Reklama

Reklama

Tanečník

  • Velká Británie Dancer (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Obdařen ohromnou vytrvalostí a zanícením, Sergej Polunin vzal taneční svět útokem a stal se historicky nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně. V pětadvaceti letech, na vrcholu kariéry, však odešel a rozhodl se tanec zcela opustit.
Původem ukrajinský "rebel baletu" Sergej Polunin se ve svých devatenácti letech stal historicky nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně. O dva roky později, na vrcholu kariéry, se však rozhodl z baletu odejít a nakonec opustil taneční svět úplně. Dokumentární snímek režiséra Stevena Cantora sleduje život tohoto osobitého umělce, od jeho marnotratných začátků na Ukrajině přes strhující výkony ve Velké Británii, Rusku a nakonec i ve Spojených státech, kde ho David LaChapelle natočil při tanci na Hozierovu skladbu "Take Me to Church" a video se okamžitě stalo hitem internetu. Film ale kromě oslavy Poluninova ryzího talentu a nespoutaných ambicí přemítá také o tom, že bohatství a úspěch možná k nalezení osobní a profesní identity nestačí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (72)

cobislav 

všechny recenze uživatele

Jako baletního laika mě zamrzelo, že v dokumentu nezaznělo více o technické stránce sportu a tom, v čem byl vlastně tak dobrý a čím se tolik lišil od ostatních. Takhle to byl pro mě pouze příběh o výjimečném tanečníkovi, kterému se hodně stýskalo po domově. 69 % ()

mischad 

všechny recenze uživatele

Pravda, těžko komentovat. Dechberoucí, famózní, hledíte a pomalu nevěříte, že něco takového dokáže. Dojemné, brečíte a pak se na to musíte mrknout ještě jednou. A znovu se to opakuje..... geniální člověk. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Kdo je Sergej Polunin? O existenci tohoto ukrajinského tanečníka a baleťáka jsem se poprvé dozvěděl z bezchybně nastříhaného a ozvučeného trajleru z plátna Bia Centrál. Donutil mne ke shlédnutí, ač mě tento obor vůbec nezajímá (a Harapese přímo nesnáším). Takže kdo? Neuvěřitelně nadaný člověk, který tanci obětoval vše důležité ve svém životě. K baletu ho dovedla dominantní matka za podpory celé rodiny. Když bylo potřeba vydělat na zahraniční studia, rodina obětovala vše. Otec odjel pracovat do Portugalska, babička do Řecka a matka se stěhovala spolu se synem, aby mu pomáhala. Výsledek se brzy dostavil - rodina se rozpadla, což Sergeje trápí celý život. A tak divák fascinovaně sleduje strmý úspěch i pád tanečníka, který miloval tanec natolik, že přišel zcela o osobní život, rodinu a stal se drogově závislým. Dokument nenudí, je dynamicky natočený a emočně nabitý, jako Sergejův "poslední tanec". ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Mala som to šťastie vidieť tento dokument na predstavení Sergeja Polunina v SND v Bratislave. Toto predstavenie, spojené s besedou so Sergejom a jeho matkou, uviedol tento dokument, potom Sergej zatancoval 2 jeho kusy - jeho moderný balet na skladbu "Take me to the church" a ešte jeden moderný tanec. Tento dokument skvelo dokumentuje život génia - tanečného virtuóza, ktorý bol talent už od detstva a preto jeho detstvo bol tanec, tanec a ešte raz tanec a to v osamelosti bez rodičov. Keď mal 19 rokov sa stal sólistom Kráľovského baletu v Londýne a ukážky jeho baletných kreácií z tohoto obdobia sú zážitkom. Film tiež ukazuje jeho mega-úspešné video na skladbu "Take me to the church", ktoré má momentálne 23 miliónov zhliadnutí a je výbornou ukážkou skĺbenia geniálneho tanečníka, ktorý ako keby lietal pri tejto skoro "nadpozemskej" piesni. Ja osobne som toto video videla niekoľko krát a znovu mi vždy berie dych. Vďaka Poluninovi "objavili" balet mnohí mladí ľudia, čo je veľmi záslužný počin Sergeja. Na konci dokumentu je vidieť, že Sergej sa stále hľadá. Inak Sergej hral napríklad v detektívke "Vražda v Orient Exprese". Ja osobne dúfam, že sa tento výnimočný tanečník znova vráti na baletné pódia. Tento dokument odporúčam pozrieť fanúšikom baletu, ale aj laikom, ktorý sa o balete chcú niečo dozvedieť. ()

Petrhapka 

všechny recenze uživatele

Strhující dokument o ryzím talentu a dřině Sergeje Polunina, který pro balet objetoval možná až příliš. Život bez rodiny a hodiny každodenní dřiny, znamenal brzký konec, slibně se rozvíjející kariéry. Sergej Polunin se ve svých devatenácti letech stal historicky nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně. O dva roky později, na vrcholu kariéry, se však rozhodl z baletu odejít a nakonec opustil taneční svět úplně. ()

hejkalakate 

všechny recenze uživatele

Velice dobře natočený dokument. Balet mě vůbec nezajímá, toto mě ovšem hluboce zasáhlo, hlavně jako matku dospívajícího dítěte. Jsem moc ráda, že jsem to zcela náhodou shlédla a určitě se časem podívám znovu, jistě několikrát. Rozhodně doporučuji všem rodičům, hlavně těm hodně cílevědomým co se budoucnosti jejich dětí týká, taky všem ženám bez rozdílu věku, je to neuvěřitelná pastva pro oči, ovšem se značně skříplým pocitem v hrudi, pokud vnímáte děj. ()

Moretti odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím že svět se zbláznil ... Hodnotit to nebudu protože sem to ani nedokoukal ... Ale podle hodnocení je s lidmi něco špatně ()

sportx 

všechny recenze uživatele

Supr, supr, supr. Konečně něco co má mezi těmi všemi filmy hlavu a patu. Občas se prostě vyplatí utrhnout se z mediální masáže na nový piráty, nový vraždění a jít se kouknout na emocionální podívanou podle skutečného příběhu. Jsem poctěn, že jsem tento dokumnetární film mohl vidět. Není nad příběhy, které píše sám život. ()

Akinaz 

všechny recenze uživatele

Tento film nám ukazuje nejen jednoho z nejtalentovanějších tanečníků vůbec a jeho životní cestu vedoucí k tomuto titulu, ale i odvrácenou stranu nejen baletu, ale i úspěchu vůbec. Sergej je skvělý, talentovaný, ale i dost osamělý a frustrovaný... sám se zde potýká s otázkou, zda a v jaké chvíli skončit s baletem. Video jeho "závěrečného" tance je neodolatelně nádherné. Jeho perfektně ztvárněné pohyby, které prociťuje až do konce prstů jsou famózní. A právě toto video, které má v tuto chvíli přes 20 000 000 shlédnutí, ho přesvědčilo, aby se baletu nevzdával. Jedním slovem dokonalé dílo o neobyčejném životě výjimečného mladého muže...jeho vzestupy i pády vás dostanou a jeho tanec vás chytne za srdce. ()

AmericanX 

všechny recenze uživatele

neuvěřitelně mě to emočně rozsekalo, doslova jsem teď rozemletá na kousky... tolik frustrace, samoty, pocitu beznaděje... celý dokument se mi chtělo brečet, tolik talentu, a tolik promarněnosti... pocit, kdy jste pro něco zrozeni, celé tělo to chce dělat, ale vy nechcete a ani nemůžete, protože jste uvnitř mrtví a bez motivace.. strašně silný dokument, Sergej je bůh ()

Reklama

Reklama