Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

vander19 

všechny recenze uživatele

Tento sfilmovaný dokument je súčasťou výbavy každého jedného fanúšika legendárnej Nirvany. Od svojich 13-tich som ju počúval a letela ako hitovka na lyžiarskom hlavne Teen Like the Spirit. Do teraz si spomínam na deň, keď si Kurt ustrelil palicu. Celý deň dávali jeho klipy a rozhovory na MTV. Tešil som, ale že sa viac dozviem o dôvode jeho smrti. Konečne tu pravú príčinu. Prečítal som si o tom dosť a preto som myslel, že práve tento dokument odkryje toto rúško tajomstva. Žiaľ ani tu sa človek nedozvie viac. Ale je to výborne spracované, mix klipov, záberov z koncertov, z rozhovorov plus fakt dobre spravený animačný part dodávajú tomuto dokumentu punc HBO zcela zaslúžene. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Nirvanu jsem nikdy nijak zvlášť nehltal, ovšem tohle je natolik kvalitní dokument, že musí přitáhnout i zraky zapřísáhlých odpůrců mastných vlasů a károvaných košil. Jako bychom sledovali časosběrnou nálož emocí Heleny Třeštíkové s bezvadným soundtrackem. S přivřeným okem tam pálím rovnou pětku, hlavně za ten vygradovaný závěr v rodiném kruhu. Obsahově robustní a bravurně sestříhaná sonda do roztrhané duše jednoho kluka se sympatickým kukučem. Drogy jsou prevít, víme? ()

Reklama

zsn 

všechny recenze uživatele

Jedna bláznivá mladistvá láska, kterou by chtěl v životě zažít každý. Opravdu vypadali, že byli pro sebe a ve stejném humoru stvořeni. Jiné dokumenty ale hovoří o opaku, přičemž právě drogy z nás dělají povahově schizofrenní... Nemohu dát pět hvězd, dokument se hodinu zbytečně potácel okolo dětství (namísto vztahu s Courtney), zatímco Kurtova smrt zůstala otevřena. Chybí mi tam třebas novinové ústřižky s oznámením a polemikou o jeho smrti, s posledními fotografiemi Kurta (ještě za života) nebo místa, kde jej nalezli a co spolu s ním vše nalezli (jak tuším svého času prezentoval již zaniklý Filter), s konspiračními teoriemi lékařů, novinářů i veřejnosti jak to vše bylo, se známou kauzou, kdy svět z Kurtovy smrti vinil Courtney... Chybí mi tam truchlení veřejnosti, následný dopad/rozchod kapely, a především info o pitevní zprávě (případně o tom, zda se mohl opravdu na jeho smrti podílet někdo další a co měl vlastně s tím žaludkem, že na to lékaři nepřišli ještě za jeho života), nebo následné chování Courtney (případně sociální dozor nad dítětem) a klidně by tam mohli dát i vsuvku života Frances dnes, která své rodiče nezapře. Prostě mi nestačí ukázat, že zkolaboval v Evropě a po návratu do Ameriky spáchal sebevraždu a konec. Courtney se mohla rozpovídat víc. Mimochodem proč těm, kteří exhibují své drogové orgie, v zemi jako je Amerika dítě nesebrali? Animovaný doprovod, výpisy z deníku i účtenky za benzín dokument umělecky oživily (udělaly dokumentu oněch nejméně 50% kvality), nicméně stále kvalitnějším dokumentem je dokument "Kurt a Courtney", který je souhrou náhod sám, jedním velkým důkazem zastrašování a výhružek, a hlavně doznáním, že za smrtí Kurta stál Courtney najatý vrah (náhodička, že ten, co to řekl, skončil pod vlakem...), byť jsem tento názor nikdy neobhajovala. Kurt Cobain: Montage of Heck tak měl být rozuzlením dokumentu Kurt a Courtney, jenže to by v něm nevystoupila sama Courtney, že... Byl nakonec někdo soudně nařčen z jeho vraždy? Řešila vůbec policie doznání v dokumentu Kurt a Courtney? Jak to obešla Courtney? Ono to nakonec opravdu nehrálo ta jeho causa mortis sebevražda těsně před změnou testamentu, těsně před oznámeným rozvodem, a zároveň s milionovým kontem a dítětem, které vám konečně dalo důvod proč žít a na Kurtovi bylo vidět, že to tak bylo... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek Nirvany a jejich hudbu jsem nikdy nevyhledával, v jedné době jsem ji dokonce docela nesnášel. To už pominulo a jejich písně mohu poslouchat. Tenhle dokument je ale naprosto skvělý. Výborná ukázka filmařiny a toho, když si někdo dá opravdu práci s formou a střihem a poskládá materiály natočení přímo dokumentovaným nebo jeho blízkými, s materiálem, který je vytvořen pro film. Neskutečná přidaná hodnota je například v animovaných pasážích. Takhle si představuji skvělý dokument. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Kurtovi ctitelé zevrubný pohled do jeho dětství a soukromí (skrz raritní domácí videa a amatérské záznamy) určitě ocení podstatně nadšeněji než občasní posluchači Nirvany, o níž, a to se musí zdůraznit, tento dokument v žádném případě nepojednává! A protože třeba mě více zajímá Cobainova hudba než osobnost, tak mi poměrně brzy ty dlouhé a často psychedelické "umělecké" koláže z textů, deníkových zápisků, novinových článků, časopiseckých obálek, plakátů, fotografií, ilustrací, komixů, klipů, vystoupení, rozhovorů, starých reklam, dobových dokumentů a bůh-ví-čeho ještě přestaly cokoliv říkat. Naopak škoda, že těch perfektních "dějových" animací bylo tak málo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama