Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je proste nekonvenčnosť a bláznovstvo v spojení s určitou dávkou geniality, no zároveň aj druhým extrémom šialenosti a svinstiev. Taká, aká bola jeho tvorba, bol štylisticky aj dokument o ňom, no chýba mi tú väčšia hĺbka jeho diel, lebo nemyslím, že jeho život bol taký úplne ako tu o ňom hovorili, že tie drogy bral iba tak z roztopaše alebo depresií bez ničoho, nejaký ten duch toho mi tu chýbal a preto to nemôžem hodnotiť nejak extra dobre, aj keď paradoxne také tie formálne veci to spĺňa. Prečo akurát u Nirvany sa niečo tvári ako niečo viac a pritom to je zas len akoby tá klasika, to je divné, lebo nemyslím, že v ňom nič nebolo, že to bol len feťák túžiaci po normálnej rodine, ktorú nakoniec nemal nejak normálnu a ktorého texty sú bez výpovednej hodnoty. Ozaj si myslím, že v ňom niečo bolo, čo sa možno držalo pod povrchom, čo sa normálne nezrealizovalo, aj keď to by zas nesedelo s jeho smrťou a s tým, čo mal napísať do listu na rozlúčku, neviem, ale necítim to úplne ako to správne vyjadrenie jeho tvorby, myšlienok a života. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem to odkládala, tušila jsem, že se po zhlédnutí budu cítit bídně - což se bezezbytku naplnilo:), ale je to výborný dokument; jde hodně i do Kurtova dětství. Což bylo důležité, protože se jen potvrdilo, že Cobain byl sebedestruktivní, přecitlivělý a znuděný už od rané puberty. Nevěděl moc co se sebou, byl hezkej, měl i plno jiných talentů (psal, kreslil), ale bylo vidět, že se jen tak potácí a snaží se zaplácnout čas. Plus tvrdé drogy v kombinaci se slávou, která přišla jakoby nečekaně - průser, bylo jasné, že je jen otázkou času, kdy to zabalí (ale on už měl naštěstí stejně "splněno" - jeho písničky možná budou věčné). Vztah s Courtney ho sice táhl ke dnu, ale myslím, že jejich duše i těla k sobě dobře pásly, a že pokud byl někdy šťastný, tak jedině s ní. ()

Reklama

zsn 

všechny recenze uživatele

Jedna bláznivá mladistvá láska, kterou by chtěl v životě zažít každý. Opravdu vypadali, že byli pro sebe a ve stejném humoru stvořeni. Jiné dokumenty ale hovoří o opaku, přičemž právě drogy z nás dělají povahově schizofrenní... Nemohu dát pět hvězd, dokument se hodinu zbytečně potácel okolo dětství (namísto vztahu s Courtney), zatímco Kurtova smrt zůstala otevřena. Chybí mi tam třebas novinové ústřižky s oznámením a polemikou o jeho smrti, s posledními fotografiemi Kurta (ještě za života) nebo místa, kde jej nalezli a co spolu s ním vše nalezli (jak tuším svého času prezentoval již zaniklý Filter), s konspiračními teoriemi lékařů, novinářů i veřejnosti jak to vše bylo, se známou kauzou, kdy svět z Kurtovy smrti vinil Courtney... Chybí mi tam truchlení veřejnosti, následný dopad/rozchod kapely, a především info o pitevní zprávě (případně o tom, zda se mohl opravdu na jeho smrti podílet někdo další a co měl vlastně s tím žaludkem, že na to lékaři nepřišli ještě za jeho života), nebo následné chování Courtney (případně sociální dozor nad dítětem) a klidně by tam mohli dát i vsuvku života Frances dnes, která své rodiče nezapře. Prostě mi nestačí ukázat, že zkolaboval v Evropě a po návratu do Ameriky spáchal sebevraždu a konec. Courtney se mohla rozpovídat víc. Mimochodem proč těm, kteří exhibují své drogové orgie, v zemi jako je Amerika dítě nesebrali? Animovaný doprovod, výpisy z deníku i účtenky za benzín dokument umělecky oživily (udělaly dokumentu oněch nejméně 50% kvality), nicméně stále kvalitnějším dokumentem je dokument "Kurt a Courtney", který je souhrou náhod sám, jedním velkým důkazem zastrašování a výhružek, a hlavně doznáním, že za smrtí Kurta stál Courtney najatý vrah (náhodička, že ten, co to řekl, skončil pod vlakem...), byť jsem tento názor nikdy neobhajovala. Kurt Cobain: Montage of Heck tak měl být rozuzlením dokumentu Kurt a Courtney, jenže to by v něm nevystoupila sama Courtney, že... Byl nakonec někdo soudně nařčen z jeho vraždy? Řešila vůbec policie doznání v dokumentu Kurt a Courtney? Jak to obešla Courtney? Ono to nakonec opravdu nehrálo ta jeho causa mortis sebevražda těsně před změnou testamentu, těsně před oznámeným rozvodem, a zároveň s milionovým kontem a dítětem, které vám konečně dalo důvod proč žít a na Kurtovi bylo vidět, že to tak bylo... ()

Lucindajet 

všechny recenze uživatele

Záběry z dětství, kreslený scénky nebo orchestrální Smells Like Teen Spirit stojí fakt za to. Už od dětství byl Kurt solidně rozbitej díky rodičům a se vším okolo a Courtney jako třešničkou to byl asi nevyhnutelnej konec. Co postrádám je Dave Grohl. Vím že to není o Nirvanně ale nemyslím, že by byl nedostatečn blízký, jak Brett Morgen prohlásil, jenže to by se s Courtney museli kámošit, že. Nejsem odborník přes tyhle konspirační teorie, nicméně Courtney je zde líčena ve velice pozitivním smyslu a to jí nežeru ani trochu. Ukončení dokumentu třema slovama mě namíchlo, sdílím názor s uživatelem zsn o tom, co vše tam ještě mohlo a mělo být ať už o okolnostech kolem smrti nebo rozhovorem s Frances. ()

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé !! Předčilo to mé očekávání a dvě hodiny uběhly jak nic.. ty animace z Kurtova života doplněné hudbou a hlasem z nahrávek byly dokonalé. Myslím, že tenhle film si zamiluje každý, kdo má Cobaina a Nirvanu rád, a i když ví téměř vše, co má opravdový fanoušek vědět. Velice povedené a propracované k dokonalosti. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno