Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nebýt to dokumentární projekt odehrávající se v reálných kulisách s reálnými lidmi, řekl bych si, že to je pekelně dobrá, zamotaná a hodně konspirační kriminálka. Fakt, že Making a Murderer „pouze“ převádí skutečné události na televizní obrazovky a dává nahlédnout pod pokličku tolik vychvalovaného (alespoň já jsem do té doby měl ten dojem) US soudního systému, je vpravdě zdrcující. Jen trochu vnímavý divák si totiž neustále musí klást otázky, jak by to celé proběhlo, kdyby rodina Averyových „více zapadala do představ manitowocké komunity o dobrých sousedech“ a kdyby Steven v r. 2003 nepožadoval po okresu Manitowoc tak masivní odškodnění (masivní je samozřejmě jen relativně vzhledem k době, kterou musel strávit ve vězení). Není asi nic horšího než být odsouzen ještě před tím, než započne soud a Stevenu Averymu se toto stalo za jeho život 2x! Tenhle brilantní počin Netflixu (a řadím ho k tomu nejlepšímu, co kdy Netflix natočil) ve vás vyvolá empatii, rozčarování, rozhořčení, nepochopení a bohužel nikdy nekončící frustraci jak z motivací a charakterů jednotlivců, tak z fungování justičního systému, jehož schopnost osvobodit neprávem odsouzené se v tomto případě limitně blíží nule. Druhá série v něčem ještě mnohem více odkrývá skandální podobu justičních i forenzních omylů a vybízí ještě k mnohem odvážnějším konspiračním myšlenkám. 1. série: 90%, 2. série: 95% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nadmíru poutavě prezentovaný dokument. Nahlédnutí do policejního a soudního systému USA je opravdu "kouzelné". Making a Murderer krom jiného i nechtěně zamává s veškerou detektivní a především soudní fikcí, neboť to co by tradičně bylo rozcupováno jako "hloupé, okaté, naivní a těžce nerealistické" se podle všeho vlastně v reálu běžně děje. Aspoň tedy ve Wisconsinu. Po vynikajících a (v dvojím slova smyslu) neuvěřitelných úvodních dílech posledních pár epizod divácky bohužel trochu ztrácí dech dech. Neodvážím si hrát na gaučového detektiva a vyslovovat nějaké závěry, ale i kdyby dokument byl sebevíc účelně jednostranný, tak nelze než nevěřícně kroutit hlavou co se vše může stát. ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

! ! ! SPOILER ALERT ! ! ! ....Dal som to dnes celé na jeden ťah ! áno..fakt...to sa nedalo proste prestať..10 hodín bezmocnosti, smútku, planých nádejí...a hnusu...z tej chorej " kolísky demokracie " ktorá je krutá, vražedná, fašistická a hlavne zameraná na MOC a NADRADENOSŤ systému ktorý oni tam hovoria spravodlivosť...ten ich debilný systém poroty kedy sa 12 ľudí MUSÍ ! rozhodnúť na A alebo B za každú cenu...takže ak 7 je za A a 5 za B tak v podstate platí to čo si myslí 7 ľudí !!! oni rozhodnú...v USA je ťažko žiť ak ste obyčajná osoba...celé je to nastavené,že sa musíte zadĺžiť alebo skončíte pod mostom...nedaj bože ochorieť..nedaj bože stratiť prácu..a ako ste videli nedaj bože sa stať obeťou polície...súdov..kolotoč právnikov a absurdity začína...neviem ako to celé nakoniec dopadne...najviac mi je ľúto Brandona...tam bolo vidieť,že chlapec proste skončil...celé zlé..choré a neľudské...z reality...známy bol v USA pracovne ...prišiel domov a o dva roky mu prišli papiere,že pred polrokom ukradol auto a zrazil decko...ale on bol doma na Slovensku preukázateľne ! platili mu stále víza a tak bol vinní ...až po roku sa prišlo na zhodu mien...pozor na mená ako Kocourek...alebo Dolezal ako doplatil môj známy. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

1. séria: Neuveriteľný príbeh zahytený vo výbornom časozbernom dokumente. Pozostáva výhradne z autentických záberov a nahrávok, všetko je prehľadne a hlavne pútavo zostrihané. Celý seriál som si zvládol pozrieť za dva (dlhé) večery a celý čas som neveriaco sledoval čo sa tam udialo. 95 % 2. séria: Má to menšie "grády" a myslím si, že s vydaním 2. série mohli tvorcovia počkať, prípadne ju mohli skrátiť na 5-6 dielov. Veľa času sa podľa mňa venuje Stevenovej rodine a ich bežnému životu (práca v dielni, varenie, atď.). Takisto nové poznatky sú dávkované postupne - napríklad záznamy z GSM sa spomínajú už v prvých dieloch, ale podrobnosti sa dozvieme až omnoho neskôr. Nič to však nemení na skutočnom príbehu, ktorého priebeh je stále nepochopiteľný. 80 % ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Když čtete komentáře k tomuto seriálu, mrkněte se na datum, kdy byly napsány. Většinu nejpalčivějších otázek totiž vysvětluje hlavně druhá řada, která předkládá důkazní materiál a vyvrací tím dohady, které vznikly po odvysílání té první (tedy relevantní jsou komentáře od října 2018 a dál). Teď už je totiž víceméně jasné, že celý tento proces je hluboce vykonstruovaný a nedává smysl. Minimálně vůči Stevenovi, u kterého jsem přesvědčený, že to na něj někdo ušil. U Brendana je to složitější, ale souhlasím s tím, že jeho výpověd(i) jsou maximálně pochybné a nedávají smysl... Člověka tak neuvěřitelně štve umíněnost úřadů a jednotlivých příslušníků obžaloby, kteří evidentně ví, že to prostě posrali, ale nemůžou si dovolit, aby to někdo prokázal. Korunu tomu dává epizoda, ve které se ukazuje, že ve vraždě má dost možná co do-činění jiný člen rodiny. Síla pochopení, že Averyho rodina doufá v propuštění Brendana a Stevena, aby byli po dlouhých letech opět kompletní, a přitom je nejžhavějším kandidátem na podezřelého Brendanův bratr... No, prostě síla! Více k řešení v diskuzi. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama