foto

Miluše Voborníková

  • nar. 25.12.1949 (67 let)
    Mladá Boleslav, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvačka Miluše Voborníková je rodačkou z Mladé Boleslavi, kde také vystudovala střední zdravotnickou školu (1967), své pěvecké vlohy zdokonalovala následným studiem na Lidové konzervatoři v Praze (1967-1969). Mezitím uspěla v konkurzu do divadla Semafor, kam byla v roce 1968 angažována jako zpěvačka.

Souběžně s působením v obou tehdejších semaforských skupinách se odvíjely i její mírně odlišné části její pěvecké dráhy – zatímco ve spolupráci se Suchým a Šlitrem zpívala jejich autorské písně (byla například interpretkou úplně poslední skladby Jiřího Šlitra Líbej mne víc), ve skupině Šimka a Grossmanna dominovaly jejím aktivitám převzaté melodie ze zahraničí obohacené vtipnými texty Jiřího Grossmanna. Počátkem sedmdesátých let zabodovala Miluše Voborníková na domácích festivalech Děčínská kotva a Bratislavská lyra, v roce 1972 získala Cenu novinářů na polském festivalu v Sopotech.

Z jejích největších hitů připomeňme například duety s Jiřím Grossmanem (Gimmi det ding, Pupákova píseň lásky), z jejích samostatných titulů to byly písně jako Baletka Lenka, Pod modrou oblohou, V Čibu je bál nebo Úsměv je lék. Díky popularitě semaforských pásem převzatých do vysílání Československé televize stoupala i popularita Miluše Voborníkové a v první polovině sedmdesátých let dosahovala i solidního umístění v anketě Zlatý slavík. U firmy Supraphon vydala kromě řady singlů také dvě LP desky (Miluška Voborníková, 1972; Doteky, 1976).

Kromě zpěvu a divadla se Miluše Voborníková příležitostně uplatnila i jako herečka před kamerou. Větší roli dostala v dnes již zapomenutém psychologickém příběhu JSEM NEBE (1970), menší úlohy jí připadly ve známějších komediích ŽENY V OFSAJDU (1971) nebo HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (1980), velkou příležitost jí nabídlo televizní drama LEV V ULICÍCH (1972), kde hrála s Vladimírem Menšíkem. Diváci také dobře znají její píseň Krása skrývaná, kterou zpívala ve filmu METRÁČEK (1971).

V roce 1972 začala Voborníková spolupracovat se zpěvákem Petrem Spáleným (*1944) a jeho skupinou Apollobeat, z jejich společných počátků vynikl duet Mně se zdá (1972), v rámci Semaforu pak spolu vystupovali i v následujících letech, Voborníková se pak stala Spáleného druhou manželkou. Od roku 1990 je Miluše Voborníková členkou Divadla Jiřího Grossmanna, později své působení rozšířila i o zpěv v muzikálech (Romeo a Julie, Babička), dodnes příležitostně vystupuje na koncertech svého manžela Petra Spáleného. Její pěveckou kariéru zmapovala dvě profilová CD dvou různých vydavatelství ovšem pod stejným názvem (Miluška Voborníková – Popron, 1999; Supraphon, 2007).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1978 Decentní večer (divadelní záznam)
Kouzelný kolotoč (TV film)
1973 O ševci Matějovi (TV film)
1972 Lev je v ulicích (TV film)
Miláček (TV film)
Půlnoční kolona
Znojemský sen (TV film)
1971 Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ... (divadelní záznam)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Ženy v ofsajdu
1970 Jsem nebe
Návštěvní den č. 6 (divadelní záznam)
Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna v Semaforu (divadelní záznam)

Dokumentární

2011 Růžové brýle Nadi Urbánkové (koncert)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2000 Příběhy slavných: Drahý můj Jiří Grossmann (TV film)

TV pořady

2005 Žáci "pedagoga" Šimka (TV pořad)
2004 Šlitr mezi nebem a zemí (TV pořad)
2002 Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1999 Semafor má 40 (TV pořad)
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
1987 Zajíc v pytli (TV pořad)
1973 Písničky roku 1973 (TV pořad)
Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1972 Silvestr budiž pestr (TV pořad)
1970 Dobrý večer s Waldemarem (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace