Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

H34D 

všechny recenze uživatele

Dokumentářní příběh Stevena Averyho je obzvláště zajímavý v souběhu s "hraným" příběhem O.J.Simpsona v American Crime Story. Oba příběhy se točí kolem reálných, nejistých a mediálně velmi sledovaných obvinění z vraždy, avšak zatímco Making a Murderer se odvíjí v plně dokumentárním stylu s čistě archivními záběry, American Crime Story je hrané drama. Nutno však podotknout, že co se týče realističnosti, jsou oba seriály špičkové a vyrovnané. Making a Murderer o prsa vítězí v soudní síni, kde se nesmírně chytře vyvracejí i ty nejzáludnější argumenty. American Crime Story je pak tak nějak divácky chytlavější a zábavnější. Oba seriály doporučuji všemi deseti, jednak protože protože perfektně vykreslují systém justice v USA a taky jsou samy o sobě výborně zpracované. Po druhé sérii zvyšuji hodnocení na maximum a trochu se kaji nad svým předchozím komentářem - Making a Murderer totiž není jen seriál, je to brilantní dokumentární rekonstrukce záludných aspektů trestného činu. Jsem až překvapen, že takto detailní informace se mohou vypustit na veřejnost! 9/10 ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Tak neskutečně zamotaný příběh by snad nevymyslel ani ten nejšílenější scénárista. A k tomu navíc hned v první epizodě vystupuje šerif Tomas Kocourek a zástupkyně Judy Dvorak. BTW nechápu, jak se jim podařilo získat tolik video záznamů a nahrávek hovorů. Restecp. Stručný popis událostí je na wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Avery, ale doporučuju se tam podívat nejdříve až po pár dílech. (BTW zavzpomínal jsem na kauzu Cervanová) ()

Reklama

Jino 

všechny recenze uživatele

Tohle je nevídaná pecka obrovských rozměrů.  Jak vyrobit vraha sleduje příběh propuštěného, neprávem odsouzeného Stevena Averyho. Ten vinou laxního přístupu místní policie strávil posledních 18 let v lochu, a proto po státu žádá finanční injekci za způsobenou újmu. Místo ní přichází želízka a soudní proces za vraždu, která se měla stát na jeho pozemku. Zhruba od tohoto okamžiku se objektivita loučí a do popředí se dostávají myšlenky, jestli a jak moc je prohnilý jeden policejní sbor a jeho právníci. Nutno dodat, že samotná státní sféra, která je v tomto případě zastoupená vyšetřovateli, detektivy či právníky obžaloby, opravdu nedává možnost vytvořit objektivní dokument a je tak koneckonců jedno, jestli jde o slovíčkaření mezi právníky nebo výslech šestnáctiletého chlapce, který by asi odkýval i třetí světovou…prostě a jednoduše, něco na tom případu strašně smrdí.  A cítí to i Averyho právníci. Ti v první sérii zanechávají otazníky nad celou řadou předložených důkazů obžaloby, aby nakonec zůstali zaskočeni stejně jako divák. Druhá série na tyto otazníky nabízí odpovědi. Do popředí nastupuje (rozuměj, že si celou sérii krade pro sebe) Kathleen Zellner, nová obhájkyně Stevena Averyho. Její metody a vědecké postupy vyvracejí původní důkazy obžaloby, sama začíná nové vyšetřování starých událostí, a že se to některým nebude líbit, je víc než jasné. Zellnerová jde v této sérii úplně na dřeň a soustředí se na samotnou oběť a vraha/vrahy. Díky tomu se na povrch dostávají nové a zatajované informace, které paralelně s druhým případem odsouzení Stevenova synovce Brandona, podkopávají právní systémy Ameriky. Making a Murderer je takřka dokonalým dokumentem a snese i přísná měřítka filmařského řemesla. Ano, prvním dílům lze vyčíst jistou nezáživnost, ale ta je vzhledem k neznalosti celého případu pochopitelná a zpětně snadno omluvitelná. Poté už Demos a Ricciardi (režisérky) dokazují, že strukturu tohoto projektu mají pevně v rukou a vědí, co nám chtějí říct, kdy nám to chtějí říct a proč nám to chtějí říct. Události v případu jsou dávkovány přehledně, a když je potřeba, klidně se pomocí video/audio záznamů vrací zpět v čase. Druhá série je tak trochu jiná, pracuje s daleko menším časosběrným materiálem a přesto nebo možná právě proto působí obě jako celek konzistentně a neuvěřitelně. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Tohle je masakr teda. Naprosto odzbrojující. Je jasné, že seriál je natočen tendenčně na straně Averyho, nicméně těch policejních a soudních chyb je tolik, že to ani nemůže být pravda. Křivé výpovědi před soudem, lži, vynucené přiznání. Manipulace s médii, manipulace s důkazy. To je naprosto šílené. NEJEDNÁ SE O FIKCI, vše je doloženo reálnými záběry z vyšetřování, soudů a rozhovorů, včetně policejních záznamů. Je to vlastně téměř real time. Jak píše schoking, na očích a mimice poznáte kdo je zmrd, u některých to poznáte už podle ksichtu (první obhájce Brendona). Nicméně to vypadá, že se něco na základě tohoto seriálu bude dít. Brendan už je v tomto čase venku a Steven se chystá. Tak uvidíme. Je vidět, že americký buran to má v USA podobně těžké jako černý. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Obsahuje náznaky spoilerů. Budete nenávidět americký "redneckov". Tomu se tady moc nedá předejít. Taky budete nejspíš trochu nenávidět americké venkovské policisty. A nakonec budete tak trochu nenávidět celou Ameriku a její soudnictví. Dokument je natočený tak skvěle, že se prostě neodtrhnete od obrazovky, dokud nepadne finální verdik. Pak obrazovkou prohodíte ovladač, nebo třeba klávesnici. Pokud jste klidnější povahy, vystačíte si jen s pestrou škálou nadávek. To je všechno strašně super, ale pak se po dokoukání vrhnete na internet a zjistíte, že to vlastně celé tak úplně nebyla pravda. Nebo spíš, že jste se stali obětí hry s fakty, jelikož některé důkazy, které by z dokumentu dělaly poněkud méně strhující podívanou, byly nejspíš zcela záměrně vynechány. A to je po těch hodinách psychického vypětí vlastně trochu zklamání... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama