foto

Richard Armitage

  • nar. 22.8.1971 (46 let)
    Leicester, Leicestershire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Armitage se narodil a vyrůstal v Leicestru, Anglii. Sám sebe popisuje jako poněkud samotářské dítě, které si díky vášnivé zálibě ve čtení vypěstovalo bujnou fantazii. Mezi jeho nejoblíbenější knihy z dětství patří Hobit a trilogie Pán prstenů.

Ve 14 letech přesvědčil své rodiče, aby ho poslali ze státní střední školy do nezávislé internátní školy Pattison College v Coventry, která se specializuje na muzická umění. Studoval také na LAMDA, což je Londýnská Akademe Muzických Umění. V 17 letech se na 6 týdnů připojil k cirkusu v Budapešti, kde získal Equity card. Ve 28 letech se připojil na 18 měsíců k Royal Shakespeare Company.

Jeho první malá role byla ve filmu THIS YEAR´S Love (1999). Upozornil na sebe rolí okouzlujícího, ale poněkud plachého farmáře v třídílném dramatu SPARKHOUSE (2002 - drama na motivy Bouřlivých výšin). Po dvou vedlejších rolích závěrečné série seriálu COLD FEETt (2003) a BETWEEN THE SHEEDS (2003), získal roli Stevena ve filmu FROZEN, která ho posléze dovedla k hlavní roli ve velkém hitu BBC, dramatu NORTH AND SOUTH.

Richardovo druhé jméno je Chrispin. Má ještě staršího bratra Christophera. Poněkud kuriózní je, že Richardův otec se jmenuje John (inženýr) a jeho matka Margaret (sekretářka). Jeho otec pochází ze severu Anglie (Yorkshire) a jeho matka z jihu Anglie (Oxfordshire). A konečně, v přesně v té době, o které psala Elizabeth Gaskellová ve svém románu North and South, byli jeho předkové tkalci a přadlenami! Zdá, se, že se Richard pro roli Johna Thorntona prostě narodil!

Hanka "Vilhelmína" Š.

Herecká filmografie

Filmy

2018 Ocean's Eight
2017 Pilgrimage
Sleepwalker
2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Brain on Fire
2014 Hobit: Bitva pěti armád
The Crucible
V oku tornáda
2013 Hobit: Šmakova dračí poušť
2012 Hobit: Neočekávaná cesta
2011 Captain America: První Avenger
2007 George Gently (TV film)
Miss Marie Lloyd (TV film)
Slečna Marplová: Zkouška neviny (TV film)
2005 Malice Aforethought (TV film)
Mrazivá řeka
Případy inspektora Lynleyho: Zlatý řez (TV film)
2002 Sparkhouse (TV film)
2001 Macbeth (TV film)
1999 Kleopatra (TV film)
Letošní láska
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba

TV seriály

2017 Castlevania (TV seriál)
Monument (S01E04)
Labyrinth (S01E03)
Necropolis (S01E02)
další epizody (4)
Berlínská mise (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (10)
2016 Berlínská mise (TV seriál)
Berlínská pobočka (S01E10)
Thomas Shaw (S01E09)
Detektor lži (S01E08)
další epizody (10)
2015 Hannibal (TV seriál)
The Wrath of the Lamb (S03E13)
The Number of the Beast Is 666 (S03E12)
...And the Beast from the Sea (S03E11)
další epizody (6)
2010 Protiúder (TV seriál)
2009 Jak běží život (TV seriál)
2006 Impresionisté (TV seriál)
Robin Hood (TV seriál)
2005 ShakespeaRe-Told (TV seriál)
Zlatá hodina (TV seriál)
2004 Láska v bílém pekle (TV seriál)
Slečna Marplová (TV seriál)
2003 Between the Sheets (TV seriál)
2002 MI5 (TV seriál)
Ultimate Force (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)
1997 Šest v tom (TV seriál)
1994 The Vicar of Dibley (TV seriál)
1986 Boon (TV seriál)

Dokumentární

2014 Middle-earth: There and Back Again (TV film)
2011 Elsa - lvice, která změnila svět (TV film)
Levharti z ostrova Dead Tree (TV film)
Potíže v zemi lemurů (TV film)
125 Years of Wimbledon: You Cannot Be Serious (TV film)
2010 Expedice Tygr (TV seriál) - vyp.
2006 World of Robin Hood (TV film)
1990 Cutting Edge (TV seriál)

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace