Reklama

Reklama

Se slovníkem v posteli

  • USA The Sleeping Dictionary (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve 30. letech 20. století přichází mladý, naivní důstojník John Truscott do britské kolonie Sarawak na Borneu, aby pomáhal s civilizováním kmene Iban. Poznává tamní zvyky a podle tradice dostane svůj "slovník do postele", krásnou Selimu, která je jeho služkou, milenkou a současně učitelkou jazyka a zvyků místních obyvatel. Navzdory varování se John a Selima do sebe vášnivě zamilují. Tradice však vztahy zakazuje. Ve chvíli, kdy se mladík po roce vrací se svou novou manželkou, žár vášně k Selimě opět vzplane a zesílí. Je vdaná za Ibana Belansaie a stará se o malé dítě. Ten se dozví, že se John se Selimou opět setkal, vplíží se do jeho domu a chce ho zabít. Za pokus o vraždu důstojníka je odsouzen k smrti. John je odhodlán obětovat kariéru lásce k Selimě, čímž se však ocitá v situaci, kdy mu půjde nejen o čest, ale také o život. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

gotham 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky to sice chvílemi postrádalo smysl, také by to o 15 minut mohlo být kratší, byly zde úplně mrtvé, zbytečné pasáže, ale nakonec to bylo celkem příjemné romantické ,,drama" . Všemu vévodila krásná a svůdná Jessica, které prostě nešlo odolat. Na konci trocha sladkostí a sentimentu, ale dá se to skousnout.60% ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

I přes hloupoučký scénář, který je jak vystřižený z růžové knihovny, nelze popřít docela originální námět. Kdyby byla hitparáda názvů filmů, tak Se slovníkem v posteli by se určitě umístil v top5. No není slovník jako slovník, s tímhle se slovíčka pamatují určitě mnohem lépe. Přestože mě to kalifornské poupě Jessica Alba moc jako domorodá kráska z Bornea nenadchla, tak jsem se alespoň naučil pár nových výrazů jazyka Ibanů......ještě doplním užitečné spojení, které ve filmu nezaznělo: "Aku rinduka nuan. Aram meh kitai ngirup." :-) ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Příběh alá Pocahontas, ale z Malajsie doby let řicátých. Jednak mě dostává to umístění tématu, pro antropologa obzvláště vypečené:) Jessica Alba navíc skutečně vypadá jako krásná míšenka, Hugh Dancy je taktéž přesvědčivý ve své roli civilizujícího Angličana, kterého prostředí donutí uvažovat jinak. Fajn jsou herci i ve vedlejších rolích, např. Emily Mortimer. Tento film má sice jednoduchou premisu, ale nedějí se v něm vydírácí a zneužívací scény diváka, žádné scénaristické úlety, poklidná linie je podepřena jak skvělou kamerou, výkony herců, tak především rozehranými emocemi, celkovou realističností, kterou ani nijak nekazí heppáč. Typ filmu a příběhu výborně zpracovaný, jak jsem to v rámci americko-evropského prostředí už dlouho neviděl. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 9/10/// +mimořádně krásná příroda, Jessica Alba -možná jen málo akční nebo vyhrocené/// Máme tu další romantický příběh o zakázané lásce. A opět z netradičního prostředí, tentokrát Indie 30tých let. Podoných filmů už jsem pár viděl a vždy je to u diváků víceméně sázka na jistotu. Prostředí je vždy nádherné, příběh až na pár odlišností stejný a tak už lze potom stavět jen na hercích. A pokud do filmu obsazdíte Jesicu Albu a do scénáře jí přidáte nějakou tu milostnou scénu, máte postaráno, bude se to líbit. Mě se navíc líbili i vedlejší charaktery. Mám na mysli toho kuchaře a indiána. Bylo to zajímavě propletené. A rovněž i úlitba Boba Hoskinse tomu dodala třetí rozměr. No nebojte nebudu prozrazovat, bylo to zajímavé, přesto to spělo k neodvratnému konci./// Celkem 74%/// ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Nejznámější myšlenka učitele národů Jana Amose Komenského, že učení nesmí bolet, ale bavit – tedy, jeho známé rčení: ´Škola hrou´, je zde dovedeno k naprosté dokonalosti. Přiznejte, nebylo tohle s tím ´slovníkem´ naprosto geniální nápad? Britům to hold tenkrát myslelo, proto také vládli tak veliké části světa … ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Pro davové scény bylo najmuto přes šest set komparzistů. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Kuchingu a v jeho okolí. Kuching je hlavní město Sarawaku, což je stát v Malajsii. (Terva)

Reklama

Reklama