Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Unikátním galakoncertem, na němž bývalé i současné hvězdy proslulého divadla oslavily 40. výročí jeho založení, připomínáme i ty letošní, již 55. semaforské narozeniny. Ve čtvrtek 30. října 2014 uplynulo 55 let od založení Semaforu. Tuto legendu moderní české kultury připomene slavnostní pořad, který se před patnácti lety konal při čtyřicetinách souboru v Hudebním divadle v Karlíně. Na večer se za přítomnosti prezidenta republiky Václava Havla sjeli téměř všichni, kteří Semaforem prošli – a není jich málo. V rámci tohoto večera byly také vyhlášeny výsledky ankety o deset nejpopulárnějších písniček Semaforu všech dob a výsledky ankety o nejpopulárnější písňové texty Jiřího Suchého.
Divadlo Semafor bylo založeno na podzim 1959 skupinou divadelníků a hudebníků soustředěných kolem J. Suchého a J. Šlitra. Jeho název je ve skutečnosti akronym, který byl původně odvozen od slov SEdm MAlých FORem. To mělo vyjadřovat původní úmysl zakladatelů věnovat se co nejširšímu spektru uměleckých žánrů, těmito formami byly myšleny: film, poezie, jazz, loutky, tanec, výtvarné umění a hudební komedie. Původní sídlo tohoto divadélka bylo v nynějším Činoherním klubu, ale již v roce 1961 muselo odejít a soubor se po několika peripetiích přestěhoval do divadla v pasáži Alfa. První hrou Semaforu se stala hudební komedie Člověk z půdy autorské dvojice Jiří Suchý (texty) a Jiří Šlitr (hudba). Titulní postavu spisovatele Antonína Sommera v ní alternovali Miroslav Horníček a Miloš Kopecký, později František Filipovský. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

korect 

všechny recenze uživatele

představení, které spíš než zábavnou revue je důstojnou vzpomínkou a přehlídkou přímých nebo nepřímých odchovanců Semaforu. Jsem si ale jistý, že by si Semafor ke čtyřicetinám zasloužil mnohem lepší režii, pořad měl konzistenci nesouvislého zábavného pořadu. Interpretace některých starších písní mi též nesedla. Forma špatná, obsah brilantní. EDIT: lépe to šlo - padesáté výročí už glanc a jiskru mělo :) ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama