Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

Stanislav_H 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, protože tam lze nalézt informace/pasáže, které za těch dvacet let zveřejněny nebyly a nejsou nezajímavé. Animované sekvence jsou za podpory související audio složky výborné, navíc nepostrádají čaro doby a prostredie. Celkově jich mohlo být mnohem více. Jako celek má ale dokument zejména tu vadu, že působí dojmem, že nad final podobou nerozhodoval pouze jeho hlavní tvůrce. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Dokonalý dokument, úžasná animace, vizuální stránka filmu naprosto úchvatná a remixy/covery skladeb All Apologies, Sappy a Smells Like Teen Spirit ještě více dechberoucí. Nejde o dokument o Nirvaně, ale o intimní pohled do Kurtova života. Člověk, který nezná fakta bude pravděpodobně zmaten, protože film je cílen spíše na fanoušky než na široké publikum. Spousta věcí chybí, nebo je vyjádřena jen obrazem. Každopádně na mě film neuvěřitelně emočně zapůsobil. Velice komorní záležitost. Otázkou je, co by na tohle řekl sám Kurt… ()

Reklama

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek Nirvany a Kurta Cobaina. To musím předeslat před svým komentářem. Myslím si, že kdyby byl Kurt Cobain dnes na světě, byl by svět bohatší o velkého umělce. Ale bohužel to dopadlo jak to dopadlo a teď se nám tu vyloupl dokument, který se snaží být co nejosobnější a ukázat Kurta Cobaina jaký opravdu byl. Jenže je stejně zmatený a psychedelický jako pravděpodobně i osoba, o které ten dokument je. V některých momentech je dokument doslova dechberoucí, např. kreslená animace Kurtova všedního dne v malém bytě, nebo při jeho dospívání, záběry z dětství nebo pár soukromých okamžiků, ale zbytek je kaše, která se jen nastavuje. Záběry, které pro mě jaksi postrádali smysl, dlouhé zahloubané komentáře a podivně předělané písně a melodie Nirvany, které ty psychedelické pasáže provázeli mě spíš otravovali. Navíc tam chybí jakékoli časové údaje. Kurt dospívá, najednou už jezdí s kapelou turné, najednou sou světové hvězdy, najednou se zjeví Courtney, najednou mají dceru. Mě to prostě nesedlo. Podle mě by v dokumentu mělo být jasné co se, kde děje. Navíc zcela chybí komentář Davea Grohla, nebo kohokoliv z hudební branže mimo Krista Novoselica, který má navíc jen pár výstupů. Je to škoda, protože dokument to mohl být se vším materiálem opravdu skvělý, ale není. Lepší dokument o Nirvaně, Kurtovi a době Grunge bych spíš doporučil šestý díl Sedmi Epoch Rocku. Přišlo mi to přesnější a mnohem míň hrající na city a přesto mnohem víc zasahující ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Jedna bláznivá mladistvá láska, kterou by chtěl v životě zažít každý. Opravdu vypadali, že byli pro sebe a ve stejném humoru stvořeni. Jiné dokumenty ale hovoří o opaku, přičemž právě drogy z nás dělají povahově schizofrenní... Nemohu dát pět hvězd, dokument se hodinu zbytečně potácel okolo dětství (namísto vztahu s Courtney), zatímco Kurtova smrt zůstala otevřena. Chybí mi tam třebas novinové ústřižky s oznámením a polemikou o jeho smrti, s posledními fotografiemi Kurta (ještě za života) nebo místa, kde jej nalezli a co spolu s ním vše nalezli (jak tuším svého času prezentoval již zaniklý Filter), s konspiračními teoriemi lékařů, novinářů i veřejnosti jak to vše bylo, se známou kauzou, kdy svět z Kurtovy smrti vinil Courtney... Chybí mi tam truchlení veřejnosti, následný dopad/rozchod kapely, a především info o pitevní zprávě (případně o tom, zda se mohl opravdu na jeho smrti podílet někdo další a co měl vlastně s tím žaludkem, že na to lékaři nepřišli ještě za jeho života), nebo následné chování Courtney (případně sociální dozor nad dítětem) a klidně by tam mohli dát i vsuvku života Frances dnes, která své rodiče nezapře. Prostě mi nestačí ukázat, že zkolaboval v Evropě a po návratu do Ameriky spáchal sebevraždu a konec. Courtney se mohla rozpovídat víc. Mimochodem proč těm, kteří exhibují své drogové orgie, v zemi jako je Amerika dítě nesebrali? Animovaný doprovod, výpisy z deníku i účtenky za benzín dokument umělecky oživily (udělaly dokumentu oněch nejméně 50% kvality), nicméně stále kvalitnějším dokumentem je dokument "Kurt a Courtney", který je souhrou náhod sám, jedním velkým důkazem zastrašování a výhružek, a hlavně doznáním, že za smrtí Kurta stál Courtney najatý vrah (náhodička, že ten, co to řekl, skončil pod vlakem...), byť jsem tento názor nikdy neobhajovala. Kurt Cobain: Montage of Heck tak měl být rozuzlením dokumentu Kurt a Courtney, jenže to by v něm nevystoupila sama Courtney, že... Byl nakonec někdo soudně nařčen z jeho vraždy? Řešila vůbec policie doznání v dokumentu Kurt a Courtney? Jak to obešla Courtney? Ono to nakonec opravdu nehrálo ta jeho causa mortis sebevražda těsně před změnou testamentu, těsně před oznámeným rozvodem, a zároveň s milionovým kontem a dítětem, které vám konečně dalo důvod proč žít a na Kurtovi bylo vidět, že to tak bylo... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce intimních hudebních dokumentů, jaký jsem kdy měl tu čest vidět. Kdo si myslí, že se bude koukat na dokument o Nirvaně ten se šeredně plete. Tohle je neskutečně intimní zpověď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, ze které neskutečně čiší všechen ten strach a vztek. Tvůrců se společně se svolením Kurtovi rodiny dostalo také obrovské množství autentického materiálu a jeho potenciál využili naplno. Spojení Kurtových rozpohybovaných obrázků s animovanými pasážemi a akustickými covery největších pecek působí naprosto dokonale a dokáže vás vtáhnout přímo do jeho hlavy. Hodně intenzivní záležitost, které lehce ubírá její délka a občasné hluché pasáže. Dokonalá vzpomínka na Kurta jako člověka. Pro fanoušky must see. Pro ostatní jednoznačně typ na dokonalé dokumentární řemeslo a silný intimní příběh. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama