Reklama

Reklama

Hlavní hrdina, třicetiletý Ivan, se uzavírá do svých vzpomínek na dětství, strávené bez rodičů v ústavech, internátech, na ulici. (NFA)

Recenze (4)

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1968 - Nominácia na 1. cenu (festival bol predčasne ukončený kvôli masovým protestom mládeže) ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Film - pomník své doby. Cournotův jedinečný (i v tom smyslu, že jde o jediný autorův režisérský počin) intelektuální filmový styl by se dal popsat skrze přirovnání s jinými velikány: je to tedy spojení godardovského diskontinuitního střihu a paralelní montáže konce 60. let, surrealistických podobenství ve stylu pozdního Bunuela a Resnaisovsky - Robbe-Grilletovských her s opakováním scén a časových smyček pomocí flashforwardů. Ale film není jen kompilací svých inspirací, je svébytným, i když občas trochu nedotaženým (zejm. kamera, což je omluvitelné u prvotiny), uměleckým dílem, jež je zejm. díky typicky evropské artové naraci těžko dešifrovatelné. Za zmínku najmě stojí ukrývání významů a sdělení v diegetickém prostoru a obecně mizanscéně, jež skvěle doplňuje hru významů a asociací pomocí nediegetické hry s montáží apod. Obsah je nutno kombinovat s druhou významovou rovinou (tvořenou politickými výpověďmi, obecným zamyšlením nad kurzem moderní evropské společnosti a právě a v neposlední řadě onou výraznou hrou formálních postupů). Cournot nám předestírá verzi odlidštěné dystopické budoucnosti, kombinující to nejhorší z obou tehdejších světů, tedy všeprostupující bezohledné kapitalistické vztahy Západu ve spojení se svévolnou autoritářskou byrokracií Východu, na jejichž pozadí se odehrává boj vyděděných jedinců o prosté lidské štěstí. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Autor se jmenuje MICHEL, neznámo proč mu tu dali ženské křestní jméno. Pozoruhodé, originální dílo ozdobené hudbou Pendereckého i Monteverdiho. Bohužel nikde není dostupná kvalitní kopie s nějakými titulky. Zhlédnuto na Youtube. Recenze: https://www.nytimes.com/1969/05/13/archives/screen-parisian-gamin-les-gauloises-bleues-directed-by-cournot.html Reflexe nad filmem a filmaři kolem: http://punkeinfilm.blogspot.com/2013/12/the-68-comeback-special-les-gauloises.html ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Film zařazený v 70. letech do nabídky filmových klubů. Brno jej promítalo mj. v FK v Kině Světozor roku 1972 ()

Reklama

Reklama