Reklama

Reklama

Meru

Trailer

Dokument o třech špičkových horolezcích, kteří se na indické hoře Meru pokouší zdolat takzvanou Žraločí ploutev, jeden z nejnáročnějších vrcholů na světě. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Všechno, co se odehrává v tomhle filmu, je extrém. Jen o filmu coby celku to bohužel neplatí. Líbil se mi, ale není to to nervydrásající kino, kdy si člověk na konci úlevně oddechne. Což ale na druhou stranu zaslouží i pochvalu, protože tohoto efektu lze docílit poměrně spolehlivě, pokud by chtěl Jimmy Chin z nás diváků za každou cenu ždímat emoce. Tohle ale asi nebude mít v povaze. Je to poctivej, drsnej chlap, táta by z něj měl určitě radost. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Což o to, osudy všech zúčastněných jsou bez diskuze fascinující ale divácky atraktivnější jsou přeci jen záběry z hor samotných a těch v tomto dokumentu mohlo být o trochu víc. Chápu, že při lezení na Meru člověk asi příliš energie na ohánění se kamerou nemá a tak bychom měli být vděční za každý materiál, ale chtělo to prostě lepší režii/post-produkci která by lépe představila onu horu samotnou. Obecně informace v tomto dokumentu jsou dle mého názoru často z nepochopitelných důvodů příliš povrchní a neučesané. Naštěstí svědectví o tomto fascinujícím výkonu, které je často podloženo vyloženě dechberoucími záběry toho samozřejmě dost vynahradí. ()

Reklama

jilda 

všechny recenze uživatele

Za záběry ze samotného lezení bych dal plný počet, je to frajeřina, a ještě při tom něco natáčet. Za ty příběhy a american story kolem musím hodnocení ubrat. Už jenom fakt, že se někdo rozseká na lyžích a má poškození mozku, možná bude postižený do konce života, ale druhý se při tom všem natáčí a vše dokumentuje, hned po nehodě, v nemocnici. Sice to dobře dopadne, ale je mi z toho zle. Jsou chvíle, kdy se kamera vypíná. Možná je to současnou online dobou a všemi těmi go-pro nesmysly, dokumentace vlastní smrti. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro mě to byl naprosto úžasný zážitek z lezeckého prostředí. Nejvíc mě dostalo, že tam mluvil Jon Krakauer, kterého jsem poprvé poznala skrze jeho filmovou postavu ve filmu Everest, který byl pro mě velmi silný zážitek. A jak mi secvaklo to spojení toho dokumentu s tím filmem podle true story, kde se mimochodem stala i ta událost laviny v základním táboře na Everestu s úmrtím nejlepšího přítele hrdiny tohoto dokumentu, tak jsem z toho zůstala per plex. Když se najednou spojí ty souvislosti, které se k vám dostávaly tak nějak zprostředkovaně skrze filmy, tak z toho najednou vznikne cosi výjimečného co rozhodně stojí za zhlédnutí. Za mě 90% ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Tenhle druh lezení je unikátní sám o sobě, protože tu nejde o takový to klasický drápání se do kopce s kyslíkovou maskou, ale o regulérní technický lezení, kdy strávili několik týdnů na skoro kolmý stěně a museli si tam vytahat nevimkolik tun náčiní. To všechno absolvováno až do 6660 metrů. K tomu všemu jsou tady zvraty jak v nejhoršim béčku, jenže ono se to fakt stalo =). A jo, vylez to i ten týpek co si při freeridu udělal díru do lebky, a kterej byl ještě pár měsíců před vítěznym pokusem poloochrnutej a semtam omdlíval. Ten když tě jistí, to je vlastně takový free solo. #jimmychin #závěsnýstany (80%) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Conrad Anker v roce 2016 prodělal ve svých 54 letech při pokusu o prvovýstup na horu Lunag Ri (6 907 m. n. m.) srdeční infarkt. Jednalo se o dosud nepokořený vrchol ležící v Himalájích. Po této události přehodnotil své životní priority a výškové lezení pověsil na hřebík. Náročný výstup se v dalších letech pokoušel dokončit jeho horolezecký partner z rakouska David Lama, kterému se to nakonec v říjnu roku 2018 podařilo. V dubnu roku 2019 bohužel tragicky zahynul společně s dalšími horolezci pod mohutnou lavinou v pohoří Rocky Mountains. Bylo mu pouhých 28 let. (Platom)
  • Horolezec Renan Ozturk je mimo jiné také úspěšným kameramanem, fotografem a malířem. (Platom)
  • Výstup na Meru Peak cestou Shark's Fin je zapsán v Guinnessově knize rekordů. (Platom)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno