Reklama

Reklama

Rozdvojená duše

  • USA Spellbound (více)
Trailer

Do psychiatrického ústavu Green Manors přichází dr. Anthony Edwards, aby nahradil současného ředitele dr. Murchisona, který má odejít do penze. Během prvního dne se do něj zamiluje mladá, krásná, ale poněkud chladná psychoanalytička dr. Constance Petersenová. Ta také brzy zjistí, že tento muž trpí ztrátou paměti a není lékařem, jenž měl stanout ve vedení ústavu. Tím ale překvapivá odhalení nekončí, policie se domnívá, že právě on je podezřelý z vraždy.
Romanticky laděný thriller natočil režisér Alfred Hitchcock podle scénáře Bena Hechta. Příběhu o síle psychoanalýzy vtiskl neobyčejnou působivost, snové sekvence a momenty šílenství pak patří mezi přednosti filmu. Bizarní surrealistický sen schizofrenního hlavního hrdiny (na jeho realizaci spolupracoval známý malíř Salvador Dalí) přitom slouží jako klíč k rozluštění vraždy. Velký důraz byl věnován obsazení hlavní dvojice, kterou ztvárnily hollywoodské hvězdy Ingrid Bergmanová a Gregory Peck. Vynikající představitel ruské herecké školy v Americe, Michael Chekhov vytvořil úlohu Dr. Alexandera Brulova. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

Fox Mulder 

všechny recenze uživatele

Po Psychu je tento film mým druhým nejoblíbenějším Hitchockovým thrillerem. Prostě klasika! Sám mistr (tak jak já ho osobně nazývám) výborně kombinuje žánry thriller s prvky romantiky s filmem noir. U tohoto snímku se mi dost líbilo jak Alfred postupoval a jak si film rozdělil na 3 části. Spellbound začal jak takový romantický film, pak se v průběhu snímku změnil v noir a konec už byl thrillerem se stylem mistra. To prostě musí uzemnit každého fanouška tohoto režiséra. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jistě - když se zamyslíte, zápletka vám nejspíš bude připadat trochu přitažená za vlasy ... jenomže ruku na srdce: V podání Alfreda Hitchcocka vyhlíží naprosto věrohodně - má přirozený půvab TÉ krásné, zdánlivě nepřístupné mladé ženy a neodolatelnou přitažlivost TOHO záhadného, krajně podezřelého mladého muže. P.S.: Ovšem velice ráda bych viděla TOHO psychoanalytika, který by se dokázal zorientovat v MÝCH snech. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně hloupá (skutečně extrémně) postava Ingrid Bergmanové tenhle film sráží na kolena. Hitchcock nikdy nebyl žádný hlubinný průzkumník lidských duší a jeho pouťové pojetí psychoanaolýzy, které je naivně směšné a nepřesvědčivé, to jen podtrhuje. Je to mistr na zfilmování silných, jednoduchých námětů, kde využije své technické preciznosti... tohle prostě ne! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherný filmový pár Ingrid Bergmanová a Gregory Peck, mladí, krásní, talentovaní a to jiskření mezi nimi je překrásné, chemie funguje na 100%, mám tento snímek ráda a čas od času se k němu vracím.. Příběh muže se ztrátou paměti a komplexem viny je poutavý, místy parádně napínavý, atmosféra psychiatrické léčebny skvělá a jakmile se to celé dá do pohybu, užívám si každou minutu a těším se na brblání starého pana doktora (u něj doma). Pochvalu ode mne zaslouží i celá ta snová pasáž a moc pěkná hudba. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Další skvělý Hitchcock. Drobné úlety jako třeba scénu na lyžích rád odpustím (směšně působící zadní projekce a bizarní lyžařská technika). Už kvůli tomu úžasnému tématu psychoanalýzy, psychoanalytiků a všudypřítomné stopě Freuda... To téma mám rád a zde bylo dotknuto mnohem víc než jsem čekal. Takže ve výsledku jsem nadšený. Myslím, že docela by se dal zpochybnit český název, který zřejmě není na místě a jen míchá nesourodé pojmy. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Pôvodne zamýšľaným skladateľom bol Bernard Herrmann, ale bol v tom čase nedostupný. Na jeho miesto nastúpil Miklós Rozsa. Napriek tomu, že Rozsa považoval hudbu k tomuto filmu za svoju najlepšiu, Hitchcockovi sa hudba nepáčila a vyvolávala v ňom dojem, že sa príliš pletie do jeho réžie. Rozsa dostal za hudbu Oscara, ale Hitchcock sa Oscara za réžiu nikdy nedočkal. (Tvrdolín Veliký)
  • Když začalo natáčení filmu, byl jako odborný dohled pozván doktor May Romm, osobní psychiatr Davida Selznicka. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Alfred Hitchcock si zvolil jako námět knihu Francise Beedinga s názvem „Dům doktora Edwardese“, jejíž děj se odehrává ve švýcarském blázinci. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama