Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví příběh Catherine Weldonové, ovdovělé malířky z New Yorku, která se v osmdesátých letech devatenáctého století sama vydá do Severní Dakoty namalovat portrét náčelníka Sedícího býka (Michael Greyeyes). Po příjezdu do Stojící skály se setká s otevřeným nepřátelstvím důstojníka americké armády (Sam Rockwell), který rozmístil vojáky kolem lakotské rezervace, aby podkopal nárok Indiánů na půdu. Zatímco se Catherine se Sedícím býkem sblíží, jejich přátelství – i jeho život – jsou ohroženy vládními silami. Malířka musí povstat a bojovat za to, co je pro ni nejdůležitější. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (50)

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Nakonec dávám možná trošku horší 4*. Film sám o sobě nemá až tak zajímavý příběh a možná v něm chybí i nějaká ta pointa, ale já ho beru spíše jako náhled do té části amerických dějin, o které se moc neví nebo se o ní nemluví. Samotná Catherine Weldonová je dějinami zapomenutá osoba, což je nesmírná škoda, když bojovala za práva Indiánů v době, kdy se Američani chtěli na tomto národě pomstít za bitvu u Little Bighornu (a na konci filmu taky zjistíme, jak ta pomsta vypadala). Plusem pro mě bylo také dobře zvolené obsazení v čele s Jessicou Chastain a Samem Rockwellem. Není to moc silný indie film, který by ve vás zanechal nějaké silnější emoce, ale pokud se zajímáte o historii (zejména tedy tu americkou), pak "Woman Walks Ahead" dejte určitě šanci. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejdřív o filmu jako takovém: dobrý scénář, promyšlená režie, moc hezká kamera ve starém stylu, stejně tak hudba. Problém je ale v tom, čemu říkám "přepisování minulosti filmem", tedy naaranžovanými pohyblivými obrazy (to se teď dělá i u ryze dokumentárních filmů, což sice může někomu přinést zábavu, jinému ale pochybnosti). Příběh o dvou lidech se dá vymyslet na tisíce způsobů, trochu problém ale vyvstává, když se jedná o známé osobnosti. Catherine Weldonová se znala s Tatankou Jotankou už od dříve a ani ovdovělá nebyla (a ani ten obraz, který ukazují, není od ní, což je ke škodě). A co se týče Sedícího Bizona, tak je tu nepřesností tolik, že by se mu také mohlo říkat jinak. Pozn. 1: Cituji "aforismus" při dělení Velké Siouxké rezervace z knihy Dee Browna "Mé srdce pohřběte u Wounded Knee" (překlad Dušan Zbavitel), který nicméně není s filmem v rozporu: "Dříve než mohl Sedící býk opustit poradní kruh, zeptal se ho jeden novinář, jaký pocit mají Indiáni, když se vzdávají své půdy. "Indiáni!", zvolal Sedící býk. "Kromě mě už žádní Indiáni nejsou. Pozn. 2: Miroslav Stingl popisuje smrt Tatanky Jotanky následovně: "Druhý seržant Oholená hlava pak ranou do týla zabil Sedícího býka". Pozn. 3: Možná to už vychází ze špatného překladu názvu filmu, správný je: "Žena kráčí vpředu" (viz kniha Eileen Pollackové "Woman Walking Ahead". "Žena jde napřed" se používá v jiných kontextech (jako, že si potřebuje mezitím ještě něco vyřídit; nebo že má přednost"). ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žena točící western. Krásný konstrast mezi Tancem s Vlky a Woman Walks Ahead. Tam kde Costner sázel na velkovýpravnou epiku, majestátní hudbu a fantasticky svěží střet dvou zcela odlišných kultur a ultrapečlivě pracoval na těch klíčových nitkách porozumnění, které postupně stupňovaly vzájemné pouto, pani White to tady vyprskne za 100 minut a podle toho je rovněž odpovídající výsledek. Uspěchaná drobnokresba střetu dvou silných lidí, dvou jiných kultur a mentalit tady často vyznívá do prázdna, protože se nedaří postavy patřičně vykreslit/vytěžit, potažmo naladit na ten správný vibe. Jessica sice opět hraje svojí emancipovanou, silnou ženu, bojující za správnou věc, ale tohle je tak trochu krok do odbočky. Zlatá ZOO. Navíc divák čeká krvák na konci, který by stupňující napětí patříčně zakončil a místo toho se nám dostane odfláklý závěr, s lehkou dávkou instantní poetiky. Dá se to ustát, ale znovu vidět není potřeba. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Džesika je gátžitka z Ňú Járku, která nemá do čeho píchnout, tak nasedá do vlaku a vydává se do prérií centrálních Spojených států amerických, aby obšťastnila náčelníka pokuřujícího dýmku míru. Samozřejmě za tučný poplatek a možnost namalovat tohoto velikána v originálním mundúru dráždícím bílá místodržící gádža. 62 % Celosvětový příjem k 4. 10. 2019: $57,528, což je 0,01 násobek rozpočtu ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Z dovolenkových filmov som mal pocit, že toto bol pre mňa najväčší highlight. "Woman Walks Ahead" mi predstavilo zaujímavý príbeh, o ktorom som nikdy nepočul. A výrazne tu v hlavnej role podľa mňa kraľuje Jessica Chastain. Veril som jej to všetkými desiatimi. Čital som, že je to dosť prikreslené a príbeh nie je podaný tak ako by si zaslúžil, no nie som znalec histórie v tejto oblasti. Hodnotím to len ako film sám o sebe. Ako ma zaujal, ako podal príbeh a aké má postavy. A v tomto smere ma film nesklamal. V prvom rade si myslím, že casting bol skvelý. A nielen v prípade Jessicy Chastain. Ale aj Michael Greyeyes a Sam Rockwell ma vo svojich rolách potešili. Okrem toho je vždy super vidieť trošku iný western. 19-te storočie bolo v Amerike rozhodne zaujímavé a drsné. A film to podľa mňa dobre zacyhtil. Možno miestami to pôsobilo viac filmovo, no nábojom filmu je podľa mňa práve vzťah medzi Catherine Weldonovou a náčelníkom Sediacim Býkom. Je to veľmi uveriteľne postavené priateľstvo. Myslím si, že za pozretie film rozhodne stojí. Hodnotenie: A- ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v americkom štáte Nové Mexiko. (MikaelSVK)
  • Portrét Sediaceho býka, ktorého autorkou je Catherine Weldonová, sa do dnešného dňa nachádza v štátnom múzeu v Bismarcku v Severnej Dakote. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (griph)

Reklama

Reklama