Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Víc konverzačkou než prožívačkou, je tahle houpavá, divadelně pojatá road movie, stavějící na dramatických momentech, výborné kameře a zkušeném vedení herců. Navzdory datu vzniku, kdy 2. sv. válka ještě nepatřila minulosti, se příběh ve svém zpracování lehce obchází bez nenávistných výpadů proti světovému nepříteli číslo jedna, vlastně všechny pochyby o charakteru německého pasažéra fikaně převede na diváka, který je k předsudkům jemně naváděn, aby se pak střídavě styděl za vlastní předpojatost nebo si zadostiučinil, protože téměř do samotného konce se postava Willyho vyvíjí značně matoucně... I když zub času snímek přirozeně nahlodal, nuda si ke mně přisedla blíž jen během melodramatických výlevů ošetřovatelky Alice, za což jsem byla bohatě odškodněna kousavou ironií a černým humorem té nejlepší z postav - novinářky Constance, skvěle zahrané hvězdnou Tallulah Bankhead. Interesantní oldies party to byla, Alfréde... ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film plný predsudkov, plný prepracovaných dialógov a plný charakterových postáv. Príbeh je jednoduchý, ale pôvabný. Nerátal som, že ma film bude baviť, keď je tu len pár osôb, jedna loď a samé more, ale bavil a to veľmi. Žiadne zaujímavé interiéry, ani oku lahodiace exteriéry. Ale pán režisér sa pohral s charaktermi postáv, každá z nich je iná, každá z nich ma tajomstvo s ktorým sa nechváli, ale práve tam vyplávajú na povrch, je tam čas na premýšľanie a naše postavy aj premýšľať budú. Neveril by som, že to poviem, ale jeden z najlepších Hitchcockov, aké som videl. Musím vyzdvihnúť hercov boli parádne vybraný a to všetci, ale hlavne rola Nemca bola dokonalá, herecky to bolo ideálne, mal tam menšiu rolu, ale vyžmíkal z nej maximum, každý jeho pohlaď, úsmev,uškrnúťie sa , naznačovalo, že má postranné úmysly, alebo nie? Je tu veľa dialógov, ale to vobec nevadí, povedal by som, práve naopak, hodili sa k tej ponurej atmosfére, ktorá sa vytvárala k nevraživosti k Nemcovi a aj napätím film disponoval. Herci parádny, scenár úžasný, skvelá réžia a bravúrna kamera. Videné v rámci Season Chalenge Tour 2015. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Aj na malom priestore sa dá natočiť pútavý film, čo Hitch už viac krát dokázal (Rope, Rear Window). Tentokrát si vybral ako kulisu záchranný čln a pár zaujímavých stroskotancov k tomu. Hoci miestami je dej značne hyperbolizovaný, jedná sa o zaujímavú "konverzačnú" drámu (ktorá síce nedosahuje ani zďaleka kvalít povedzme 12 Angry Men) ale v rámci skvelej Hitchovej tvorby sa jedná o nadpriemer. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý námět, který ale udržet tak dlouho zajímavý je sakra těžké. A tady se to vlastně... no... Takhle, ono to má momenty, kdy je to fakt poutavé a zajímavé, jenže pak jsou tu chvíle, kdy to nudí, vedou zbytečně řeči a mě osobně zklamal závěr, jelikož mi připadá takový utnutý. Jinak to ale zajímavé je, to téma je zde dobře vymyšlené, má to i zajímavé postavy, ale jsou tam chvíle, kdy jsem se docela dost nudil. Ale i tak 4* ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, u kterých ještě pět minut před koncem nemáte šajn jak to skončí. V roce 1944 to muselo určitě silně zapůsobit. Líbí se mi, jak je děj paradoxní - skupina Američanů se ocitne na záchraném člunu, protože jim loď zničili Němci. Na konci se kruh uzavře když na člun nastoupí Němec, kterému zničili loď Američani, tedy "ti naši". Válka je zkrátka příšerně nelogická. Výborné je i psychologické prokreslení postav. "Vnímáte válku jako hru na Broadwayi. Když všichni nakonec umřou, jste ochotná dát čtyři hvězdičky." Jsem ochotný dát čtyři hvězdičky, i když nakonec všichni neumřou. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Tallulah Bankhead dostal během filmování zápal plic. Alfred Hitchcock jí za výdrž poté dal štěně, které ona pojmenovala Hitchcock. (Kulmon)
  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)
  • Elizabeth Japp Flower věřila, že se stala vzorem pro postavu Constance 'Connie' Porter (Tallulah Bankhead). Američanka, žijící v Ghaně, přesvědčila v roce 1942 kapitána, aby jí dovolil cestovat na jeho nákladní lodi. Loď byla během plavby do New Yorku torpédovaná, a tak Flowerová strávila deset dní ve člunu s třiceti čtyřmi muži trpícími žízní, hladem, zimou a deštěm, zatímco kolem kroužili žraloci. Tisk informoval o tom, že oplakala kabát z Burberry, o který přišla, zatímco novinářka v Záchranném člunu ztratí kožich, kameru, psací stroj a náramek. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama