Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Kurtovi ctitelé zevrubný pohled do jeho dětství a soukromí (skrz raritní domácí videa a amatérské záznamy) určitě ocení podstatně nadšeněji než občasní posluchači Nirvany, o níž, a to se musí zdůraznit, tento dokument v žádném případě nepojednává! A protože třeba mě více zajímá Cobainova hudba než osobnost, tak mi poměrně brzy ty dlouhé a často psychedelické "umělecké" koláže z textů, deníkových zápisků, novinových článků, časopiseckých obálek, plakátů, fotografií, ilustrací, komixů, klipů, vystoupení, rozhovorů, starých reklam, dobových dokumentů a bůh-ví-čeho ještě přestaly cokoliv říkat. Naopak škoda, že těch perfektních "dějových" animací bylo tak málo. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Dokonalý dokument, úžasná animace, vizuální stránka filmu naprosto úchvatná a remixy/covery skladeb All Apologies, Sappy a Smells Like Teen Spirit ještě více dechberoucí. Nejde o dokument o Nirvaně, ale o intimní pohled do Kurtova života. Člověk, který nezná fakta bude pravděpodobně zmaten, protože film je cílen spíše na fanoušky než na široké publikum. Spousta věcí chybí, nebo je vyjádřena jen obrazem. Každopádně na mě film neuvěřitelně emočně zapůsobil. Velice komorní záležitost. Otázkou je, co by na tohle řekl sám Kurt… ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ať už to bylo jakkoliv - jak zde několikrát zaznělo - jsou tam záběry, které jen tak někde nebyly uveřejněné. Za mě je to hodně zajímavé propojení - dokumenty, kreslené části, hodně si to hraje s obrazem a já ho vlastně moc neznám - nejsem jeho fanynka - já jsem jen ráda, že z toho "vzniklo" Foo Fighters, kterých již fanynka jsem a vůbec mě netrápí, že Dave Grohl zde v dokumentu v současné době nemluvil..Ten dokument je dost depresivní, dost za mě pro hodně lidí s neznámými záběry a silné nahlédnutí do hudby Nirvany a také do soukromého života Cobaina..a jak tedy zemřel? To už těžko říct... ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Štýlové, ale informačne strašne diétne. Pozerá sa na to vynikajúco a ako exkurz do Cobainovej mysle to vcelku funguje. Napriek tomu si nemôžem pomôcť, ale radšej by som videl viac výpovedí o Kurtovi, o tom aký bol, o tom ako ho vnímali ostatní... Nábehy tu sú, hlavne keď sa film venuje Kurtovmu detstvu, ale to je - aspoň pre mňa - dosť málo. 70% ()

Stanislav_H 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, protože tam lze nalézt informace/pasáže, které za těch dvacet let zveřejněny nebyly a nejsou nezajímavé. Animované sekvence jsou za podpory související audio složky výborné, navíc nepostrádají čaro doby a prostredie. Celkově jich mohlo být mnohem více. Jako celek má ale dokument zejména tu vadu, že působí dojmem, že nad final podobou nerozhodoval pouze jeho hlavní tvůrce. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)

Reklama

Reklama