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (108)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, jehož přidaná hodnota tkví v tom, že máme možnost se podívat pod pokličku. Je dobré, že se dokument zbytečně nezabývá osobním životem Karla Zemana a cílí na to, co Zeman uměl nejlépe – točit trikové filmy. Trochu navíc se jeví četné pasáže, kdy studenti animované tvorby zkouší Zemanovy triky v reálu a dochází k tomu, co bylo od začátku zřejmé: že to byla všechno ruční práce a velká dřina, že to bylo obdivuhodně promyšlené a v mnoha případech tak jednoduché, až to bylo geniální. A taky, že se Zeman a další jeho souputníci zaslouží velký respekt v porovnání s tím, jakou námahu stojí vytvoření speciálních efektů dnes. A hodně pobavil Tim Burton, který v podstatě nic neřekl. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pekny a hlavne zajimavy dokument o praci naseho nejslavnejsiho rezisera (spolecne s Formanem). Je s podivem, kolik lidi u nas dodnes nezna jmeno Karel Zeman, neskutecni kulturni ignoranti... Osobne mam nejradeji dokumenty, ktere podstatnou cast venuji soukromi dane osobnosti. Zde to je spise o remesle a jiste pocte znamych svetovych osobnosti. Skoda, ze tvurci nepouzili vice zaberu a mluveneho slova samotneho Zemana a nechali si to az na uplny zaver filmu. Zajimava je i prace studentu, kteri se snazi o kopie puvodnich filmovych del a setkani se tremi hlavnimi postavami z filmu Cesta do praveku. Mozna slo tedy cely dokument pojat jinak, presto zustavam spokojeny. ()

Reklama

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Ve vztahu ke Zlínu (i vzhledem k věku asi) si myslím, že město je naprosto samozřejmou součástí vnímání díla Karla Zemana a jeho fantaskních světů; dokonalosti s jakou se nebál vedle sebe postavit největší herecká esa kvůli několika málo - přesto úchvatným replikám. Dokument otevírá všechno, co na Zemanových filmech zbožňuju od svých tří. Koneckonců Fryštáckou přehradu jsem si oblíbil jenom díky tomu, že tam natáčel Cestu do pravěku. Když k tomu připočtu nadšené ódy brunátného Terryho Gilliama - má to kouzlo ještě o něco víc. Navíc z toho celého vystupuje povzdech, že takový druh filmů; tedy fantaskní nádhery tady dlouho nikdo neudělal a jestli vůbec udělá. ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Skvělé !!! Jedinečný člověk, filmař, režisér, umělec ….. si zaslouží poctu alespoň v podobě dobře natočeného dokumentu !!! Svou mimořádnou tvorbou překročil hranice okleštěného Československa a zapsal se do dějin kinematografie zlatým písmem. Jinak mě moc potěšily příspěvky mých oblíbených režisérů, Terryho Gilliama a Tima Burtona. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je jářku povedený, ovšem se mi zdá, až moc přeceněný. To je jen můj názor. Krom titulku dokument by si měl Filmový dobrodruh ještě doplnit titul "Óda". Totiž to máte poznatky o Zemanově tvorbě, chvála, chvála, Zemanova tvorba, chvála a chvála... Pak je tam tedy rekonstrukce studentů UTB pár záběrů z filmů Karla Zemana, ale uvítal bych, abych viděl ty scény celé. Ne jen chvilkově, jak se na tom studentíci vyřádili a pak jak se na to čučeli v Malém kině (opravdu výborné kino na Kudlově). Mj. se mě dokument dotýkal, jakožto studenta kudlovské filmovky. Jedna ze studentek při rekonstrukci je i má učitelka animace slečna Chytková a učitel audiovize pan Krupa. Btw. oba dva patří mezi mé nejoblíbenější učitele na škole. Jinak jsem se dozvěděl i něco o tricích filmových, i když jsem se o tyto efekty zajímal dříve a věděl jsem, jak to zhruba fungovalo. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Nejlepší poklonu skládá Zemanovi další režisér Terry Gilliam: „Budu se muset na jeho filmy podívat znovu, abych zjistil, co všechno jsem od něj vlastně ukradl. Mám pocit, že od něj čerpám neustále." (polson)
  • "Na počátku celého projektu byla spolupráce České televize při vzniku Muzea Karla Zemana v Praze, která se rozvinula v mezinárodní projekt, " vzpomíná dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Zkoumali jsme filmové archívy a získali několik hodin ojedinělého filmového materiálu, jehož ukázky dávají divákovi možnost nahlédnout do zákulisí Zemanovy tvorby." (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama