Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý diel možno ešte nemá tie správne grády a potrebný spád, ale od druhej a tretej časti sa táto dokumentárna séria z dielne Netflixu mení na neuveriteľne návykovú záležitosť. No a po dopozeraní desiatej časti budete nenávidieť americký súdny systém. Toľko emócií zo mňa nevymačkalo už dávno nič. Človek môže veľakrát v správach alebo v dokumentoch počuť o nevinných ľuďoch sediacich za mrežami. Ale práve tento prípad Stevena Averyho, a ešte v takto kvaliltne a pútavo zfilmovanom projekte, je to čo vás donúti v noci nespať a lámať si hlavnu nad tým ako pre boha len môžu v 21. storočí, so všetkými možnosťami a technológiami, ktorými disponujeme, sedieť dvaja nevinní ľudia na doživotie. Cítim neskutočný zármutok za ich rodiny, ktorých sa to muselo neskutočne dotknúť. Neviem si ani predstaviť čo by som robil na Averyho mieste. Toto je seriál len pre mentálne silné žalúdky, pretože z vás vycucá absolútne všetko a po jeho dopozeraní len budete sedieť a pýtať sa čo sa to vlastne stalo? Veľmi, veľmi odporúčam.... 95 %!! ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Strašný masakr, především první série. Vážně brutální, když jde opravdu reálně vidět u soudu/výslechu, jak jsou ti lidi nervózní, pláčou, nebo se přeřeknou. Občas u komentování nějakého jiného snímku napíšu, že jsem u něčeho měl příjemně nepříjemný pocit, ale tady byl celou dobu vážně jenom totálně nepříjemný. Takový jsem snad ještě nezažil, a to bylo samozřejmě skvělé. Absolutně bych nechtěl být v kterékoliv jejich kůži. Nechápu to, jak se i přesto dokázali někteří chovat před kamerou pozitivně. Velký respekt k nim. Seriál je výborný i v tom, že nikdy nevíte, co se podobného může stát vám. Neříkám hned vražda. Může jít i o úplnou blbost, která vypadá jako klasická klukovina, jenomže ejhle najednou máte v poště předvolání k výslechu. Tam si prostě musíte silně stát za svým a nenechat si nakukat do hlavy to, co po vás chtějí. Je to vážně hnusný pocit, jak ten kokotský polda po vás všechno chce, jak kdyby on sám byl přímo u toho v tom, co se stalo. Seriál má i perfektní složenou hudbu, je to takový kytarově smutný. Tohle všechno platí spíš pro tu první řadu. Druhá je taky super, ale už mě tak nenutila koukat s vyvalenýma očima. Každopádně je i tak velmi zajímavá. Celkově 89/100 ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Dokumentářní příběh Stevena Averyho je obzvláště zajímavý v souběhu s "hraným" příběhem O.J.Simpsona v American Crime Story. Oba příběhy se točí kolem reálných, nejistých a mediálně velmi sledovaných obvinění z vraždy, avšak zatímco Making a Murderer se odvíjí v plně dokumentárním stylu s čistě archivními záběry, American Crime Story je hrané drama. Nutno však podotknout, že co se týče realističnosti, jsou oba seriály špičkové a vyrovnané. Making a Murderer o prsa vítězí v soudní síni, kde se nesmírně chytře vyvracejí i ty nejzáludnější argumenty. American Crime Story je pak tak nějak divácky chytlavější a zábavnější. Oba seriály doporučuji všemi deseti, jednak protože protože perfektně vykreslují systém justice v USA a taky jsou samy o sobě výborně zpracované. Po druhé sérii zvyšuji hodnocení na maximum a trochu se kaji nad svým předchozím komentářem - Making a Murderer totiž není jen seriál, je to brilantní dokumentární rekonstrukce záludných aspektů trestného činu. Jsem až překvapen, že takto detailní informace se mohou vypustit na veřejnost! 9/10 ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

We’re here to tell a story. Our job is to tell our story better than the other side tells theirs. Jakožto geek, který si do dnešního dne s autistickou obsesivností krátí dlouhou chvíli sledováním soudního procesu s Jodi Ariasovou, na jednu stranu nemůžu než slintat nad tím, že Making a Murderer je primárně postaven na reálných záznamech z vyšetřování, soudní síně a diskuzí o obhajovací strategii. Na tu druhou právě tahle zdánlivá reálnost v kombinaci se zručným střihem a selekcí materiálu autoritativně mate a vede k imho ne úplně samozřejmému závěru, že stoprocentně a nade vši pochybnost čučíme, jak se přímo před našima očima šije bouda na nevinného chudáka. Přitom spíš než o vině nebo nevině zúčastněných vypovídá série o neschopností vyšetřovacích a justičních složek rozlišovat mezi odhalením pravdy a potřebou sestavit koherentní případ, který obstojí u soudu, a jejich ochotě sahat v přesvědčení o vlastní oprávněnosti a neomylnosti po, řekněme, poněkud kreativních metodách, jak dosáhnout výsledku. Což nevím, je asi ten nejočividnější systémový průser i bez ohledu na Averyho vinu či nevinu. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Často si vzpomenu jak moje babička kouká téměř denně na "Soudy" a já ji za to tiše a i hlasitě odsuzuju, protože jsem pevně přesvědčen, že je to největší sračka a zhouba "zábavy" co v našich televizích pravidelně běží. Dnes by mi to mohla vrátit, protože jsem skončil úplně pohlcen vyprávěním o "trablích" Stevena Averyho, které je z větší části vyprávěno právě ze soudní síně. Ale důležitá je podoba, která je čistě dokumentární a výborně sestřihaná. Jsem zastáncem toho, že dokument je autorským dílem a jeho sestříhání, rámec a forma je minimálně stejně důležité vlastnímu obsahu. Making a Murderer je napínavým vyprávěním, téměř filmovým příběhem a hlavně zábavou i pro běžný plebs. Na sevřenější masterpiece od HBO The Jinx tato série od Netflixu nemá, ale rozhodně je milým zářezem v obležení denodenní fiktivní tvorby. 70 % ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama