Reklama

Reklama

Mozek v plamenech

  • Kanada Brain on Fire (více)
Trailer

VOD (1)

Biografické drama vycházející z příběhu a stejnojmenné knihy Susannah Cahalanové, mladé novinářky, kterou postihlo zřídkavé neurologické onemocnění... Susannah Cahalanové je 21 let a má před sebou slibnou novinářskou kariéru v New York Post. Najednou začne trpět záhadnou nemocí. Mívá časté záchvaty, slyší hlasy a její stav se blíží k šílenství. Jak ubíhají týdny, záchvaty se stupňují, nevysvětlitelně přechází od vzteku a násilí do stavu katatonie a lékaři nejsou schopni stanovit správnou diagnózu. Po dlouhodobém pobytu v nemocnici se konečně najde lékař, který doslova na poslední chvíli objeví skutečnou příčinu nemoci. Pomůže jí krůček po krůčku vyléčit se a začít znovu žít jako plnohodnotný člověk. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Chloë Grace Moretz už za sebou sice má pěknou řádku rolí, ale teprve tohle byl film, ve kterém měla složit zkoušku z dospělosti. A moc jí nevyšla. Snahu jí upřít nelze, ale ať už dostane hysterák, stihomam, nebo se chová úplně normálně, pořád je to to samé. Nejsilnější v kramflecích je ve chvílích, kdy leží paralyzovaná v posteli. Na druhou stranu člověk nemá chuť jí za její výkon zabít, takže ve školní stupnici bych jí ocenil trojkou. A tu bych vlastně dal i celému filmu, který je postavený právě na výkonu hlavní představitelky, protože všechno ostatní je rutina podle žánrových standardů, která ničím nenadchne a už vůbec nepřekvapí. 50% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Z tohoto neškodného pojetí mozková hemisféra neutrpí. Pravda, intenzivnější režijní zpracování by film pozvedlo ještě výš. Nemám zdání, co režiséra limitovalo, občas to nemělo daleko do tv úpravy. Ovšem k dispozici byla nejlepší akvizice - Chloe Grace Moretz, která si s námětem příjemně zalaškovala a dotáhla svůj flirt k dokonalosti. A tím film zbavila hrozící nudy. Nechtěně potopila kolem sebe zbytek ansámblu, který čítal pár známých jmen, roli matky se ujala Carrie-Anne Moss, Jenny Slate zastala kolegyni v práci, Thomas Mann ji zahříval v posteli a Tyler Perry si střihl šéfredaktora. Na události je to chudobné, Moretz neustále usiluje o to, aby divák nezaspal a zdatně předstírá symptomy vzácné mozkové choroby a divák spolu s ní netrpělivě očekává finální diagnózu. Téma je to poměrně originální, takže i za to uděluji body. Když se odečte účast známé hvězdy, tak režijně Gerard Barrett nedodal žádnou přidanou hodnotu. Na rutinéra si troufá moc brzy, jeho režijní počiny nesklidily divácké vavříny, takže tenhle film je jeho nejlepším. Od průměru ho oddělují drobné odchylky, které se mohou zamlouvat především příznivcům mladé hvězdy, dále mladí medici ocení nové poznatky v léčbě vzácného mozkového postižení a běžný divák se může obeznámit s jistou žurnalistkou Susannah Calahan, jejíž biografie zajistila námět filmu. Slušné známky si tohle veskrze nenápadné dílko zaslouží, nedostalo dvouhodinovou stopáž, takže nemusíme se plahočit nemocnicí a mít fóbii z bílých plášťů v nadměrném množství. Film si splnil svá kritéria a je dobře, že se mu podařilo ulovit hvězdu, která mu hodně přidala. 7/10 ()

Reklama

Obivan 

všechny recenze uživatele

Film je velmi poutavý a emotivní. Režisér Gerard Barrett dokázal vytvořit napínavou atmosféru a zaujmout diváka svým vyprávěním. Hlavní roli Susannah ztvárnila Chloë Grace Moretz, která podala skvělý výkon. Její proměna z nadané a ambiciózní ženy v zmatenou a paranoidní pacientku byla přesvědčivá a dojemná. Moretzová dokázala projevit širokou škálu emocí a vystihnout složitost své postavy. Také ostatní herci byli na výši. Zejména Tyler Perry jako šéfredaktor Susannah a Carrie-Anne Moss jako její matka. Film je také poučný a inspirativní. Ukazuje, jak důležitá je péče o duševní zdraví a jak může být obtížné najít správnou diagnózu a léčbu pro vzácné nemoci. Zároveň ukazuje, jak silná je lidská vůle a jak může pomoci láska a podpora blízkých. Film je oslavou života a naděje. Mozek v plamenech je film, který stojí za shlédnutí. Je to film, který vás dojme, poučí a pobaví. Je to film, který vám dá nový pohled na svět a na sebe sama. Je to film, který vám zapálí mozek. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Autoimunita. Z lékařského hlediska má mnoho podob a kdo se s něčím takovým potýká, ví, že se nejedná o nic jednoduchého. Při autoimunitních onemocněních není organismus schopen správně identifikovat škodlivé vetřelce a imunitní systém ničí i buňky vlastního těla. Příběh o profesionální mladé novinářce příkladně poukazuje na nebezpečnou skutečnost autoimunity, kterou postihne mozek. Takový jedinec se začne chovat podivně, byť jen chvilkově, a ano, každý by řekl, že se chová jako blázen. Jenomže takovéto stavy se pomaličku zhoršují a problémy na sebe nenechají dlouhou čekat. Hrdinkou příběhu je Susannah, kterou taková nemoc postihne a my máme možnost vidět jak se takto postižený člověk mění, co na to společnost a rodina a hlavně lékařská věda. Zahrála si ji Chloë Grace Moretz, která tímto udělala ve své herecké kariéře další krok kupředu. K dokonalosti samozřejmě ještě toho hodně chybí, ale její snaha dát do role všechno je vidět. Nedokonalosti má i film jako takový. Schází tomu ta správná atmosféra zoufalosti a citů. Scény, kde lékaři nad Susannah lámají hůl, protože nemohou žádnou vyšetřovací metodou najít příčinu a rozhodnou se k řešení, které je po lidské stránce šokující, prostě s divákem zase tolik nehne, jak by správně mělo. Na druhou stranu je dobře ukázáno jak takový člověk autoimunitou mozku vypadá a co všechno se může stát. Už z tohoto hlediska snímek za povšimnutí stojí. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Ako si tak vybavujem knihu od Susannah Cahalan, film ani zďaleka nevystihuje brutálny priebeh choroby, beznádej pri hľadaní liečby a dopad jej nevyspytateľného a krutého správania na vzťahy v jej okolí. Susannah mala šťastie, že bola obklopená ľuďmi, ktorí sa nevzdali a ona nestrávila posledné chvíle života v katatonickom stave, zavretá na psychiatrii. Ešteže choroba sadá aj na privilegovaných ľudí, mnohým sa nepodarí zamestnať najlepších lekárov v najlepších nemocniciach a tak umierajú s nesprávnou diagnózou. Susannah urobila obrovskú vec a svojou osvetou a angažovanosťou zachránila "zopár" životov. Teda, nie, že by to vôbec neprospelo aj jej kariére. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (4)

  • Film je natočen podle skutečné události. (Nikar)

Reklama

Reklama