Reklama

Reklama

Příběh lesa

Trailer 2

Obsahy(1)

Po úchvatných dokumentech Mikrokosmos, Ptačí svět a Oceány přicházejí Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Příběhem lesa. Ne tropického pralesa s exotickou zvěří, ale toho nám dobře známého lesa, který máme za humny a který pulsuje překvapivě bohatým životem. Tou nejmodernější technikou natáčeli tvůrci čtyři roky na desítkách lokací po celé Evropě, dokonce žili v lese se sledovanými divokými zvířaty. Jen díky unikátním metodám natáčení dokážou autenticky převyprávět příběh lesa od doby ledové až po současnost a zachytit vzrušující koloběh života v něm, který ohromí dospělé a i dětské diváky. (Aerofilms)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (107)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dobře, jsou tu výborné přírodopisné záběry. Jenže ty už poslední dobou nabízí i několik movitějších televizních stanic. Problém je v tom, že se to tváří jako film pro děti, tedy i když predátoři uloví nějakou kořist, je to tak nějak mimo záběr, nikde žádná krev a vnitřnosti (totéž se zvířecím sexem). Pak nastupují negativa: komentář mi lezl na nervy a toho Hanáka jsem toužil vypnout. Přestože nezpochybňuji zhoubný vliv člověka na lesy, nemusí ekologii tlouci divákům do hlav kladivem, aneb jsou záběry à la první světová válka v zákopech pro děti méně drastické než divočák ulovený vlky? ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu vlažný úvod, ale to, čo sa potom rozbehne, nemá obdobu. Je to návšteva lesa z pohľadu prvej osoby a všetkých jeho obyvateľov, akých si v európskom lese môžeme predstaviť, od hmyzu po medveďa. Ocitneme sa priamo pri ich domovoch, uprostred zápalu boja v loveckých revíroch, alebo aj vo vzduchu. Nevysvetlenou zahadou pre mňa zostáva natočenie lovu divokých koní svorkou vlkov z pohľadu oboch strán a naviac ešte z pohľadu krkavca. Zaujímavá je aj úloha človeka vo filme, pričom je zobrazený najskôr ako praveký zberač a lovec, ktorý práve začína domestifikovať zvieratá, a postupne sa jeho rola formuje na diktátora a ničiteľa. –––– Ako nová geologická sila, človek pretvára prírodu aj ročné obdobia. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý dokument, který střídá scény zvířat v lese u jednoho pramene vyvěrajícím v kameni s občasným a nenápadným vyrušením, které je jen připomínkou existence člověka, jakožto nového souseda, který se pomalu vkrádá do krajiny zvířat a mění krajinu k obrazu svému. Od doby ledové, až po domestikaci domácích zvířat a zemědělství se člověk dostává stále více do popředí na úkor přírodě. Záběry jsou doplněny občas velice netradičním hudebním doprovodem, který bych u přírodopisného dokumentu nečekal, stejně ani přeskakující kameru po všem co se v lese jen mihne. Ke konci se ze zelenavého lesa svává pouze hřiště člověka, který lesy vyměnil za města. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Příběh lesa je další z řady přírodopisných dokumentů plných nádherných záběrů přírody. Občas si podobné dokumenty pouštím rád s dětmi a někdy i sám pro uklidnění. Tvůrci se mi tentokrát trefili do vkusu. Jde především o krásné záběry z lesa. Les mám moc rád, mnoho let jsem žil na ulici Lesní a měl jsem to do lesa doslova pár metrů (než nám jej v roce 2021 odsunulo o několik stovek metrů tornádo :-(). Diváka při sledování téměř nic neruší, doprovodného komentáře je jen málo a občas uběhne i několik minut bez něj. Což je ku prospěchu věci, protože Tomáš Hanák mi do toho nějak nesedl. Příběh je spíše jen okrajový a na konec filmu tvůrci naroubovali silný ekologický apel. No, proč ne? Je pravda, že jsme v poslední době dali lesu zabrat a zaznít to rozhodně může. Každopádně nejde o žádnou ekologickou agitku a většina filmu jsou opravdu jen krásné záběry přírody a lesa. Za sebe může Příběh lesa doporučit, stejně jako výlet do lesa skutečného. :-) ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Příběh to nebyl žádný, žádné sledování například jednoho konkrétního lesa v běhu času, který by ilustroval příběhy lesů obecněji, jenom takový povšechný dokumentární naučný přelet staletími, který na mě ale neměl žádný emoční účinek. Jelikož jsem ještě nikdy neviděla na obřím plátně zviřáka, ptáčky a hmyzáky v detailech, tak se mi ty záběry líbily, vizuálně to bylo super. Nad čím jsem se pozastavovala, byla jakási podivná "komediální" linka, kterou jakoby tvůrci vzali z nějakého připitomělého kresleného veledíla pro děti, to jsem fakt nepochopila a celkem mě to rušilo. Ekologický kecy jsem po pravdě řečeno čekala, takže mě to přiliš nerozechvělo ani nerozčílilo. Nejvíc na mě asi zapůsobilo, jak se prali koně, to jsem ještě nikdá takhle neviděla. Obecně bych řekla, že takovýhle film by se mohl stát celkem kvalitní složkou výuky na základní škole. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel na několika místech ve Francii, v Norsku a také v polské části Bělověžského pralesa, který je posledním fragmentem původního evropského lesa. (Fjera)

Související novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno