foto

Marek Eben

  • nar. 18.12.1957 (60 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Český herec, moderátor, hudební skladatel, zpěvák a kytarista se narodil 18. prosince 1957 v Praze. Jeho otcem je nedávno zesnulý skladatel Petr Eben (zemřel 24.10.2007) a jeho strýcem je další český skladatel Ilja Hurník. Marek má dva bratry, staršího Kryštofa (*1954) a mladšího Davida (*1965). K herectví se poprvé dostal v roce 1969 v šesti-dílném seriálu KAMARÁDI v roli Válečka a o čtyři roky později v jeho pokračování. V roce 1977 hraje v televizní pohádce O LÍNÉM HONZOVI roli Honzy, maminku mu hrála Dana Medřická a krále Jiří Sovák.

V roce 1979 dokončil studium na Státní konzervatoři v oboru hudebně-dramatickém a přijímá angažmá v Divadle V. Nezvala v Karlových Varech a později i v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně. Se svými bratry se kterými založil hudební skupinu Bratři Ebenové získal v témže roce interpretační cenu v Olomouci na trampském a folkovém festivalu Porta. V roce 1981 získává dvě ceny “Mladá osobnost roku“ a “Tip Melodie“. O rok později si bere za manželku herečku Markétu Fišerovou, se kterou je ženatý dodnes. Společně si zahráli v romantickém televizním filmu TVÁŘ ZA OKNEM z roku 1985. V roce 1986 Markova žena Markéta těžce onemocněla a skončila na invalidním vozíku i přesto ale manžela doprovází na různých akcích.

V roce 1983 se Marek stává členem pražského Divadla Ypsilon ve kterém setrval až do roku 2002. Zahrál si zde v několika inscenacích např. Divadlo za časů Nerona a Seneky, Sebevrah nebo Mozart v Praze (1991), k dalším dvěma inscenacím Vosková figura a Amerika složil i hudbu. Hudbu ale píše i pro jiná divadla. Je autorem hudby k inscenacím Othello, Matěj Poctivý a pro ND Zimní pohádka. Se svými bratry vydal tři desky: Malé písně do tmy (1984), Tichá Domácnost (1995) a Já na tom dělám (2002). Společně se pak podíleli i na “LP“ Adventní písně a koledy s Martou Kubišovou. Jejich poslední album bylo oceněno Zlatou a dvojnásobně Platinovou deskou. V roce 2004 jim vyšlo i dvd Ebeni v zahradě, což je záznam z koncertu, který se uskutečnil v Ledeburské zahradě pod Pražským hradem.

V letech 1986 – 1991 si zahrál v několika televizních pohádkách např. BALÓNOVÁ POHÁDKA, O PRINCI BEČKOVI nebo ZÁLETY KOŇSKÉHO HANDLÍŘE. V letech 1991 - 2001 moderoval pořad TÝTÝ a získal zde následující ceny. Třikrát byl bronzový a jednou stříbrný v kategorii “bavič-moderátor zábavných pořadů“, v kategorii “moderátor publicistických pořadů“ byl dvakrát zlatý, čtyřikrát stříbrný a dvakrát bronzový. Jako absolutní vítěz se stal dvakrát v rocích 2001 a 2003. Jako moderátor se v ČT každý měsíc objevoval v historické soutěži O POKLAD ANEŽKY ČESKÉ, která byla vysílána v letech 1993 – 2003. Od roku 1994 uváděl zábavný pořad na tehdy začínající tv Nova RUSKÁ RULETA, kde dvojice Lábus/Kaiser hrála tři vylosované scénky z osudí a pokaždé měli na přípravu zhruba tři minuty.

Od roku 1998 má v ČT vlastní televizní talk-show NA PLOVÁRNĚ, což je zhruba 25 minut klidného a příjemného povídání s různými lidmi, různých profesí (např. Bill Gates, Václav Havel, Genesis, Dalajláma). Pořad vyšel i knižně. V poslední době je znám především díky společnému moderování s herečkou Terezou Kostkovou v hudebně-tanečním pořadu STARDANCE a každé léto ho vídáme v pořadu FESTIVALOVÉ VTEŘINY z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde jako moderátor celé akce působí již od roku 1996. Můžeme ho také vidět jako stálého hosta v Divadle Ypsilon v inscenacích Praha Stověžatá, Prodaná nevěsta či Mozart v Praze.

Zdeněk "Stocki" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2016 Praha stověžatá (divadelní záznam)
2015 Prodaná nevěsta (divadelní záznam)
2013 Husiti
2011 Brumlik a Animuk (studentský film)
1993 Anatol (TV film)
1992 Kocourkov (TV film)
Vzácný host (TV film)
Život a dílo skladatele Foltýna (TV film)
1991 Hledání v bílém obdélníku (TV film)
Mozart v Praze (divadelní záznam)
O třech stříbrných hřebenech (TV film)
Zálety koňského handlíře (TV film)
1990 O vodovodu, který zpíval v opeře
1989 Pane králi, jdeme z dáli (TV film)
1988 Moudrá sova (TV film)
My se vlka nebojíme (TV film)
O princi Bečkovi (TV film)
Překvapení pana Milberryho (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Balónová pohádka (TV film)
Kam doskáče ranní ptáče
Nechte to koňovi (TV film)
1986 Klobouk, měšec a láska (TV film)
Pan Pickwick (TV film)
Pohádka bez konce (TV film)
Pojďte s námi mezi bohy (TV film)
1985 Pusu, pusu, pusu! (TV film)
Tvář za oknem (TV film)
1984 Cihla zlata (TV film)
Teta (TV film)
1982 Čertovy kameny (TV film)
1981 Chudák muzika (TV film)
Kocourek Modroočko (TV film)
1980 Sestřičky růží (TV film)
1979 O chudém královstvíčku (TV film)
Případ IV. A (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 O statečné princezně Janě (TV film)
1977 Dary hadího krále (TV film)
Nikdy toho nenechám (TV film)
O líném Honzovi (TV film)
Sázka na třináctku
1975 Housle (TV film)

TV seriály

2015 Kancelář Blaník (TV seriál)
Selfíčko s Gerem (S03E16)
2011 Sedmives (TV seriál)
2002 Cesta tří králů (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Rozpad monarchie (E02)
Láska a ideály (E01)
Hospoda (TV seriál)
Umělec (S02E10)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Dobyvatel (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál) - vyp.
Hon na rozhlasových vlnách (S04E01) - vyp.
1973 Kamarádi (TV seriál)
Nejhezčí táborák (S02E07)
Přepadení (S02E06)
Prázdniny (S02E05)
další epizody (7)
1970 Kamarádi (TV seriál)
Případ uzavřen (S01E06)
Zloděj na ledě (S01E05)
Velká loupež (S01E04)
1969 Kamarádi (TV seriál)
Máme psa (S01E03)
Na stopě zločinu (S01E02)
Jak to začalo (S01E01)

Dokumentární

2017 Koncert pro svatovítské varhany (koncert) - mod.
Česká filharmonie – open air 2017 (koncert) - mod.
2016 Legenda Studio Ypsilon (TV seriál)
Další nové cesty (E08)
V několika rovinách a různých časech (E07)
Divadlo souvislostí (E06)
další epizody (5)
2015 Česká filharmonie – Open Air 2015 (koncert)
2013 Libor Pešek a Symfonický orchestr Českého rozhlasu (koncert)
Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
2012 Byl jsem při tom (TV film)
2011 Pražské Jezulátko (TV film)
Pátá čtvrť: zmizelé město pražské
Tajemství Jiřiny Bohdalové (TV film)
2010 Blázen z La Verny
EXPO 2010 (TV film)
My jsme to nevzdali (koncert)
Slyšet znít dřevo (TV film)
2009 Film o seriálu Poste restante (TV film)
Svatý Vojtěch - první český Evropan (TV film)
2008 Dej mi duši a ostatní si ponech (TV film)
Po stopách hvězd (TV seriál)
Tříkrálový koncert (koncert)
2007 Nejznámější Čech - Jan Nepomucký (TV film) - vyp.
Poprvé... (TV film)
Vladimír Mišík & Etc. (koncert)
2006 Nejsme andělé, jen děláme jejich práci (TV film)
2005 Malé velké hry a události (TV seriál)
2004 Ebeni v zahradě (koncert)
TELEAUTOMAT (TV seriál)
ČT Live - bratři Ebenové (koncert)
2003 O cestě na Hrad a zase zpátky (TV film)
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
Po Karlově mostě s prof. Františkem Dvořákem (TV seriál)
1999 Koncert pre ľudskosť; Boli sme tam všetci (TV film)
Osudy hvězd: Váleček... Marek Eben (TV film)
1998 Láska?
V centru filmu - v teple domova (TV film)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1994 Autoportrét Jana Schmida: Já a Ypsilonka (TV film)
1991 Příběh o harfě, koncertu a písni (TV film)
1989 Koncert pro všechny slušný lidi (koncert)

TV pořady

2017 24. Český lev (TV pořad)
Adventní koncerty 2017 (TV pořad)
Dobrovolní hasiči roku 2017 (TV pořad) - mod.
Folk factory (TV pořad)
Hvězdy tančí pro Paraple (TV pořad) - mod.
Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2017 (TV pořad) - mod.
Tajemství těla (TV pořad)
2016 Fotbalista roku (TV pořad)
Garáž (TV pořad)
Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2016 (TV pořad)
Žánrové Ceny Anděl 2015 (TV pořad)
2015 Ceny Anděl 2014 (TV pořad)
Galavečer 50. ročníku MFF Karlovy Vary (TV pořad)
Skrytý potenciál (TV pořad)
Slavnostní galavečer k 125. výročí založení Akademie věd (TV pořad)
Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2015 (TV pořad)
TýTý 2014 (TV pořad)
Večerníček jak ho (ne)znáte (TV pořad)
Zkouška orchestru (TV pořad)
2014 Ceny paměti národa (TV pořad)
Devět symfonií Antonína Dvořáka (TV pořad)
Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2014 (TV pořad)
Český lev 2013 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Možná přijde i charita 2013 (TV pořad)
Nejlepší Večerníček (TV pořad)
Teleautomat (TV pořad)
2012 7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
Možná přijde i charita (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Uchem jehly (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 45 let Ypsilonky (TV pořad)
7 divů Česka (TV pořad)
2009 Banka roku 2009 (TV pořad)
Ceny Ministerstva kultury 2009 (TV pořad)
Slavné parodie (TV pořad)
2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
Televizní úsměvy (TV pořad)
2007 To byl ? (TV pořad)
Český lev 2006 (TV pořad)
Život je kabaret (TV pořad)
2006 StarDance aneb když hvězdy tančí (TV pořad) - mod.
Čétéčko (TV pořad)
Šest ze šedesátých (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
TýTý 2004 (TV pořad)
Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Blízká setkání Marka Ebena (TV pořad)
Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
TýTý 2003 (TV pořad)
Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2003 Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Tajemství velké noci (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2001 (TV pořad)
2001 Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2000 (TV pořad)
2000 Na palmě (TV pořad)
Poselství z Betléma (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1999 (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Co takhle dát si Gotta (TV pořad)
Festivalové ozvěny (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1998 (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
Silvestrovský koncert Jiřího Korna (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Dneska je párty (TV pořad)
Festivalové vteřiny (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
Hudební laboratoř (TV pořad)
Ruská ruleta (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Činčin (TV pořad)
1992 Chvilky s Miroslavem Horníčkem a jeho přáteli (TV pořad)
Kufr (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
Vánoce v Ypsilonce (TV pořad)
1990 Za onoho času (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1984 Nedělní ráno (TV pořad)
Zpívánky (TV pořad)
1982 Studio B (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Buty: Píseň práce (hudební videoklip)
2008 Folkloreček (hudební videoklip)
2004 Já na tom dělám (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

1989 Bizon
1985 O chamtivém strašidle (TV film)
1984 Hele, on letí!

TV seriály

2011 Sedmives (TV seriál)
2009 Poste restante (TV seriál)
Poste restante (E07)
Zase doma (E06)
Přepadení (E05)
další epizody (7)
2005 Mach a Šebestová na cestách (TV seriál)

TV pořady

1998 Na plovárně (TV pořad)
1991 Vánoce v Ypsilonce (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(65)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace