Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 1

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (247)

iamek 

všechny recenze uživatele

Chemie mezi dvojicí Humphrey Bogart a Katharine Hepburn funguje bezvadně. Bez téhle herecké dvojice by snímek skončil asi v propadlišti dějin, ale tihle dva Africkou královnu pozvedli úplně na jiný level. Moc sympatická romantická komedie, která ze začátku docela nudí, ale po pár minutách vás v táhne do děje. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Milostně dobrodružná plavba na bárce po řece, posazená do německé koloniální Afriky hned zkraje Velké války, zůstává poutavou klasikou - čas nečas. Zásluhou především dvojice Hepburn-Bogart a jejich vtipné interakce, toho, jak on se holí a ona mění z misionářsky upjaté v odvázanou... plus lidsky milý 1950s ráz, konstantní dění, bere to za srdce, restaurovaný Technicolor moc líbivý. Zkrátka ideál feel-good pohoda ke krbu a čaji o páté :) "Nature, Mr. Allnut, is what we are put in this world to rise above." ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

"What a time we had Rosie, what a time we had." Když je co hrát, tak lze klidně téměř celý film postavit jen na dvou hercích. A když jsou to navíc herci formátu K. Hepburn a H. Bogarta, tak je pomalu zaděláno na klasiku. Nadto s přidanou hodnotou, jež tu tvoří na svou dobu nevídané exotické exteriéry. A to prosím v barvě ;-) ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem nedokázala vydýchat zarostlého Humpreyho Bogarta a touhle korunovanou hlavou byla silně zklamána. Podruhé, zjevně s lepší kapacitou plic, jsem přišla na chuť rumové odyssee se staropanenskou Katharine Hepburn, jejíž vnitřní jiskra je od počátku patrná, a když se díky peřejím a lihu rozhoří naplno, stává se pošťuchování dvou protinožců potěchou pro oční i brániční svaly. Nicméně k tomu, abych Hustonův vyspělý režijní kousek nejen docenila, ale i zamilovala, to nepostřehnutelné "cosi" chybí. Či přebývá. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Celosvětově divácky úspěšný film. Věrohodná přeměna "bláznivé, žalmozpěvné, vyzáblé staré panny" Rosie v podání Katharine Hepburn z upjatého: "Pane Allnute? Pane Allnute!", na milé a obdivné: "Charlie." K tomu jako vždy "svůj" Humphrey Bogart, plus nádherné reálie dobrodružné plavby parní bárky African Queen po divoké východoafrické řece, skrývání se před nepřátelskými Němci, hmyzem a pijavicemi a nakonec výtečně vypointovaný finální střet s německou bitevní lodí „Louisa". "Nikdy bych si nepomyslela, že prostý fyzický zážitek může být tak povzbuzující!" A mně se chce říci: Zahrajte to znovu, Humprey a Katharine. Trailer zde: http://www.csfd.cz/film/4582-africka-kralovna-african-queen-the/videa/ a delší zde: http://www.sms.cz/film/africka_kralovna/ukazka ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Vzhledem k tomu, že loď použitá ve filmu byla příliš malá na to, aby se na ní vešly kamery a další filmařské vybavení, byly některé její části postaveny na velkém voru, aby bylo možné natočit detailní záběry herců. Scény v interiéru lodi se pak natáčely v Londýně, stejně jako většina scén s vedlejšími postavami. (HellFire)
  • Katharine Hepburn (Rose Sayer) pila pouze vodu, aby dala najevo své znechucení nad množstvím alkoholu, které John Huston a Humphrey Bogart (Charlie Allnutt) během natáčení vypili. V důsledku toho utrpěla těžkou úplavici. (Kulmon)
  • Celý štáb během natáčení onemocněl, kromě Bogarta (Charlie Allnutt) a Hustona, kteří tvrdili, že se nemoci vyhnuli neustálým popíjením skotské. Bogart později řekl: „Jedl jsem pouze fazole, konzervovaný chřest a pil skotskou. Kdykoliv mě chtěl vysát komár, ihned odpadl.“ (HellFire)

Reklama

Reklama